Gemeente Amersfoort

Open Monumentendag Amsersfoort met aandacht voor ornamenten

Zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Op die dag zijn vele bijzondere monumenten in en om Amersfoort opengesteld voor het publiek. De start is om 10.00 uur en de opening wordt verricht door wethouder R. Luchtenveld, bij de boerderij aan de Coelhorsterweg 6 in Hoogland-West. Dit jaar gaat in Amersfoort speciale aandacht uit naar de bijzondere ornamenten die in de stad te vinden zijn. De landelijke Open Monumentendag heeft als thema 'feest', omdat de dag nu alweer voor de twintigste keer wordt gehouden. Amersfoort wacht nog even met dit thema tot 2009, als de stad haar 750-jarig bestaan viert.

Onder het motto 'Feest der herkenning! Ornamenten, een lust voor het oog' worden op zaterdag 9 september speciale activiteiten georganiseerd. Onder leiding van een gids zijn er om 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur wandelingen langs bijzondere ornamenten. Wie wil meewandelen, kan zich vooraf opgeven bij de VVV Amersfoort: 0900-1122364 of info@vvvamersfoort.nl. Kinderen kunnen bij de VVV, de Observant of Museum Flehite een speurtocht langs opvallende ornamenten afhalen. Om 16.00 uur kunnen de kinderen de oplossing van de speurtocht bij museum Flehite inleveren en zal Abe 'de verteller' een spannend verhaal vertellen over de geschiedenis van de stad. Niet alleen in de oude binnenstad, ook in Vathorst is op deze dag aandacht voor het detail. Er zijn dan twee fietstochten, één door de wijk in aanbouw en één door het dorp Hooglanderveen. Wie mee wil fietsen, kan zich vooraf opgeven bij het I-centrum: 033-4511012 of I-centrum@vathorst.com.

Opening op de boerderij
De opening wordt om 10.00 uur verricht door wethouder R. Luchtenveld. Dat gebeurt bij de boerderij aan de Coelhorsterweg 6 in Hoogland-West. Deze oude en tot voor kort zeer vervallen boerderij is de afgelopen jaren geheel in authentieke staat gerestaureerd. Ook het erf zal op traditionele wijze worden ingericht met moestuin, boomgaard, waterpoel, stallen, schuren en een hooiberg. Bezoekers zijn van harte welkom om de boerderij te bezichtigen. Dat geldt ook voor enkele andere boerderijen: de boerderij Bosserdijk aan de Zevenhuizerstraat 56 en de boerderij aan De Bik 29. Beide worden op dit moment gerestaureerd. De 17de-eeuwse boerderij De Geer in Kattenbroek verkeert na een brand nog steeds in een erbarmelijke staat, maar is wel te bezichtigen. De hoop is dat ook dit monument binnen afzienbare tijd kan worden gerestaureerd.

Open monumenten
Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn maar liefst 38 panden voor het publiek geopend. Vanaf 13.00 uur is er 'Levende geschiedenis' in de Mannenzaal en zijn ook de Joodse Begraafplaats en de synagoge geopend. In Hoogland is het Neo-classicistische kerkgebouw De Inham met het zo karakteristieke torentje voor het publiek toegankelijk (Hamseweg 40). De Stichting voor Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) heeft voor deze dag een route langs het Spui en de Eem uitgestippeld, die verkrijgbaar is bij Museum Flehite. De route wordt omkleed met kunst en feestelijke intermezzo's.

Amersfoort magazine

Het programma van de Open Monumentendag en de routebeschrijving staan uitgebreid toegelicht in het speciaal voor deze dag uitgegeven 'Amersfoort Magazine'. Het thema 'ornamenten' is op aansprekende wijze in tekst en beeld uitgewerkt. Het is op 9 september ook weer Dag van de Amateurkunst. Daarom is in veel opengestelde monumenten muziek te beluisteren; met name koormuziek, soms in combinatie met de in de kerk aanwezige orgels. Ook het muziekprogramma is opgenomen in het magazine. Het magazine is voor E 2,50 verkrijgbaar bij de VVV (Stationsplein 9-11), de Observant (Stadhuisplein 7) en Museum Flehite (Westsingel 50).

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 42 69, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.