Gemeente Heemskerk


dinsdag, 05 september 2006

Open Monumentendag in Heemskerk

HEEMSKERK - Tijdens de Open Monumentendagen in Heemskerk op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn er traditiegetrouw weer een aantal monumenten te bezichtigen. Een aanrader is een bezoek aan de Nederlands Hervormde kerk, waar op 9 september een concert met onder andere Sefardische liederen van het duo Musica Luna is te beluisteren.

De gratis te bezichtigen monumenten in Heemskerk zijn dit jaar tijdens de Open Monumentendagen: het Huldtoneel aan de Rijksstraatweg (ter hoogte van de Marquettelaan), de Nederlands Hervormde Kerk aan het Kerkplein (openstelling zaterdag 9 september van 12.00 tot 17.00 uur), Fort Velthuis (Communicatieweg/Genieweg, openstelling op zaterdag 9 september van 10.00 - 17.00 uur) en Chateau Marquette (openstelling zondag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur).

Musica Luna
In de Nederlands Hervormde Kerk zal zaterdagmiddag 9 september vanaf 16.00 uur muziek weerklinken van het duo Musica Luna. Het duo bestaat uit Belle Bonarius (zang/declamatie) en Anneke van Tongeren (luit). De Sefardische liederen zijn door de Sefardische Joden vanuit Spanje meegenomen naar Marokko en Oost-Europese landen, toen zij in 1492 uit Spanje werden verdreven. In beeldrijke taal vertellen deze liederen over liefde en liefdesverdriet en klinken oude verhalen die van moeder op dochter werden doorverteld. De liederen worden gezongen in het Ladino, de oorspronkelijke taal van de Sefardische Joden. Vooraf wordt telkens een gedeelte van de tekst in het Nederlands gedeclameerd. Na de pauze zullen luitliederen en luitmuziek uit het Spanje van de 16e eeuw ten gehore worden gebracht.

Een gratis magazine met alle te bezichtigen monumenten in Kennemerland zijn af te halen op diverse plaatsen in de gemeente, waaronder de bibliotheken aan de Gerrit van Assendelftstraat en de Beneluxlaan en het raadhuis aan de Bachstraat 6.