Gemeente Doesburg



zie ook website Open monumentendag

en speciaal voor Doesburg

De vlag kan uit. Het is feest. Het landelijk thema van de Open Monumentendag van zaterdag 9 september 2006 is Feest. Dit onderwerp is gekozen omdat het twintig jaar geleden is dat de Open Monumentendag voor het eerst werd gehouden. Ook in Doesburgs is het die dag feest. Feest met muziek, dans, lekker eten en andere feestelijk zaken.
De dag wordt in stijl geopend met een carillonbespeling door de stadsbeiaardier Roel Smit. Nog twee keer daarna zal hij zijn feestelijke muziek vanuit de toren laten klinken.

Al jaren staat in Doesburg de tweede zaterdag van september in het teken van de Open Monumentendag. De stad wordt dan bezocht door veel bezoekers die meer willen weten over oude gebouwen. Doesburg is met zijn meer dan 100 monumenten een geweldige trekpleister. Uit heel Nederland komt men naar de prachtige Hanzestad om eens een kijkje binnen te kunnen nemen in die oude panden. Maar ook voor Doesburgers zelf is er veel te zien en te beleven. Er zijn bijvoorbeeld een paar onlangs gerestaureerde woonhuizen aan de lijst geopende panden toegevoegd en het Arsenaal kan bezichtigd worden.

Doesburg heeft tijdens de Open Monumentendag weer een uitgebreid programma. Ook dit jaar zijn naast de openbare monumenten en musea veel woonhuizen voor het publiek geopend. Dat is vergeleken bij andere plaatsen in Nederland zeer bijzonder en daarmee ook een publiekstrekker. In het totaal zijn er ruim 30 panden geheel of gedeeltelijk open. De geopende panden zijn te herkennen aan de Open Monumentendag-vlag. Een boekje met fotos en beschrijvingen van alle opengestelde panden is te verkrijgen bij het VVV en op de dag zelf ook in het Stadhuis, dat natuurlijk dan geopend is.

Het thema Feest is op allerlei manieren te merken in de stad, vooral met muziek.
In de Martinikerk klinkt Molukse zang en danst een Turkse dansgroep. Turkse hapjes zijn er te proeven, en een presentatie over Christelijke feestdagen is er te zien.
In de kerk wordt een orgelconcert gegeven door Reinoud Egberts, ook in het kader van de Landelijke Orgeldag. In de kerk in de Heerenstraat treedt een blokfluitensemble op en ook is er geregeld muziek bij Galerie Phoenix in de Bergstraat.
Vóór het stadhuis op de Vismarkt treden een Street- and Breakdance-groep en de volksdansgroep De Meulenvelders op. (bij regen in de Grote kerk)
Het draaiorgel Erica gaat natuurlijk rond.
De Doesburgse Ondernemers geven aan deze dag een feestelijk tintje.

Een aantal activiteiten die ook nog aandacht verdienen zijn hieronder uitgelicht.
Tijdens de Open Monumentendag wordt jaarlijks de Snappenburg de Vriesprijs uitgereikt.
Eigenaren van Doesburgse monumenten die in het afgelopen jaar zich hebben ingespannen om hun pand zo te restaureren dat het zichtbaar een verrijking is voor de stad, kunnen uitgekozen worden voor deze prijs. Om 10.30 uur wordt in het stadhuis bekend gemaakt wie dit jaar de prijs in ontvangst mag nemen. Iedereen is daarbij van harte uitgenodigd.

Men kan op deze dag op eigen gelegenheid rondwandelen met het boekje met de beschrijvingen van de geopende panden. Ook kan twee keer onder leiding van een gids een stadswandeling worden gemaakt langs die historische panden. Er zijn twee verschillende stadswandelingen. Eén door de VVV en één door de Monumentenvereniging 15 april 1945. Ook kan twee keer de hoge toren van de Martinikerk worden beklommen met onderweg naar boven, een kijkje bij het carillon dat dan live bespeeld wordt door de beiaardier.
Zoals u weet wordt het Arsenaal, het oudste gebouw van Doesburg, grondig gerestaureerd. In de toekomst zal het wetenschappelijk instituut Para Limes erin gehuisvest worden. Ondanks alle werkzaamheden kan een gedeelte van het gebouw onder leiding worden bekeken. Tijdens die bezichtiging krijgt men uitleg over verleden en toekomst van het Arsenaal, het voormalige convent.

Aan de jeugd is ook gedacht. Zij kunnen gaan kijken naar de spannende en leuke film Sjakie en de Chocoladefabriek (vanaf 6 jaar) in het Filmhuis in de Bergstraat.
Verder zijn de deelnemende woonhuizen veelal feestelijk aangekleed. Ter afsluiting van deze dag concerteert het Doesborghs Mannenkoor in de Gasthuiskerk (aanvang 17.00 uur).

Het stadhuis is het hart van de stad. Vanzelfsprekend is dit monument op 9 september ook te bezichtigen. Het is het centrale informatiepunt van de dag. Maar wat is de historie van het pand? In het boekje met beschrijvingen staat daarover e.e.a. vermeld.
Hieronder volgt in het kort de historie van het stadhuis, om een indruk te geven van de inhoud van dit boekje.
Toen Doesburg in 1237 stadsrechten kreeg, stond het stadhuis al op de huidige plaats. In 1389 werd het afgebroken en opnieuw opgebouwd: het oude Schepenhuis. In 1420 verrees achter het Schepen¬huis het Wijnhuis. In 1663 werden beide panden met elkaar verbonden. Toen ontstond de hal, die vroeger een wandelplaats was. De huidige raadszaal fungeerde als gerechtshof. In 1813 en 1938 vonden grootschalige restauraties plaats. In 1969 werd Hof Gelria bij het stadhuis gevoegd. De nieuwbouw kwam gereed in 1996. Het huidige stadhuis bestaat uit vier de¬len: het oude Schepenhuis (Koepoortstraat / Roggestraat), Hof Gelria (Koepoortstraat), het Wijnhuis (Roggestraat / Ph. Gastelaarsstraat) en de nieuwbouw in oude stijl (Ph. Gastelaarsstraat). Het Schepenhuis, het Wijnhuis en Hof Gelria hebben duidelijke kenmerken van de Nederrijnse baksteen-gotiek met trapgevels, korfbogen en (deels) pinakels (torentjes). Op de hoek Roggestraat / Koepoortstraat bevindt zich het beeldje van St. Martinus, de beschermheilige van de stad. Op de ronde blauwe steen daaronder stond vroeger de draaikooi om vrouwen van lichte zeden te drillen. Op de gevel aan de Koepoortstraat bevindt zich een gedenkplaat met namen van gevallenen uit de Tweede Wereldoorlogen en uit de periode kort daarna in Indonesië.
De poort van Bentheimer zandsteen aan de Roggestraat, met jaartal 1663 in vergulde letters en het wapen van Doesburg erop, wordt tegenwoordig gebruikt als ingang voor officiële gelegenheden en trouwerijen. In de achtergevel aan de Roggestraat is de oorspronkelijke ingang van het Wijnhuis nog te zien door de dichtgemetselde poort in de gevel. De fraaie hal geeft toegang tot o.a. de burgemeesterskamer en de raadzaal, die zich in het voormalige Wijnhuis bevindt. Het stucwerk van de schouw (1665) stelt het Salomonsoordeel voor. De druiventrossen op de zijkanten zijn het symbool van de wijnkopers.

Het Stadhuis is op 9 september het centrale informatiecentrum. Het gehele programma met aanvangstijden en waar een en ander zich afspeelt is te verkrijgen bij de VVV. Het boekje Feestelijke Open Monumentendag Doesburg is daar ook tegen een kleine vergoeding te krijgen.

Inlichtingen:

- Comité Open Monumentendag. tel: 0313-484954
- VVV tel: 0313- 479088.