Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

De Baarsjes wil nog meer Voorscholen

Portefeuillehouder Onderwijs Godfried Lambriex deelde bij de opening van de 9e Voorschool mee dat hij in De Baarsjes nog meer Voorscholen wil hebben. "Van de huidige 272 peuterplaatsen zijn er nu 200 gereserveerd voor achterstandskinderen. Ons doel is te zorgen voor ruim 350 plaatsen, waarvan 275 voor achterstandskinderen", aldus Lambriex.

In zijn toespraak bij de opening van 't Smurfje op vrijdag 9 september stelde Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs dat er in De Baarsjes nog veel te veel kinderen zijn, die met een taal- en ontwikkelingsachterstand hun schoolloopbaan beginnen. De voorschool is volgens hem het middel bij uitstek om hier wat aan te doen. Via de Voorscholen wordt hen een kans geboden op betere schoolprestaties en daarmee op een betere toekomst.

De komende jaren gaat Stadsdeel De Baarsjes daarom het aantal Voorscholen uitbreiden. De Baarsjes voldoet daarmee aan een stedelijke eis. Lambriex wil met de betrokken partners (scholen en welzijnsorganisaties) bespreken op welke manier er meer Voorscholen kunnen komen. Hij stelt dat er met zijn allen nog harder aan moet worden gewerkt om deze plaatsen ook vol te krijgen. Het stadsdeel heeft daartoe de ouderbijdrage al verlaagd. Volgens Lambriex is uit onderzoek gebleken dat kinderen, die met een achterstand op de scholen in De Baarsjes beginnen, het over het algemeen beter doen dan vergelijkbare kinderen ergens anders in Nederland. "Ik denk dat dit ook komt door de Voorschool".

Lambriex deelde mee dat hij in de komende jaren drie zaken geregeld wil zien. Allereerst wil hij met extra geld flink investeren in de scholen in de buurt; hij wil dat elke school een voorschool heeft, met meer plaatsen voor kinderen met en zonder achterstand. Samen met de scholen wil hij investeren in betere schoolprestaties, waarbij taal, zorg en sociale competenties prioriteit hebben. Ook wil Lambriex dat er meer aandacht is voor verschillen tussen leerlingen. Daarom wil hij stimuleren dat er gewerkt wordt met individuele leermethodes waardoor kinderen met en zonder achterstand goed samen in de klas kunnen zitten

Verder wil hij de scholen meer dan nu het geval is een afspiegeling van de buurt laten zijn. Ook daarvoor is extra geld nodig. En het stadsdeel gaat ouders en scholen die initiatieven ontplooien in die zin steunen.

De Baarsjes is een stadsdeel is met een zeer gemengde samenstelling. Er wonen hier veel kinderen met een achterstand. "Als we niets doen, missen deze kinderen straks de kennis en vaardigheden om na de basisschool een goede opleiding te volgen waarmee ze een baan kunnen vinden". Daarom vindt Lambriex dat deze kinderen én hun ouders extra aandacht nodig hebben. "En het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen, stadsdeel, welzijnsinstellingen en ouders om er voor te zorgen dat die extra aandacht er is", aldus Lambriex.