Gemeente Zaanstad

Minister van VROM, mevrouw S. Dekker bezoekt 9 september het onderscheiden project A8ernA, Koog aan de Zaan Gebied A8ernA weer domein bewoners
06-09-2006

Op zaterdag 9 september `geeft' de gemeente Zaanstad het gebied A8ernA grenzend aan de Verzetstraat `terug' aan de bewoners van Koog aan de Zaan. Dit gebeurt in aanwezigheid van de minister van VROM, mevrouw S. Dekker, die vanaf 13.00 uur wordt rondgeleid en om 14.00 uur de officiele openingshandeling verricht door de onthulling van een naambord.

Maar er is nog veel meer te doen deze dag. Om 11.00 uur starten er skate- en voetbalwedstrijden en is er een graffiti-jam. Men kan `uit z'n dak gaan' op rolschaatsen en kijken naar een bijzondere modeshow. Bij het haventje is er van alles te beleven in en op het water zoals drakebootvaren en een demonstatie van kanopolo.

De festiviteiten rond de officiële `oplevering' van het gebied A8ernA zorgen samen met de braderie van Rondje Koog voor extra reuring in Koog aan de Zaan.
Op 9 september is het ook Open Monumentendag. Ter gelegenheid hiervan wordt er vanaf 15.30 uur een orgelconcert door Merk Rijken gegeven in de Kogerkerk. Dit vormt een mooie afsluiting van deze bijzondere dag.

Het project A8ernA
Het dorp Koog aan de Zaan, behorend bij de gemeente Zaanstad, wordt sinds de aanleg van de A8 (1968) in tweeën gesplitst door een groot viaduct. Onder het viaduct was een donkere, onplezierige ruimte van 10.000 m² ontstaan. Het project A8ernA verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van Koog aan de Zaan weer met elkaar. Het gebied is heringericht met diverse functies voor jong en oud. Een groot skatepark met 2 sportvelden, een graffiti-vrijplaats, winkelfuncties, een (oranje) ontmoetingsplein, een haventje in de Zaan, een groenplan met sportfaciliteiten voor de (kleinere) jeugd op een nabij gelegen schoolplein en een nieuw kerkplein voor de monumentale Kogerkerk.

A8ernA wint (VROM) prijzen
Het project heeft eind 2005 de prijs voor `kindvriendelijke projecten' van uw ministerie gewonnen. Zelfs internationaal is het project niet onopgemerkt gebleven. In mei van dit jaar is de A8ernA uitgeroepen tot winnaar van de `4th European Prize for Urban Public Space' door het `Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).