Gemeente Zoetermeer

Feest! Twintig jaar Open Monumentendag

Twintig jaar geleden, in 1987, werd in Nederland de eerste Open Monumentendag georganiseerd. Nu, twintig jaar later, staat de Open Monumentendag op zaterdag 9 september in het teken van Feest.

Wethouder Pieter Smit opent de Monumentendag om 10.30 uur in het Parochiehuis, Dorpsstraat 18. Hij ontvangt het eerste exemplaar van het speciaal voor de monumentendag uitgegeven boek `Feesten in Zoetermeer' van auteur Joke de Kler. Joke beschrijft op aanstekelijke wijze de belangrijkste feesten en gebeurtenissen die een bron van vermaak voor de inwoners van Zoetermeer waren.

In de open monumenten tijdens de Monumentendag zijn de activiteiten zoveel mogelijk gericht op het thema Feest. Zo besteden de drie historische kerken aandacht aan de kerkelijke feesten.

Op het pleintje voor de Nicolaaskerk treedt het jeugdcircus Never Mind op met twee voorstellingen om 13.00 en 14.00 uur.

Molen de Hoop draait met vlaggetjes in de wieken. Stadsboerderij Het Buitenbeest organiseert een

ballonwedstrijd voor kinderen.

In hofstede Meerzigt is de verbouwing tot kantoor en restaurant in volle gang. Van de boerderij is de inrichting al zo goed als klaar; de hooibergen en de wagenschuur worden binnenkort aangepakt.

Hoeve Kromwijk stelt het `Voorhuys' voor bezichtiging open en serveert een feestelijk lunchmenu.

De monumenten zijn open tussen 10.00 en 16.00 uur.

Overzicht van de open monumenten

't Oude Huis/Stadsmuseum, Dorpsstraat 7

Deze voormalige burgemeesterswoning uit 1872 biedt alweer heel wat jaren onderdak aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en het Stadsmuseum. De statige woning heeft een fleurige gevel gekregen met lichtgekleurde gepleisterde lijsten rond de ramen en decoratieve pilasters aan weerszijden.

De werkgroepen genealogie, archeologie en archief/bibliotheek van het Historisch Genootschap presenteren zich op feestelijke wijze in en om het gebouw.

Expositie Stadsmuseum `Gezelligheid kent geen tijd. De G-factor ontsluierd'.

Parochiehuis, Dorpsstraat 18

Het gebouw van het parochiehuis waar voorheen herberg de Gouden Leeuw/De Roode Leeuw was gevestigd, dateert uit de negentiende eeuw. Alleen de voorgevel is van later datum: deze is in het eerste decennium van de twintigste eeuw gebouwd.

Presentatie van het boek `Feesten in Zoetermeer' om 10.30 uur.

Foto-expositie `Gebouwen van ontspanning en vermaak in Zoetermeer'.

De drie historische kerken Nicolaaskerk, Oude Kerk en Pelgrimskerk besteden aandacht aan de kerkelijke feesten het kerstfeest, de doop en het avondmaal.

Nicolaaskerk, Dorpsstraat 24

Toevallig viert de kerk zelf ook feest; hij is dit jaar 90 geworden. In 1916 werd de kerk gewijd door de bisschop van Haarlem. Het ontwerp is van architect Jan Stuyt, die de Dorpsstraat voorzag van een stoere basiliek in een donkere baksteen. Het interieur is daarentegen licht en vrolijk.

Jeugdcircus Never Mind treedt op met de voorstelling `In de steigers' op het pleintje voor de kerk om 13.00 en 14.00 uur.

Expositie `Kerstfeest' met tientallen kerststallen vanuit de hele wereld.

De organist en het Caeciliakoor betoveren het gehoor met kerstklanken.

De Oude Kerk, Dorpsstraat 59

Dit is Zoetermeer oudste gebouw. De toren is uit 1642, de bakstenen voet zelfs uit de vijftiende eeuw, en de kerk zelf dateert uit 1785. Binnen contrasteren de donkerrode decoratieve preekstoel en de herenbanken met de lichte tinten van het interieur. Blikvanger is het fraaie Lohman-orgel uit 1839 dat enige jaren geleden geheel is gerestaureerd.

Expositie `Paasfeest'

Orgelconcert van Ronald de Jong en koorconcerten.

Orgelexcursie.

Rondleidingen.

Pelgrimskerk, Eerste Stationsstraat 86

Op de hoek van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan vallen de enorme elkaar kruisende zadeldaken en de parabolvormige spits van de Pelgrimskerk onmiddellijk op. De kerk werd in 1932 gebouwd door architect B.W. Plooij in de stijl van de Delftse School

Optreden kinderkoor en ouderenkoor.

Expositie `Pinksterfeest, door en avondmaal.

Kerkelijk Centrum De Oase, Kerkenbos 8

De Oase is sinds 2000 gevestigd in een deel van een gymzalencomplex. Om het gebouw het aanzien van een kerk te geven is gekozen voor een hoofdentree met dubbele houten deuren. Op het dak is een 100 jaar oud smeedijzeren kruis geplaatst, een geschenk van de Adventskerkgemeente.

In 2004 zijn glas-in-lood ramen naar ontwerp van beeldend kunstenaar Jan Groeneveld geplaatst. 35 ramen vertellen het verhaal van Mozes vanaf zijn vlucht uit Egypte en zijn tocht door de woestijn tot in het beloofde land.

Rondleiding en toelichting bij de ramen.

Molen De Hoop, Eerste Stationsstraat 37a

Het schouwspel van de brandende molen in het duister van de vroege ochtend van 16 januari 1897 moet spectaculair zijn geweest. De afgebrande molen werd vervangen door de huidige molen, evenals de voorganger een bovenkruier.

Tijdens de Monumentendag zal de molen met vlaggetjes in de wieken draaien.

Op het pleintje voor de molen worden oude ambachten beoefend.

Stadsboerderij Het Buitenbeest, Voorweg 93

Dit jaar is Het Buitenbeest door de ANWB uitgeroepen tot de leukste kinderboerderij van Nederland. Op het erf van dit rijksmonument uit 1811 is dan ook van alles te beleven. De dieren van de boerderij bestaan voornamelijk uit Oudhollandse rassen zoals Lakenvelders en Witrikken (koeien), Schoonebeeker heideschapen en Nederlandse landgeiten.

Knutselactiviteiten voor kinderen.

Springkussen.

Ballonwedstrijd.

Hofstede Meerzigt, Voorweg 119

Hofstede Meerzigt uit 1677 ondergaat momenteel een flinke verbouwing en restauratie. Na jarenlange leegstand - alleen de stal werd nog als trouwzaal gebruikt - werd de hofstede in 2005 verkocht. De stal en het woonhuis zijn zo goed als klaar. Vooral de herenkamers op de verdieping zijn schitterend ingericht en het bekijken waard.

Rondleidingén door de stal en het woonhuis.

Toelichting op de restauratie en verbouwing.

Hoeve Kromwijk, Voorweg 133

Tijdens de jaarwisseling van 1999 ging de schuur achter het woonhuis van Hoeve Kromwijk in vlammen op. Nu is de hoeve uit 1879 weer geheel opgebouwd en ingericht als restaurant. De naam Kromwijk verwijst naar de kromming in de vaart langs de Voorweg.

Rondleiding en feestelijk lunchmenu in het Voorhuys.