Gemeente Schiedam


Op zaterdag 9 september 20^e editie Open Monumentendag

Feestelijk tintje aan Open Monumentendag

In het tweede weekend van september vindt traditiegetrouw de Open Monumentendag plaats. Dit jaar wordt het evenement voor de twintigste keer gehouden en vanwege dit jubileum staat Open Monumentendag in het teken van Feest!

In Schiedam openen op zaterdag 9 september het gerestaureerde stadhuis, de Liduinabasiliek, de Grote Kerk, Pand Paulus, diverse musea en vele andere monumenten hun deuren voor het publiek. Het programma voor Open Monumentendag in Schiedam heeft een feestelijk karakter gekregen.

Zo is er een expositie over trouwen in het oude stadhuis op de Grote Markt en enkele meters verderop in de Grote Kerk krijgt het thema Feest! een extra tintje vanwege de viering van Open Orgeldag. De organist speelt feestelijke stukken op het kerkorgel. Onder begeleiding van een VVV-gids kunnen bezoekers de toren van de Grote Kerk beklimmen.

Verder geven tijdens deze dag de molenaars uitleg over hun werk in molen De Walvisch en De Drie Koornbloemen en zijn er diverse musea geopend, zoals het Gedistilleerd Museum, het Coöperatie Museum en het Stedelijk Museum. Sinds de heropening door koningin Beatrix op 8 april van dit jaar, trekt het gerestaureerde museum veel publiek. Schiedammers krijgen ter gelegenheid van Open Monumentendag de gelegenheid eens gratis rond te kijken in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis. Er zijn vier rondleidingen waarvoor belangstellenden zich vooraf kunnen opgeven bij het museum.

Behalve de bekende monumenten zoals kerken en musea zijn er verschillende woonhuizen toegankelijk. Verscheidene bewoners aan de Lange Haven, Schie, Dam en Tuinlaan verwelkomen bezoekers op deze dag. Een programma met plattegrond van de opengestelde panden is verkrijgbaar bij de VVV en de Stadswinkel.

Vier het feest op Open Monumentendag mee en kom langs in één van de vele monumenten die Schiedam rijk is.