Gemeente Den Haag

Twintig jaar Open Monumentendag in Den Haag

Toppers van toen is het thema van de twintigste Open Monumentendag in Den Haag op zaterdag 9 en zondag 10 september aanstaande. De meest toonaangevende historische monumenten die Den Haag rijk is, worden op deze dagen opengesteld voor het publiek. Wethouder Marnix Norder (Monumentenzorg): Het thema van dit jubileumjaar onderstreept de prachtige rijkdom aan historische gebouwen in onze stad. Daar kunnen we trots op zijn.

Onder meer het Vredespaleis, Landhuis Clingendael, het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak aan de Kneuterdijk, Huis Huguetan, vestiging van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout, Museum Gevangenpoort, en het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt openen hun deur voor het publiek. Het Oude Stadhuis is op zondag in groepsrondleidingen te bezichtigen. Rondleidingen worden ook gegeven in het Pageshuis, Pulchri Studio, Museum Meermanno Westreenianum, de H. Jacobuskerk en het pand Prinsegracht 36.
Ook zijn de Eerste Kamer, Tweede Kamer en het Kabinet van de Koningin open op zaterdag. Hetzelfde geldt voor de recentelijk gerenoveerde Ridderzaal die dit jaar zowel op zaterdag als zondag opengesteld is. Daarnaast zijn de in 1901 opgerichte ijzerwarenfirma Hoogeveen aan de Veenkade en de nog steeds functionerende stadsmanege uit 1806 aan de Kazernestraat als voorbeelden van toppers van het Haagse industriële erfgoed te bezichtigen.
Verder zijn musea als het Haags Historisch Museum, museum Meermanno Westreenianum, het Openbaar Vervoer Museum en het Loosduins Museum gratis toegankelijk. Bovendien rijden op zaterdag de historische gele en blauwe trams rondritten door het centrum en naar Scheveningen

Als historische begraafplaatsen met bijzondere groenaanleg en fraaie of opvallende graven zijn de Algemene Begraafplaats en de R.K. Begraafplaats aan de Kerkhoflaan en de Joodse Begraafplaats aan de Scheveningseweg op zondag te bezoeken.
Orgelconcerten zijn te beluisteren in de H. Jacobuskerk, de Waalse Kerk, de Noorderkerk, de O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk, de Bethlehemkerk, de Oude Kerk, de Nieuwe Badkapel en de Christus Triumfatorkerk.

Omdat het de twintigste Open Monumentendag in Den Haag is, houdt de gemeentelijke afdeling Archeologie open dag bij de opgravingen aan de Uithofslaan. Tevens kan men op het Militaire Oefenterrein Ruygenhoek-Oostduinen onder leiding van een gids wandelen langs voormalige verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog. Deelname kost 5,00 per persoon en kaartverkoop start om 09.30 uur tot 14.30 uur aan de Van Alkemadelaan ter hoogte van de Maurits de Brauwweg.

Totaal zijn er op de Open Monumentendagen 65 openstellingen van historische panden en terreinen. De brochure met het hele programma van de Open Monumentendag Den Haag is gratis te verkrijgen bij de VVV-kantoren, het Gemeentelijk Contact Centrum in het stadhuis aan het Spui en de Stadsdeelkantoren. Ook staat het programma op de internetsite van de gemeente: www.denhaag.nl/monumentenzorg.