Gemeente Eemsmond


Open Monumentendag in Eemsmond
donderdag 31 augustus 2006

Zaterdag 9 september 2006 is het weer Open Monumentendag. Het is dit jaar de twintigste keer dat er een Open Monumentendag wordt georganiseerd. Daarom is landelijk gekozen voor het thema "Feest". In de gemeente Eemsmond ligt het accent op zaterdag 9 september op cafés en de geschiedenis daarvan.

Bij de voorbereiding van de Open Monumentendag 2006 heeft de commissie in de Gemeente Eemsmond een inventarisatie gemaakt van de cafés die in de dorpen bestaan hebben in de eerste helft van de 20e eeuw. Die inventarisatie is te vinden in een gids die de gemeente gratis ter beschikking stelt. In het eerste deel van dit boekje zijn een aantal verhalen verzameld die alle betrekking hebben op cafés, al of niet in combinatie met daar gehouden feesten. Een aantal van die verhalen gaan ook over drankgebruik en drankmisbruik. In het tweede deel worden per dorp de nog bestaande en ook de verdwenen cafés besproken.

Geschiedenis
Vroeger waren er opvallend veel cafés. Uithuizen, Warffum en Usquert zijn daar sprekende voorbeelden van. Maar ook een gehucht als Rottum had tot in het begin van de vorige eeuw een viertal cafés binnen de grenzen. Sinds de vijftiger jaren is het aantal cafés sterk gedaald.

Route
Op zaterdag 9 september 2005 is een aantal zeer karakteristieke cafés opengesteld, waaronder enkele die al jaren niet meer in gebruik zijn als cafés. Andere cafés bestaan nog steeds en soms hebben deze voor een belangrijk gedeelte nog de oorspronkelijke inventaris behouden. De route staat beschreven in de gids over Open Monumentendag 2006. Deze gids is vanaf volgende week verkrijgbaar bij de VVVs en deelnemende cafés in de gemeente.