Gemeente Den Haag

Wethouder van de toekomst graaft in het verleden

In het kader van Open Monumentendag organiseert de gemeente Den Haag a.s. zaterdag 9 september een open dag op een opgraving aan de Uithofslaan. Om 13.00 uur bezoekt wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen de opgraving. Hij zal dan zelf de troffel ter hand nemen. De afgelopen maanden hebben archeologen hier bijzondere opgravingen gedaan. Bezoekers zijn welkom op de opgraving en kunnen de restanten zien van bewoning uit de Romeinse tijd en uit de dertiende eeuw. De Romeinse tijd komt tot leven door een speciaal gemaakte 3D- film met een reconstructie van een boerderij uit die tijd. De meest recente vondsten worden tentoongesteld en kinderen worden uitgenodigd zelf te komen opgraven en hun vondsten te determineren. Archeologen van de gemeente Den Haag verzorgen rondleidingen langs de opgravingen.

Oude bewoners langs de Gantel
Rond de Uithofslaan zijn bewoningssporen gevonden uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de late middeleeuwen. Het archeologisch onderzoek geeft inzicht in de geschiedenis van de bewoning langs de getijdengeul, de Gantel. Door overstromingen is het gebied niet altijd bewoond geweest. In de Romeinse tijd stonden hier voornamelijk boerderijen. Archeologen geven uitleg bij de verkleuringen in de grond die de oorspronkelijke plattegronden van de boerderijen weergeven. Bezoekers kunnen de boerderijen zelfs 'van binnen bekijken' via de virtuele reconstructie van de boerderij!

Uithofsboerderij uit de dertiende eeuw
De Uithofsboerderij was bewoond tussen de dertiende en de late zeventiende eeuw. Er zijn zware funderingen gevonden die zijn gebouwd met grote bakstenen, de zogenaamde kloostermoppen. De boerderij was in het bezit van het klooster Leeuwenhorst bij Noordwijk en leverde agrarische producten aan de kloosterlingen. Bezoekers kunnen ter plekke een fraaie 13de eeuwse vloer bewonderen.

Open dag
De open dag vindt plaats op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur op de opgravingslocatie aan de Uithofslaan ter hoogte van de nummers 38 en 40. Borden geven hier de exacte plaats aan. Meer informatie staat op www.denhaag.nl/archeologie.