Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Feest tijdens Open Monumentendag 2006

Op zaterdag 9 september 2006 wordt voor de twintigste keer de landelijke Open Monumentendag gehouden. Tussen 10.00 en 16.30 uur kan een groot aantal monumenten in de Gemeente Hoogezand-Sappemeer gratis van binnen bekeken worden.

De opengestelde monumenten zijn te herkennen aan de gele vlag of de poster van de Open Monumentendag.
Vanwege het jubileum staat deze Open Monumentendag in het teken van Feest!.
Op zaterdag 9 september 2006 wordt voor de twintigste keer de landelijke Open Monumentendag gehouden. Tussen 10.00 en 16.30 uur kan een groot aantal monumenten in de Gemeente Hoogezand-Sappemeer gratis van binnen bekeken worden.

In Hoogezand-Sappemeer zal de nadruk liggen op de feestelijke versieringen van huizen en panden, zoals ornamenten, mooie houtsnijwerken, sierlijke hekjes of uitbundige voordeuren. Om te laten zien wat onze gemeente op dit gebied voor moois te bieden heeft, is een speciaal boekje samengesteld. Dit unieke boekje met gedetailleerde versieringen van gebouwen in Hoogezand-Sappemeer, is tijdens de Open Monumentendag gratis verkrijgbaar bij de opengestelde monumenten, zo lang de voorraad strekt.

Feestelijk is ook de reizende theatershow die op verschillende locaties de toneelvoorstelling De Boeldag houdt. Het stuk speelt zich af in 1920 en gaat over een vrouw die, nadat haar man is overleden, alleen achter blijft met haar kind. De boerderij met inboedel moet verkocht worden en de vrouw wordt geconfronteerd met een gedwongen boeldag. Het toneelstuk is voorzien van veel figuranten en het verhaal leidt de kijker naar een spectaculair slot.
De Boeldag wordt opgevoerd door Rederijkerskamer VIOLERIA in samenwerking met het Shantykoor Westerstörm en het Broke koor. Dit reizende gezelschap van bijna veertig personen en twee koetsen is om 10.30 uur en 11.30 uur in de Damkerk (opvoering toneelstuk), daarna vertrekt het gezelschap voor een alternatief programma met zang en dans naar de Roomskatholieke kerk (aankomst circa 13.00 uur) en vervolgens naar Borg Welgelegen. Rond 14.30 uur vertrekt het gezelschap van Borg Welgelegen naar de Koepelkerk. In de Koepelkerk wordt om 15.00 uur wederom het toneelstuk opgevoerd (bij voldoende belangstelling is er rond 16.00 uur nog een laatste voorstelling).

De officiële opening van de Open Monumentendag is op vrijdag 8 september om 20.00 uur in de Damkerk, Hoofdstraat 4 in Hoogezand. De opening wordt verricht door wethouder Cor Drost. U kunt die avond tevens de première van het toneelstuk De Boeldag bijwonen en genieten van accordeon muziek door Jantje Wolthuis. De officiële opening is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Meer details over het programma en de opengestelde monumenten is te lezen in de folder die gratis af te halen is bij de receptie van het gemeentehuis, bij de openbare bibliotheek en het VVV en op de website van de gemeente.

Meer informatie op www.openmonumentendag.nl