Ingezonden persbericht


Alertis start campagne tegen berenmisbruik voor gal

Rhenen 5 september 2006 Op zondag 10 september a.s. geeft Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, het officiële startschot voor haar campagne Spuw je gal over berenmisbruik . Met deze campagne vraagt Alertis aandacht voor het probleem van mishandeling van beren voor gal in Azië. Met een handtekeningenactie wil Alertis een bijdrage leveren aan de beëindiging van dit misbruik in voornamelijk China, waar het probleem het grootst is. Tevens werft de stichting gedurende de campagne financiële middelen voor opvanglocaties voor beren die worden bevrijd en geeft Alertis voorlichting over dit onderwerp. In Nederland is Alertis het meest bekend van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen, waar onder meer ex-circusberen worden opgevangen. Het startmoment valt binnen het Berenbos Feestweekend, dat plaatsvindt op 9 en 10 september in Ouwehand.

In Azië worden vele diersoorten, waaronder tijgers, neushoorns en beren, gestroopt en gebruikt voor consumptie en voor Traditionele Medicijnen. In China is dit probleem zeer omvangrijk. Daar wordt jaarlijks ongeveer 7000 kilo gal afgetapt bij zo n 7000 Aziatische zwarte beren. De beren worden hiervoor gehouden in zogenaamde bear farms . De beren worden vaak uit het wild gehaald, terwijl deze soort met uitsterven wordt bedreigd. Meer dan de helft van de beren op de berenboerderijen sterft bij de eerste keer gal aftappen. Beren die het overleven worden maximaal tien jaar oud. Al die jaren liggen ze in een kooi die niet groter, maar vaak kleiner is dan de beer zelf.

Waarom berengal?

Beren zijn de enige zoogdieren die aanzienlijke hoeveelheden galzuur produceren, het zogenaamde ursodeoxycholzuur (UDCA). Dit wordt al ruim 3000 jaar in Traditionele Medicijnen verwerkt. Berengal wordt gebruikt om diverse klachten te bestrijden, zoals koorts, leveraandoeningen, het oplossen van galstenen, maar ook tegen aambeien, hartproblemen en zere ogen. Daarnaast wordt het gebruikt als ingrediënt in onder andere thee, wijn, shampoo en hoestdrank. Hedendaagse Chinese artsen zijn het er echter over eens dat berengal gemakkelijk te vervangen is door plantaardige en synthetische alternatieven. Deze alternatieven zijn zelfs vaak goedkoper en effectiever. Bovendien zijn ze gemakkelijk en algemeen verkrijgbaar. Het is dus absoluut onnodig om dit bij beren af te tappen.

Petitie tekenen

Het Europese Parlement heeft begin 2006 een resolutie aangenomen om druk uit te oefenen op China, om een verbod te krijgen op het houden van beren voor hun gal in de zogenaamde Bear farms . Meer dan de helft van de 732 parlementsleden stemde voor het voorstel. Zij eisen dat China alle Bear farms sluit voor de Olympische Spelen van 2008. Door het ondertekenen van de petitie op www.spuwjegal.nl kan men de Nederlandse Minister-president verzoeken zijn invloed te gebruiken om er daadwerkelijk voor te zorgen dat de Chinese regering vóór de Olympische Spelen in 2008 de volgende toezeggingen doet: " er komt een wet die het aftappen van gal bij beren op termijn verbiedt; " alle Bear Farms worden gesloten;
" de Chinese regering draagt mede zorg voor goede opvang van alle beren die vrijkomen; " de Chinese regering stimuleert het gebruik van alternatieven voor ursodeoxycholzuur.

De website www.spuwjegal.nl is nog maar kort on line en nu al zijn de eerste paar duizend handtekeningen binnen. Alertis roept de Nederlandse bevolking op massaal hun handtekening te zetten via de website, of op de aan te vragen handtekeningenformulieren.

Opvang beren

Alertis wil ook een behoorlijke hoeveelheid financiële middelen werven voor opvang van beren die worden gered uit deze situatie. Voor de opvang van de misbruikte beren in Azië werkt Alertis samen met de Aziatische organisatie Animals Asia Foundation. In Vietnam zijn de eerste werkzaamheden al gestart. Op termijn worden ook in China meer beren bevrijd en moet het bestaande opvangcentrum China Bear Rescue van Animals Asia worden uitgebreid.

Gevolgen wilde populatie

Het houden van beren op bear farms heeft grote gevolgen voor de wilde populatie. Beren worden illegaal uit het wild gehaald om de populatie die in gevangenschap leeft aan te vullen. Het aantal wilde Aziatische zwarte beren werd in 1997 door de Chinese overheid geschat op ongeveer 46.000. In 1999 werd dit aantal door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) geschat op nog geen 20.000.