Gemeente Breda

Open Monumentendag op 9 september in teken van Nassaufeest

Open Monumentendag op 9 september staat dit jaar in Breda in het teken van het Nassaufeest. In het centrum van Breda kan men tussen 11.00 en 22.00 uur getuige zijn van feestelijke onderdelen en vertier zoals ze door de eeuwen heen werden georganiseerd in Breda voor en door de Nassaus.

De centrale festiviteiten concentreren zich net als in de geschiedenis op enkele plaatsen in het centrum: een feestelijke ontvangst van Nassau-gasten op het stadhuis, wagenspelen onder andere op de Grote Markt en een riddertoernooi op het kasteel. De gehele middag trekt er een bonte middeleeuwse stoet door de stad met ridders, paarden, rituelen, de wagen met de marskramer, kwakzalver en heraut, een steltenloper en vuurspuwer, volkszang en jongleurs. Er is dus voor elk wat wils, jong en oud.

Van 12.00 tot 17.00 uur staan bij de Bredase monumenten de deuren open. Een aantal wordt op bijzondere wijze geaccentueerd met een expositie van objecten buiten en concerten en rondleidingen binnen. Op het Stadhuis herleeft het verleden van de voormalige wijnkelder met een proeverij van Duitse wijnen. Het Begijnhof, het Begijnenmuseum, de Begijnenzaal en de Catharinakerk zijn open. In de Begijnenzaal is een tentoonstelling en er is Begijnenrijst te koop. In de Waalse kerk geeft Kamerkoor Canteleer een concert. In de voormalige herberg O'Mearas wordt gedobbeld of gegokt. In de Grote Kerk is de expositie Praal en Devotie gratis te bezichtigen. In het huis van Ocrum zijn workshops en Brouwerij De Beyerd brouwt speciaal Nassaubier. De Boschstraat viert trouwens dubbel feest vanwege de herinrichting van de straat.

Riddertoernooi

Een heus riddertoernooi met echte paarden voor het kasteel van Breda (KMA terrein). Het toernooi bestaat uit vier wedstrijden. Deelnemers zijn vier huizen van Breda en de ridder van de Nassaus. Elk gevecht bestaat uit testen van behendigheid, een zwaardgevecht en een steekspel en duurt 15-20 minuten, waarbij de winnaar weer door mag naar de volgende ronde. Tot slot strijdt het winnende huis in de finale tegen de ridder van de Nassaus. De winnende ridder wordt gehuldigd door een schone Nassau prinses.

Duik in het Duister

Een spannende tocht in het donker door de geschiedenis en monumenten van Breda. Gidsen wijzen de weg en vertellen verhalen. Start vanaf café Dante op de Grote Markt vanaf 19.00 uur met lantaarn (één euro) en route (gratis) in de hand. Er is muziek, een workshop met dans, toneel, verhalen, banket, saluutschoten en nog veel meer. De tocht eindigt om 22.00 uur.

Gratis brochure

De gratis brochure `Open Monumentendag 2006' met het volledige programma, beschrijvingen van de activiteiten en de bijzondere monumenten ligt klaar bij de culturele instellingen, bibliotheken, UITpunt Breda, het Stadhuis, het Stadskantoor en op 9 september ook bij alle feestelijke monumenten.

Breda, 6 september 2006