Algemene Onderwijsbond

Het Onderwijsblad nr 15 9 september 2006
De vrouw van dertig miljard

In het oogstjaar voor de verkiezingen moest er een feestbegroting komen. Maar als het om onderwijs gaat, kunnen de slingers wel ingepakt blijven. De nieuwe miljoenennota heeft drie hoofdthema's: het wegwerken van de staatsschuld, lastenverlichting en extra geld voor de zorg. Na vier jaar is het tijd om het onderwijsbeleid van drie kabinetten-Balkenende tegen het licht te houden. De conclusie: een zee van projectjes en eenmalige subsidies. Van structurele investeringen in onderwijs is nauwelijks sprake.

Actie ONDERWIJSAKKOORD2006.NL
Kleinere klassen? Schonere scholen? Hoger salaris? Meer ondersteunend personeel? Met de verkiezingen van 22 november op komst, strooien politici met beloften. "De Algemene Onderwijsbond wil dat het niet bij mooie woorden blijft, maar stuurt aan op een regeerakkoord waarin onderwijs de plaats krijgt die het verdient", vindt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Een onderwijsakkoord. Geen bezuinigingen, maar investeringen."

Aansprakelijkheid in het onderwijs
Na incidenten wordt er in Nederland vaker met de vinger gewezen. Twee wandelaars die overlijden? Afgelasten die Vierdaagse. Een brug die het begeeft? De gemeente had beter kunnen weten. Ook het onderwijs ontkomt niet aan deze trend. Steeds vaker krijgt de school, de leraar, voor van alles en nog wat de schuld. Over aansprakelijkheid in het onderwijs.

Een jaartje extra in groep 2
De inspectie ziet het liever niet. Toch wordt het op steeds meer scholen gedaan. De zwakke kleuter blijft een jaartje langer in groep 2. "Wij kunnen het verantwoorden", zeggen Joke Stoltenhoff en Irma de Carpentier van de Rotterdamse basisschool Vierambacht. Anders zou ik zeggen: "Kom maar op met het geld voor een extra leerkracht in groep 3."

Ik schrok me dood'
Dit collegejaar krijgen eerstejaars aan de pabo voor het eerst de landelijke rekentoets van het Cito voor hun kiezen. Alle aandacht voor de rekenvaardigheden van aankomende juffen en meesters bracht de Saxion Hogeschool op een idee: bijspijkeren tijdens een zomercursus.