Gemeente De Ronde Venen


Monumentendag en -nacht

Op zaterdag 9 september vindt de monumentendag en nacht weer plaats met dit jaar als thema feest. Ook dit jaar zijn we weer vele monumenten te bezichtigen.

Dagprogramma

De gebouwen die ZATERDAG 9 SEPTEMBER a.s. van 10.00-17.00 uur zijn te bezichtigen zijn te herkennen aan de bekende monumentenvlag.

Mijdrecht


- Janskerk in de Kerkstraat 9. Het prachtige Bätz orgel in deze kerk wordt die dag vanaf 10.00 uur bespeeld door verschillende organisten.

Waverveen


- Fruitwinkel en kwekerij Ruizendaal aan de Poelweg 2A. Van 10.30 14.00 uur is de bigband Fort Night Swing te beluisteren. Een twintig koppige muziekgroep die zich op professionele wijzepresenteerd met muziek dat uitnodigt om naar te luisteren en waarbij je niet stil kan blijven staan.Zeker een reden om even een kijkje te gaan nemen op dit gastvrije bedrijf.


- Ned.hervormde kerk aan de Cliffordweg 9.

Vinkeveen


- Museum De Ronde Venen aan de Herenweg 240, op terrein van jachthaven Borger.


- Baambrugse Zuwe 1-3 De Mop incl. de verkoop van antiek en curiosa.


- RK kerk H.Hart van Jezus aan de Kerklaan 4. Op de voormalige orgelzolder is een klein museum ingericht. Ook is het gerestaureerde orgel te bewonderen en te beluisteren.

Tegen een kleine vergoeding kan men vanuit de toren genieten van het weidse uitzicht over o.a. de Vinkeveense plassen.


- Het spoorhuis aan Demmerik 68. Er worden tweedehandsspullen aangeboden en de opbrengst ervan is voor de instandhouding van de gereformeerde kerk van Vinkeveen.

Wilnis


- Veenmolen aan de Oudhuijzerweg 109. De molen is die dag in bedrijf en er worden rondleidingen verzorgd.Tevens kunnen diverse soorten molenmeel (voor brood of pannenkoeken) worden gekocht.


- De RK kerk H.Johannes de Doper aan het Driehuisplein 1 (op de grens Mijdrecht-Wilnis).

Van 16.00-17.00 uur geeft het fanfareorkest van muziekvereniging Viribus Unitis uit Wilnis een concert. Er zijn meesterwerken te beluisteren van o.a. J.S. Bach terwijl de hedendaagse componisten ook aan bod komen. Een aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is of van mooie muziek houdt.

Nachtprogramma

Dit jaar is het thema FEEST. Dit thema wordt door Theaterkade op een bijzondere manier uitgewerkt. Als locatie is de Oudhuyzerweg te Wilnis gekozen, vanaf de Enschedeweg tot aan de Wilnissermolen. Op deze weg staan vele prachtige monumenten die als achtergrond dienen voor het thema. Er worden op diverse locaties allerlei voorstellingen opgevoerd, die het publiek al wandelend kan bijwonen. Op sommige plekken is maar ruimte voor slechts 10 personen, op andere locaties is ruimte voor een groter publiek. Het zijn doorlopende voorstellingen, waarbij het publiek zelf de keuze maakt wat bekeken gaat worden.

Theaterkade geniet inmiddels grote bekendheid in De Ronde Venen. Vorig jaar werd het spektakel; Unbeloveble in de Janskerk opgevoerd. Het thema religie werd toen op een geheel eigentijdse wijze, gebruikmakend van een bijbels gegeven, de bruiloft van Jacob en Rachel, neergezet. Veel bijzonderheden voor de nieuwe Monumentennacht wil regisseur Ton Offerman nog niet prijsgeven. Van 29 juni t/m 16 juli heeft hij de locatievoorstelling Water geregisseerd met verrassende,

humoristische maar ook poëtische scènes. In deze trant zal FEEST plaatsvinden. Informatie is te vinden op de website: www.theaterkade.nl en www.cultura-drv.nl