Gemeente Wageningen

Feest op Open Monumentendag 2006, zaterdag 9 september

Dit jaar wordt voor de 20ste keer de landelijke Open Monumentendag georganiseerd. Om dit jubileum te accentueren is voor 2006 het thema `Feest' gekozen. In Wageningen worden gebouwen die horecagelegenheden zijn of waren in het zonnetje gezet. Ook zijn er op op deze feestelijke dag allerlei activiteiten georganiseerd.

Monumenten van feest en vermaak in Wageningen
Van panden als die van de Vlaamsche Reus, Café Meijer en Café Loburg is de horecafunctie ook nu nog duidelijk. Maar dat het pand van de Vlaamsche Reus ook stomerij was en dat van Café Meijer voorheen pakhuis is waarschijnlijk minder bekend. Bij de meesten zal zeker onbekend zijn dat op de plek van het huidige modehuis De Windt aan de Hoogstraat een herberg stond, waarvan in de 19de eeuw de paardentram vertrok. Het pand waar nu Blokker zit, was voorheen hotel en bioscoop.

Het boek `Monumenten van feest en vermaak in Wageningen' dat naar aanleiding van Open Monumenten Dag verschijnt wordt dit jaar door Kees Gast en Petra Leenknecht geschreven. Het gaat in op de geschiedenis van een aantal Wageningse gebouwen met een huidige of eerdere horecabestemming. Tevens is er een architectuurwandelgidsje samengesteld met een stadswandeling langs een vijftiental panden in de binnenstad. In het Heerenstraat Theater wordt op ieder heel uur een film getoond die gemaakt is van de viering van Wageningen 700 jaar stad. In museum de Casteelse Poort (Bowlespark) is een tentoonstelling van werk van de Cameraclub en Kunstenaars Kontakt Wageningen geïnspireerd op het thema `Feest'.

Programma
Het centrum van de activiteiten op deze dag is het Heerenstraat Theater in de Molenstraat.
Vanaf 10.15 uur bent u daar welkom.
Om 10.30 uur zal de wethouder mevr. M.H. Kroes de dag officieel openen (zij heeft monumentenzorg in haar portefeuille). Dan zal ook het eerste exemplaar van het boek aan de auteurs worden overhandigd. Vanaf 11.00 uur is er een doorlopend programma in het Theater met steeds op de hele uren (t/m 16.00 u) een film van de viering van Wageningen 700 jaar stad. Steeds op de halve uren (t/m 15.30 u) is er een korte lezing over een markant horecagebouw. Ook op de halve uren (t/m 15.30 u) start een rondleiding langs huidige of voormalige horecapanden in de binnenstad. Bij voldoende belangstelling zullen er ook op andere momenten wandelingen starten.
In museum de Casteelse Poort is een tentoonstelling van foto's en schilderijen rond het thema `Feest', deze zal om 14.00 uur officieel worden geopend door de voorzitter van het comité Open Monumentendag. Voor kinderen worden in een tent voor het museum pannenkoeken gebakken en er zijn ballonnen.