Gemeente Alkmaar

Open Monumentendag 2006 'Alkmaar Feestelijk en Muzikaal'

Snuif de sfeer op van de tijden van weleer, kom alles te weten over de wereldberoemde Alkmaarse kerkorgels en geniet van filmopnames over historische stadfeesten. Op zaterdag 9 september openen ongeveer 70 monumenten tussen 10.00 - 17.00 uur hun deuren tijdens de 20ste Open Monumentendag. Geïnteresseerden kunnen de verschillende monumenten aan de hand van de gratis verkrijgbare monumentenroute, getiteld 'Alkmaar Feestelijk en Muzikaal', bezoeken.

Op de 20ste editie van de Open Monumentendag wordt er in Alkmaar extra aandacht besteed aan monumentale muziek. Zo worden diverse kerkorgels bespeeld, is het mogelijk om met de organist het wereldberoemde Von Hagerbeer-Schnittgerorgel in de Grote Kerk te bezichtigen en is er een lezing over Alkmaar Orgelstad. Ook jubileert dit jaar de Vrijmetselaarsloge, één van de trouwe deelnemers aan de monumentendag. De loge trakteert de bezoekers op een heus 'Korenfestival': een 40-tal koren van eigen bodem treden op in de opengestelde monumenten.

Thema-activiteiten
Bezoekers kunnen op deze dag verschillende thema activiteiten bijwonen. Zo is er een rondgang langs museale objecten van feest en muziek en rijdt een monumentenbus langs de mooiste bezienswaardigheden in o.a. Oudorp en Koedijk. Breng een bezoek aan het uurwerk en de beiaard van de Waagtoren of geniet van het optreden bij de Muzieknis in de Hout. Bekijk bijzonder glaswerk tijdens de expositie Feestelijk Klinken en Drinken in het Archeologisch Centrum en vergelijk uzelf met stedelingen uit voorgaande eeuwen.

Nieuwe monumenten open
Dit jaar zetten ook twee monumenten op de Oudegracht voor het eerst hun deuren open. Op nr. 114 is te zien hoe het Lectorium Rosicrucianum (Internationale School van het Gouden Rozenkruis) gebruik maakt van de voormalige grachtenwoning en bij de eigenaren van de voormalige domineeswoning op Oudegracht 247 is de monumentale tuin te bezichtigen. Verder is voor kerk- en orgelliefhebbers een bezoek aan de kerken in Oudorp en Koedijk én de Orgelzaal Booy aan het Daalmeerpad zeker aan te raden.

Alkmaar, een feestelijke belevenis
Als derde deel in de reeks publicaties van de Alkmaarse Open Monumentendag verschijnt Alkmaar, een feestelijke belevenis. Het boek behandelt gedenktekens van feestelijke momenten, het gebruik van gelegenheidsglazen, de opkomst van uitgaansgelegenheden, de muzieknis, carillons en orgels. Op Open Monumentendag is het boek voor E 3,- verkrijgbaar bij het centrale informatiepunt en bij de stand van het Regionaal Archief. Ook de twee voorgaande delen, Alkmaar in de Verdediging en Geloven in Alkmaar, zijn daar te vinden.

Informatie
De monumentenroute en het programma van het Korenfestival is vanaf begin september gratis verkrijgbaar bij VVV, Regionaal Archief, Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek, Archeologisch Centrum en Stadskantoor. Op de dag zelf zijn zij ook verkrijgbaar bij de gemeentelijke informatiestand in de Grote Kerk. De gratis bezoekerskaarten voor het uurwerk in de Waagtoren zijn al vanaf medio augustus verkrijgbaar bij het VVV.

Meer informatie: Chantal Kolleman, tel. 072-5488986