Gemeente Wijk bij Duurstede

Programma Open Monumentendag

Wat is waar te doen op 9 september? In dit overzicht kunt u alles vinden.

10.00 - 17.00 uur Openstelling monumenten
11.00 uur Openingsoptreden op het kasteeleiland door basisschoolleerlingen
± 11.50 uur Openingshandeling door burgemeester Guus Swillens 12.00 uur Klokken luiden van de Grote Kerk door het Klokkenluidersgilde
vanaf 12.00 uur Muziekoptredens en tentoonstelling in de Grote Kerk vanaf 14.00 uur Activiteiten in de binnenstad:

- Bourgondische maaltijd (tot 21.00 uur) op de Markt- Wagenspel door toneelvereniging Toverdo op de Markt (vier keer) - Draaimolen op het plein bij de Grote Kerk- Optredens troubadour Boudewijn Hansen in de horeca en op de Markt- Optredens shantykoor `Tussen Rijn en Lek' bij het oude stadhuis
14.00 - 16.00 uur Oudhollandse kinderspelen op de Mazijk


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Activiteiten op en rond de Markt
Het thema van deze Open Monumentendag is `Feest' en gefeest wordt er zeker! De Markt van Wijk bij Duurstede is tijdens de Open Monumentendag de plaats waar ouderwetse gezelligheid overheerst. Drie horecabedrijven die aan het begin van de Markt zijn gevestigd, verzorgen samen een bourgondische maaltijd, waar iedereen tegen betaling van kan genieten. Aan een lange tafel kunt u dan plaatsnemen en genieten van al het goede dat u voorgeschoteld krijgt. Van 14.00 uur tot 21.00 uur wordt er geserveerd. Wat is een feest zonder muziek? De Wijkse troubadour Boudewijn Hansen verzorgt 's middags de muziek rondom de Wijkse horeca en loopt ook over de Markt. Het Wijkse shantykoor `Tussen Rijn en Lek' levert vanaf 14.00 uur op diverse momenten een feestelijke muzikale bijdrage aan de Open Dag. Toneelvereniging Toverdo voert deze middag vier keer het wagenspel: " Praatjes" op. U kent het wel....een roddel begint klein, maar wordt bij het doorvertellen steeds fantastischer... Uiteindelijk zorgt het onderwerp van de roddel voor een hilarische ontknoping!Voor de jonge bezoekers van de Open Monumentendag staat er een ouderwetse draaimolen klaar! Alle basisschoolleerlingen in onze gemeente hebben een vrijkaartje ontvangen voor deze draaimolen.

Geen draaimolenbon?

Alle leerlingen van basisscholen in de gemeente hebben via hun school een bon gekregen voor een gratis rondje in de draaimolen. Niet alle kinderen gaan (al) naar een basisschool in deze gemeente. Omdat het voor àlle kinderen feest is op 9 september, zijn er - zolang de voorraad strekt - extra bonnen gratis verkrijgbaar bij de VVV. Dus vaders en moeders, jongens en meisjes: loop even bij de VVV binnen en haal een draaimolenbon!


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Zin in Oudhollandse kinderspelen?

Voor wie op een speelse manier terug wil in de tijd, staan op de Mazijk allerlei Oudhollandse kinderspelen klaar. Zowel jong als oud kan zich hier prima vermaken. Opa's en oma's kunnen misschien de verleiding niet weerstaan hun kleinkinderen te laten zien dat ze nog goed kunnen sjoelen. En de jeugdigen op hun beurt kunnen hun (groot)ouders laten zien dat ze goed kunnen hinkelen. Deze en nog veel meer spelen staan voor de bezoekers klaar. De spelmiddag is georganiseerd door de basisscholen.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Markt afgesloten voor verkeer

Door de voorbereidingen en het vieren van deze dag, is de Markt van 8.00 tot 21.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De verkeerssituatie is te vergelijken met de wekelijkse warenmarkt. De organisatie ziet erop toe dat het overige verkeer zo weinig mogelijk hinder ondervindt


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Welke monumenten kunt u bezichtigen?

Hieronder staat een compleet overzicht van alle deelnemende panden met een korte omschrijving. Zo kunt u kiezen welke deelnemende panden u wilt bekijken. Misschien maakt u wel een rondje langs alle monumenten! In enkele monumenten is een tentoonstelling ingericht, kan iets worden gedronken of wordt muziek gemaakt. Bij de VVV op de Markt ligt vanaf vandaag gratis informatie klaar over alle opengestelde monumenten.

Wijk bij Duurstede

Oude Stadhuis Dit classicistische gebouw uit 1662 heeft een bezienswaardige raadzaal.

Nederlands Hervormde kerk (Grote Kerk) met tentoonstelling

In de laatgotische bakstenen basiliek zonder koor (sinds 1579) met een onvoltooide toren kunt u binnen de tentoonstelling "De Grote Kerk door de eeuwen heen" bezichtigen. Elders op deze pagina kunt u hier meer over lezen.

Café 't Hoff (vanaf 12.00 uur geopend)

Small_Cafe t Hoff .jpg

Dit café is onderdeel van het Nederhofcomplex met een bijzondere natuurstenen arcade en een balklaag uit circa 1460.

Winkel Maleborduurstraat 2

De winkel is een deel van een samengesteld huis uit 1471 met een vierkante kelder met kruisgewelven en kaarsnissen.

Kasteel Duurstede

De vierkante donjon uit de 13de eeuw en de ronde bourgondische toren uit de 15de eeuw zijn het restant van het bisschoppelijk kasteel.

Museum Dorestad (Amstelwijk)

Dit pand bestaat uit een tweebeukig dwarshuis uit circa 1645. Sinds 2000 is het pand in gebruik is als museum.

Oeverstraat 16

In 1650 is uit twee middeleeuwse panden dit samengestelde huis ontstaan met een 19de-eeuwse klokgevel.

Molen Rijn en Lek

Neemt u eens een kijkje in en op de ronde stenen stellingmolen, die in 1659 is gebouwd op de vierkante, middeleeuwse Leuterpoort.

Tuin Walplantsoen 24

Het exterieur van de achtervleugel van het Ewoud- en Elisabethsgasthuis uit de 14de en 15de eeuw kunt u bezichtigen. Rooms Katholieke kerk Het koor en dwarsschip van deze neogotische pseudobasiliek dateren uit 1907, terwijl het schip en de toren in 1937 zijn gebouwd.

Klooster Leuterstraat 27a

Het linkerdeel van een pakhuis met een oude 17de-eeuwse kern is recent tot woonhuis gerestaureerd.
Cothen
Protestantse kerk Cothen op de Brink

Het koor met tufsteenfragmenten dateert uit het begin van de 13de eeuw en is in de 19de eeuw vergroot. De consistorie en crypte zijn gebouwd in 1520. In de kerk zijn diverse activiteiten, zie ook de publicatie elders op deze pagina.

Molen Oog int Zeil

De ronde, uit bakstenen gemetselde, stellingkorenmolen uit 1869 is in 1986 gerestaureerd..

Rooms Katholieke kerk aan de Kerkweg

Deze neogotische kruisbasiliek uit 1906 is gewijd aan de apostelen Petrus en Paulus.

Langbroek

Nederlands Hervormde kerk Nederlangbroek op de Brink

Uit het eind van de 15^e eeuw dateert deze laatgotische kerk met toren. Het schip en de consistoriekamer zijn in de 19de eeuw gebouwd.

Woonhuis Langbroekerdijk A 43

Small_huis Langbroek.jpg

Recent is deze langhuisboerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw gerestaureerd. In 1911 werd hij ook al ingrijpend verbouwd.

Nederlands Hervormde kerk Overlangbroek (Langbroekerdijk B30)

De laatgotische kerk met toren uit 1504 waarvan het schip nog grotendeels uit 1477 afkomstig is, is in 2000-2001 gerestaureerd.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Tentoonstelling `De Grote Kerk door de eeuwen heen'Speciaal voor de Open Monumentendag kunt u de tentoonstelling "De Grote Kerk door de eeuwen heen" in de gelijknamige kerk aan de Markt bezoeken. De tentoonstelling is op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur geopend en geeft u een indruk van de ontwikkeling van het kerkgebouw, het kerkelijk bestuur en het kerkelijk gemeenteleven vanaf de 14e eeuw tot heden. Wat is er op deze tentoonstelling te zien?U kunt de diverse bouwstadia van de Grote Kerk bekijken. Ook krijgt u een beeld van het interieur van 1793-1968 en de ontwikkeling van de kerkorgels. Over allerlei onderwerpen geeft de tentoonstelling informatie: over de bouwgeschiedenis van de kerktoren, de luidklokken in de toren, de restauratie van 1968-1986, de opgravingen door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in de jaren zeventig en de ontwikkelingen in het kerkelijk leven vóór en na de Reformatie. Verder kunt u kopieën van schilderijen met bestuurders en straatjes in en gezichten op Wijk bij Duurstede met de Grote Kerk bewonderen, evenals kopergravures van Wijk bij Duurstede en wapenborden van kerkelijke bestuurders. Er is ook een overzicht met bezienswaardigheden in de Grote Kerk, waaronder een vitrine met een maquette van de inrichting van de Grote Kerk, kussens uit de 18e eeuw, een vitrine met oude Bijbels, koperen kronen en nog veel meer!Voor wie de voorkeur geeft aan bewegende beelden, worden video's vertoond van restauratiewerkzaamheden, de uitvoering van de Mauthauser liederen en de festiviteiten rond Wijk 700 jaar stad. Wilt u een blijvende herinnering meenemen naar huis? Diverse boekjes, ansichtkaarten en een cd zijn tijdens deze tentoonstelling te koop.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Muziek in de Grote Kerk

Vanaf 12.00 uur kan iedereen in de Grote Kerk, behalve van de tentoonstelling, ook genieten van lichte klassieke muziek. Marie-José Clemens en Jacqueline Stark zullen tijdens de middag enkele malen optreden. Op piano en dwarsfluit spelen zij korte muziekstukken van onder meer Bach en Fauré.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Protestantse kerk Cothen tijdens Open Monumentendag

Van 10.00 tot 17.00 uur kunt u in de Protestantse kerk van Cothen genieten van live orgelmuziek, verzorgd door verschillende organisten. Ook is er een doorlopende dvd-presentatie over de activiteiten binnen deze Protestantse gemeente. U kunt de kerkelijke registers inzien en er staat een boekentafel klaar waar u boeken kunt bekijken en kopen. De Zending- en Werelddiaconiegroep verkoopt producten uit de derde wereld in de kerk. Deze kerk aan de Brink is uw bezoekje dus zeker waard!


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Ramenproject dit jaar afgelast

Het Ramenproject van de winkeliers dat enkele weken geleden werd aangekondigd op deze pagina, is helaas dit jaar niet haalbaar gebleken. Het was de bedoeling dat een route door de binnenstad van Wijk bij Duurstede langs diverse ramen zou leiden, waar blijvend een gedicht op zou staan. Dat gedicht zou verwijzen naar de historie van dat pand. Het organiserend comité Open Monumentendag gaat ervan uit, dat het Ramenproject volgend jaar september wel doorgaat.

Link, Klik hier om een pagina terug te gaan Link, klik hier om dit artikel te mailen Link, Klik hier om dit artikel af te drukken

spacer
info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
spacer Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30 spacer Post adres:
Postbus 83
3960 BB
spacer