Gemeente Harlingen

Open monumentendag 2006
4-9-2006
Daarom zijn de volgende monumenten deze dag voor u geopend van 10.00 tot 17.00 (tenzij anders vermeld):


* De Grote Kerk, aan het Kerkpad

* De Rooms Katholieke Sint Michaëlkerk, aan de Zuiderhaven
* Het Hannemahuis aan de Voorstraat 56

* Het Stadhuis aan de Noorderhaven 86

* een van de vroegere bakstenen gebouwen van Harlingen De Gouden Engel, Lanen 28 (thans in gebruik als Vrijmetselaarsloge 'Deugd en IJver')

* Pakhuis de Zon aan de Zuiderhaven 78. Eigenaar de Frisian Yacht Club is momenteel bezig dit pand te restaureren en in gebruik te nemen als sociëteit (11.00 tot 17.00 uur)

* Pand kunstenaar Jan Roos (Nutstraat 4) ook van 11.00 tot 17.00 uur. In het pand is een schitterend gerestaureerd plafond uit ongeveer 1630.

* Voorkamer van het pand Noordijs 15 (het oude politiebureau). De voorkamer is deze middag speciaal open tijdens de rondwandeling met het stadsgidsen. U kunt dan met eigen ogen het prachtige beschilderde plafond aanschouwen.

Naast de bovengenoemde openstellingen zijn er ook nog een aantal speciale activiteiten:

Per boot langs de monumenten
Dit keer kunt u op twee verschillende manieren langs de monumenten in Harlingen. Per boot en per voet. Als u Harlingen vanaf het water wilt ontdekken dan kunt u om 13.00, 14.00 of 15.00 uur opstappen op de "feestboot". De boot ligt aan de vissteiger aan Noordoostersingel (Bootjesverhuur Ouwe Seun). U kunt gratis opstappen. Een gids is aanwezig.

Wandelen met de stadsgidsen
Gaat u liever wandelen dan neemt een gids van het stadsgidsenteam u mee langs opvallende monumenten in Harlingen in het kader van het thema feest. Tijdens deze wandeling krijgt u tekst en uitleg en menige anekdote te horen. Vertrek om 13.30 uur en 14.30 uur bij gemeentemuseum Het Hannemahuis

Zelf langs de monumenten
Ook kunt u zelf gaan wandelen langs de monumenten. Speciaal voor deze dag ligt voor u de Flitsen uit de Franse tijd (1795 - 1813). De route beschrijving kunt u afhalen bij het Hannemahuis en in het Stadhuis. Speciaal voor de jeugd is er een puzzeltocht over de Franse tijd. Ook deze ligt op bovengenoemde locaties.
Films
Jacob Roorda zal deze dag twee films laten zien: een over 750 jaar Harlingen en een film uit 1983-1984, waarin Canadezen als oud-bevrijders Harlingen binnenliepen. De films zijn te zien in de Trouwzaal van het Stadhuis.