Gemeente Schiedam


Gemeenteraad in gesprek met schiedammers op het feest van de democratie

Tegelijk met de Open Monumentendag op zaterdag 9 september vindt van 12.00 uur tot 16.00 uur op en rond het Stadhuis op de Grote Markt het Feest van de Democratie plaats.

Dit is een initiatief van de nieuw aangetreden gemeenteraad, die op deze manier nader contact wil leggen met de Schiedamse burgerij.

Iedereen is dan ook van harte welkom op dit Feest van de Democratie. Gemeenteraadsleden houden voor belangstellenden rondleidingen door het onlangs zo fraai gerestaureerde Stadhuis. De bezoekers komen daar belangrijke Schiedammers van weleer tegen, zoals Jeremias van Vliet, burgemeester in de Gouden Eeuw, of mevrouw Koeten-Ooms, het eerste vrouwelijke raadslid in Schiedam. Deze en andere historische figuren worden tot leven gewekt door een groep Schiedamse tonelisten, geregisseerd door Nancy MacGillavry. Han van der Horst schreef de teksten.

Op straat is er middeleeuwse muziek van troubadour Marcel van Steenhoven en het ensemble t Gelag.

Eregaste op het feest is de nieuwe burgemeester van Schiedam, Wilma Verver-Aartsen.

Om één uur wordt zij op het bordes van het Stadhuis ontvangen door niemand minder dan Vrouwe Aleida, stichteres van onze stad. Zij zal de burgemeester ondervragen over de manier waarop zij van plan is op een hedendaagse wijze de stadsrechten te handhaven, die ze in 1275 aan de Schiedammers heeft verleend. Daarna volgt een tweede openbaar interview door Jan Willem de Boer van LOOK TV.

Het is vanzelfsprekend niet alleen de burgemeester die zich op het Schiedamse Feest van de Democratie zal laten horen. Het woord is juist aan de burger. De hele middag is er een speakerscorner, waar Schiedammers onder leiding van raadsleden van gedachten kunnen wisselen over het welzijn van onze stad.

Er vallen trouwens ook prijzen te winnen. Dan moet men de vragen goed beantwoorden van de quiz, die gepresenteerd wordt door raadslid Harry van der Hoeven.

Tegelijk met het Feest van de Democratie vindt in de trouwzaal van het Stadhuis een tentoonstelling van trouwfotos en een show van bruidsjurken plaats.

U kunt nu alvast uw kennis inzetten door onderstaande quiz op te lossen.

Stuur uw antwoord voor 9 september aanstaande in naar de Griffie van de gemeente Schiedam, Antwoordnummer 33, 3100 VB Schiedam (een postzegel is niet nodig) of naar griffie@schiedam.nl.

U maakt dan kans op een boekenbon ter waarde van 100 euro. De prijswinnaar krijgt voorafgaand aan de raadsvergadering van 25 september aanstaande de prijs uitgereikt.


1) In welk jaar kreeg Schiedam stadsrechten? a. 1530
b. 1275
c. Nooit, Schiedam is formeel gezien geen stad


2) Welke politieke samenstelling kent het huidige college van burgemeester en wethouders?
a. PvdA, CDA en SP
b. Leefbaar Schiedam, CDA, VVD en Gemeentebelangen Schiedam c. PvdA, SP en Groen Links


3) Welke stad is geen zusterstad van Schiedam? a. Velenje
b. Esslingen
c. Karaman


4) Hoe lang is de zittingstermijn van een raadslid? a. 5 jaar
b. 6 jaar
c. 4 jaar


5) Wie is op dit moment het langstzittende raadslid? a. Aad Wiegman (PvdA)
b. Marcel Houtkamp (D66)
c. Henk Hofland (CDA)


6) Hoeveel woningen heeft Schiedam ongeveer? a. 75.000
b. 50.000
c. 35.000


7) Naar wie is het Gat van Bolmers genoemd? a. Een voormalig winkelier aan het Broersveld die daar een winkel had b. De wethouder die de panden liet slopen die daar stonden c. Een jeneverstoker wiens pand in de 19^e eeuw is ontploft en nooit herbouwd


8) Hoeveel jaar heeft Reinier Scheeres deel uitgemaakt van het college van burgemeester en wethouders?
a. 22
b. 32
c. 12


9) Hoe hoog waren ongeveer de uitgaven van de gemeente in 2005? a. 336 miljoen
b. 536 miljoen
c. 136 miljoen


10) Wat is de grootste inkomstenbron van de gemeente? a. Onroerende Zaakbelastingen
b. Algemene Uitkering van het Rijk
c. Hondenbelastingen

Tot ziens op het Feest van de Democratie.