Ingezonden persbericht


Open podium in voormalige gerechtsgebouw Haarlem
Kruisbestuiving tussen amateur- en professionele podiumkunsten

Tijdens de Stad als Podium op 9 en 10 september introduceert een aantal verenigde theatermakers een tijdelijk theater in Haarlem; het voormalige gerechtsgebouw in de Jansstraat 48-50. Deze inspirerende locatie heeft de gemeente Haarlem ter beschikking gesteld om kruisbestuiving te bevorderen tussen de amateur- en professionele (podium)kunsten.

Tijdens dit openingsweekend presenteren Haarlemse podiumkunstenaars hun komende productie op de Theatermarkt en in de theaterzaal. Vanaf 12.00 tot en met 23.00 op zaterdag (op zondag tot 17.00 uur) zijn er vrijwel doorlopend voorstellingen op verschillende locaties door het gehele pand. Dit om het publiek niet alleen kennis te laten maken met de vele verenigingen en podiumkunsten die Haarlem rijk, maar ook om het voormalige gerechtsgebouw als theater te leren kennen.

De initiatiefnemer degene die de programmering en de locatie voor het komende half jaar verzorgt, is Henrike van Engelenburg. Zij is al 10 jaar theaterproducent en impresario en verantwoordelijk voor de professionalisering van het project. De Haarlemse theatermakers Marcel Kragt, Rieneke Sengers van Project Fors en Hans Goes nemen alle organisatie rondom de amateurkunst op zich. Samen hebben zij de afgelopen 6 weken fantastisch werk verricht en ervoor gezorgd dat het voormalige gerechtsgebouw is omgetoverd tot twee theaterzalen met een capaciteit van respectievelijk 100 en 50 stoelen. Dit met hulp van een aantal bedrijven en instellingen die belangeloos hun medewerking verleenden, zodat het theater op tijd zijn deuren kan openen.

Op 9 en 10 september zullen in een zeer afwisselend programma de amateurkunst en de professionele elkaar inspireren. Diverse optredens van verschillende toneelverenigingen zullen opgeluisterd worden door het Haarlemse muziekgezelschap KAAL. Muzikaal leider Sven Budding speelt op beide dagen de muziekvoorstelling "Zolderkamermuziek" geregisseerd door Wil van der Meer. Een aantal theatergroepen waaronder Eglentier, Perspektief, Lef! en Genesius spelen eenakters of een deel uit hun komende productie. Een aantal koren zal op zaterdag 9 september in het kader van het Korenlint ook het voormalige gerechtsgebouw bezoeken. Ook de dans is vertegenwoordigd. Danswerkplaats Haarlem vertolkt diverse korte dansen in een choreografie van Haya Maëla.

Het voormalige cellenblok achter het podium in de benedenzaal wordt door Project Fors Theatermakers benut voor 1-op-1-voorstellingen van ongeveer 4 minuten. Liederen, gedichten en interactie met de toeschouwer zijn nog niet eerder op die plek in het pand geweest.

Op de eerste etage van het pand vindt de Theatermarkt plaats. Elke groep wordt in de gelegenheid gesteld zichzelf te presenteren aan het Haarlemse publiek middels flyers, posters en videopresentaties.

Eleonora Theaterkostuumverhuur toont op de balustrade op de eerste etage haar collectie, die te huur is voor theatervoorstellingen, maar ook voor speciale gelegenheden als bruiloften en partijen.

Toegang tot al deze activiteiten in het voormalige Gerechtsgebouw in de Jansstraat 48-50 is de gehele dag door, voor alle voorstellingen gratis. Het theater is op beide dagen geopend vanaf 12.00 uur.

Voor meer informatie over de amateurkunst in het gerechtsgebouw of aanmeldingen:
- Hans Goes 06-20422660

- Rieneke Sengers 06-54263745

- Marcel Kragt 06-41373838

Voor informatie over de locatie en de professionele podiumkunsten in het pand: -Henrike van Engelenburg: 023-5315578 (tijdens kantooruren)

Zie ook www.hetgerechtsgebouw.nl