Veel muziek tijdens Open Monumentendag

Unisono / stichting schrijven

Utrecht, 4 september. Op zaterdag 9 en zondag 10 september treden onder de naam Monumenten in Muziek ruim 100 muziekgezelschappen op in diverse Nederlandse monumenten. Doel is om amateurmuziek te promoten onder bezoekers van de Open Monumentendagen. Monumenten in Muziek is een initiatief van Unisono en de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland (SKCG).

Tijdens de Open Monumentendagen is in elke Nederlandse provincie muziek te beluisteren. Het carillon, de popgroep, de fanfare, het jazzkoor, de organist, de singer-songwriter, de drumband, het kamerkoor en het klarinetkwartet. Ze treden allemaal live op in diverse monumenten.
Monumenten in Muziek keert jaarlijks terug. Door herhaling van het project wordt de diversiteit van muziekspelend Nederland tijdens de Open Monumentendagen zichtbaar en hoorbaar.

Verwantschap muziek en architectuur
Veel Nederlandse componisten brachten de verwantschap tussen muziek en architectuur tot uitdrukking. Ook Monumenten in Muziek brengt de twee samen, zodat bezoekers van de Open Monumentendagen van beide kunstvormen kunnen genieten.
In veel Nederlandse monumenten klonk eeuwenlang livemuziek. Aanwezigheid van levende muziek geeft aan een monument een feestelijke sfeer. Een extra dimensie die goed aansluit bij het thema van de Open Monumentendagen: Feest.

Amateur versus professional
Monumenten in Muziek maakt geen onderscheid tussen amateur en professional. Door de uitstekende opleiding van zowel dirigent als muzikant is deze grens aan het vervagen en zijn veel optredens van amateurgezelschappen van hoog niveau. Letterlijk betekent amateur liefhebber en die titel geldt natuurlijk ook voor de professional en het publiek. Kijk voor de lijst met muziekoptredens tijdens de Open Monumentendagen op www.monumenteninmuziek.nl. De toegang in elk monument is gratis.


-------------------------------------