Gemeente Utrecht

Opening Castellum Hoge Woerd Utrecht 9 september
Nieuwe archeologische attractie in Leidsche Rijn

Meekijken over de schouders van archeologen, de herbouw van het Romeinse schip De Meern 1 volgen, in de boomgaard over de Romeinse weg wandelen, de plattelandswinkel bezoeken, het kan allemaal in Castellum Hoge Woerd. Vanaf 9 september kunnen bezoekers van dit bijzondere gebied in het Leidsche Rijn Park met eigen oren en ogen, handen en voeten de geschiedenis, cultuur en natuur van Leidsche Rijn beleven.

Openingsfeest Castellum Hoge Woerd

Het is op zaterdag 9 september de hele dag feest in de Hoge Woerd. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Om 12.00 uur vindt geheel in stijl van de oude Romeinen de spectaculaire en mystieke openingsceremonie plaats, in aanwezigheid van burgemeester Brouwer en wethouder Bosch van Leidsche Rijn. Ook worden de parasites Sainte Bazaille, twee paviljoens die het kunstenbureau Beyond in de Hoge Woerd heeft gebouwd, officieel geopend.

Speciaal voor deze gelegenheid hebben 600 leerlingen van zeven basisscholen een levensgroot Romeins schip gebouwd uit beschilderde panelen. Tegelijk start op 9 september ook de bouw van een 'echte' replica van het Romeinse schip dat in 2003 in Leidsche Rijn is gevonden. Verder zijn voor het eerst de contouren van het Romeinse badhuis te zien. Een gereconstrueerd Romeins wegtracé rijgt al deze elementen aan elkaar.

Na afloop van het officiële gedeelte is er nog van alles te beleven: ambachtelijke boerenmarkt, archeologierondleidingen, demonstraties, Romeinse activiteiten, natuuractiviteiten, straattheater, verhalenverteller, terras met muziek en meer.

Programma voor 5 jaar

Na de opening op 9 september valt nog van alles te beleven op Castellum Hoge Woerd. In ieder geval voor een periode van 5 jaar wordt een - voornamelijk educatief - programma aangeboden. Een kort overzicht:

· Deelnemers aan het leer/werktraject van de Stichting Bouwloods gaan het Romeinse vrachtschip 'De Meern 1' nabouwen. Iedereen mag komen kijken hoe zij enorme eiken boomstammen met oude technieken en gereedschappen verwerken tot een replica van het Romeinse vrachtschip 'De Meern 1'.

· Plattelandswinkel Goes is gevestigd in de loods waar ook De Meern 1 wordt herbouwd. De firma Goes beheert in de Hoge Woerd een grote boomgaard met appel- en perenbomen.

· In de boomgaard kan worden gewandeld over een oude Romeinse weg, die onder andere langs de vindplaats van het Romeinse badhuis voert en aan het einde van het tracé zicht geeft op de poort van het castellum.

· In de twee parasites kunnen volwassenen en (school)kinderen kennis maken met archeologie en natuur en milieu in hun eigen omgeving. De gemeentelijke afdelingen Cultuurhistorie en Natuur- en Milieu Communicatie verzorgen voor deze thema's samen met de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens het programma.

· Op diverse plaatsen in het gebied zijn informatieborden geplaatst, bijvoorbeeld bij de vindplaats van het Romeinse badhuis.

· En er is een tijdpad aangelegd.

Samenwerking bij ontwikkeling van rijksmonument leidt tot publiekstrekker

Een groot gedeelte van de Hoge Woerd in het Leidsche Rijn Park is aangewezen als rijksmonument en bevat de resten van een castellum, een Romeinse militaire nederzetting. Dit castellum is uniek in Nederland omdat de samenstellende delen (legerkamp, badhuis, wegen, grafvelden en vicus) nog min of meer vrij in het terrein gelegen zijn.

Vanwege de grote archeologische waarde van de Hoge Woerd moet de ontwikkeling van het gebied extra zorgvuldig gebeuren, en dat kost veel tijd en geld. De gemeente werkt bij de ontwikkeling nauw samen met de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), Projectbureau Belvedère en de Provincie Utrecht.

Firma Goes, Historische Vereniging Vleuten-De Meern en Stichting Bouwloods werken de komende 5 jaar samen met de gemeente aan het project Castellum Hoge Woerd. Ook gemeentelijk kunstenbureau Beyond heeft een belangrijke bijdrage geleverd met twee zogenaamde parasites, mobiele kunstwerken die dienst doen als informatiepaviljoen en expositieruimte.

Toekomstwensen voor een uniek monument

Intussen kijkt de gemeente met alle betrokken partijen hoe de overige delen van de militaire nederzetting - legerkamp, badhuis, wegen, grafvelden en resten van bedrijvigheid en bewoning - toegankelijk kunnen worden gemaakt. Gedacht wordt aan een combinatie van functies op het gebied van archeologie, natuur en milieu-educatie en cultuur in een setting die uitnodigt tot ontdekken en verpozen. De wens is om Castellum Hoge Woerd te laten uitgroeien tot een archeologische trekpleister van allure.

Castellum Hoge Woerd is gelegen aan de Burg. Middelweerdbaan bij rotonde 't Zand en Alendorperweg. Het volledige programma voor de opening staat op www.castellumhogewoerd.nl. Op deze site is ook het jaarprogramma te vinden.

Noot voor de media:

U wordt van harte uitgenodigd om bij de opening op 9 september aanwezig te zijn.

Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met het communicatiebureau gemeente Utrecht, José van Gurp, communicatieadviseur Projectbureau Leidsche Rijn, telefoon 030 286 7113