Gemeente Leiden

Photoshoppen met de Gouden Eeuw
Bijzondere nevenactiviteiten tijdens de Leidse Open Monumentendagen 2006

Ieder jaar organiseert de Stichting Open Monumentendagen Leiden naast de opengestelde panden extra activiteiten die het 'verhaal' van het thema en de panden versterken. Dit jaar zijn tijdens de Leidse Monumentendagen op 9 en 10 september rond het thema de Gouden Eeuw veel bijzondere activiteiten georganiseerd: van photoshoppen met de Gouden Eeuw, een lezing door Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tot en met levende geschiedenis in een 17e-eeuws tuinhuis.

Mijn gouden eeuw
Met hedendaagse ogen keken leerlingen van de ICT Academie naar Leidse monumenten, en dat leverde verrassende fotoŽs op. De fotoÂŽs zijn te zien in de tentoonstelling Mijn gouden eeuw in Scheltema. De tentoonstelling wordt donderdag 7 september om 17.00 uur geopend door wethouder Paul Jonas, van Sociale zaken en Cultuur. Onder leiding van kunstenaar Nosrat Mansouri volgden de leerlingen workshops fotografie en het kijken naar objecten. De leerlingen bewerkten hun foto's in photoshop en maakten websites.

Waarom is Rembrandt zo bijzonder?
Aan de vooravond van de Open Monumentendagen wordt traditiegetrouw een lezing georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Oud Leiden. In het teken van het Rembrandtjaar spreekt dit jaar prof.dr. Ernst van de Wetering over de vraag wat Rembrandts werk nu eigenlijk zo uitzonderlijk maakt. Van de Wetering is emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis en groot kenner van de schilderspraktijk in de 17e eeuw. De lezing is gratis toegankelijk, aanvang 20.00 uur in de Waalse Kerk.

Vaklieden en fossielen
Leidse ambachtslieden openen hun werkplaatsen en laten zien hoe in Rembrandts tijd boeken werden gebonden, schoenen en zeilen werden gemaakt en wagens werden geconstrueerd. In het Leids Wevershuis toont de expositie en de film Van linnen tot goud hoe in de 17e eeuw linnen werd geproduceerd. Dit linnen vond aftrek bij Leidse schilders, zoals Rembrandt, die het gebruikten als ondergrond voor hun schilderijen. In de met de Leidse filmliga geproduceerde film Van linnen tot goud laat Willem Breddels zien hoe hij het linnen gebruikt voor zijn reproductie van het aan Rembrandt toegeschreven schilderij De man met de gouden helm. In het restauratiepand Nieuwe Rijn 105/106 tonen vaklieden uit de bouw hun vaardigheden. Tijdens de monumentendagen zijn daar een ambachtelijke smid en een steenhouwer aan het werk. In hetzelfde pand is een tentoonstelling Monumentale stoepen te zien over hardstenen platen, hekken, restauratie en fossielen in het hardsteen.

Muziek in panden
Wegens groot succes zijn er dit jaar in een aantal panden weer gratis inloopconcerten. Verschillende ensembles vertolken muziek uit de Gouden Eeuw en hedendaagse composities geïnspireerd op deze periode, waaronder het William Byrd Ensemble, het gezelschap Twee violen en een bas, en kamerkoor Hathor treden op. In meerdere kerken worden in het kader van de Nationale Orgeldag de orgels bespeeld. In de Hooglandse Kerk toont Theo Visser met een videocamera de werking van het grote De Swart/Van Hagerbeerorgel (1582-1637). Zijn rondgang door het instrument is live te volgen op een groot scherm.

Levende geschiedenis in een 17e-eeuws tuinhuis
De groep Feniks laat in het tuinhuis van Rapenburg 36 zien, voelen, ruiken en proeven hoe het leven was in de 17e eeuw. Stelt u zich daarbij geen toneelstukje voor. Feniks richt, op basis van gedegen onderzoek, het tuinhuis zo authentiek mogelijk in als een 17e-eeuws Leids woonhuisje. Feniks speelt het gezin dat daar in één ruimte woont en werkt, en geeft zo een levend beeld van Leiden van 400 jaar geleden.

Slachthuisterrein, lezing Cor Smit
Historicus Cor Smit geeft zondag 10 september in het Informatiecentrum Nieuw Leyden een lezing over de geschiedenis van het Slachthuisterrein. De lezing is om 14.00 uur en duurt ongeveer een half uur. In het Informatiecentrum is een doorlopende powerpoint presentatie te zien. Cor Smit is auteur van het dit jaar verschenen boek Slachthuis woonhuis over het Slachthuisterrein.

Open Dagen Stadhuis
Tijdens de Monumentendagen is ook het Stadhuis open voor publiek. Er is een speciaal programma met rondleidingen door raadslieden. Een presentatie van Leidse projecten in de Burgerzaal en een leuke kinderactiviteit. Met Gilde Leiden kunnen vanuit het Stadhuis korte Rembrandtwandelingen gelopen worden. En in het Stadhuis zal Rembrandt zelf niet ontbreken.

Programmaboek
Meer informatie over alle nevenactiviteiten, de opengestelde panden en de achtergronden bij het thema staan in het programmaboek. Het programmaboek is vanaf begin september op meerdere locaties in Leiden en de regio beschikbaar. Alle informatie staat ook op de site www.leiden.nl/openmonumentendagen.



Gemeente Leiden