Gemeente Weert
30 augustus 2006

Ja, ik wil. monumentaal feest!

FEESTELIJKE OPEN MONUMENTENDAG OP 9 EN 10 SEPTEMBER IN WEERT

De Open Monumentendagen worden dit jaar voor de 20e keer georganiseerd. Doel van de dagen is het vergroten van de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg.
Vanwege het jubileum is het thema dit keer FEEST! In Weert wordt daarbij ook aandacht besteed aan het huwelijksfeest. Tal van organisaties verlenen hun medewerking om dit jubileum feestelijk te vieren tijdens het weekend van 9 en 10 september. Veel monumenten zijn tijdens dit weekend gratis open voor het publiek.

Het programma is feestelijk verpakt in een handzaam boekje dat gratis te verkrijgen is bij de VVV Weert, het gemeentemuseum Weert (locaties Jacob van Horne en De Tiendschuur) en bij het Infocentrum van de gemeente Weert, in de hal van het stadhuis.

Voorprogramma
Als voorlopers op de Open Monumentendagen is er op maandag 4 september in Dienstencentrum De Roos aan de Beekstraat 29 een lezing over gebruiken bij huwelijksfeesten door de eeuwen heen in Limburg, De aanvang is om 20.00 uur. Deze lezing wordt georganiseerd door De Aldenborgh in samenwerking met Veldeke. De toegang is gratis.
Vrijdag 8 september is er een symposium in het Munttheater naar aanleiding van de zojuist afgeronde restauratie van de St. Martinuskerk.

Officiële opening
De Open Monumentendagen 2006 starten officieel op zaterdag 9 september om 10.00 uur in het gemeentemuseum Weert locatie Jacob van Horne. Wethouder Harry Coolen zal het startsein geven en tevens de expositie KermisVermaak openen. Deze bijeenkomst is gezien de beperkte ruimte alleen voor genodigden toegankelijk.
Wel voor iedereen te beleven is dat vanaf 10.00 uur een opmerkelijke bruidsstoet te zien zal zijn die een rondgang maakt via de Beekstraat naar het Gemeentemuseum, locatie Jacob van Horne. Van hieruit gaat het via de Sint Martinuskerk, die voor iedereen toegankelijk is, naar Sociëteit Amicitia waar de genodigden de bruidsstoet zullen opwachten.

Kroegentocht
Altijd al een historische stadswandeling willen maken met op zijn tijd een drankje? De stadsgidsen van de VVV/ANWB in Weert hebben alvast voorgeproefd. Het belooft een interessante rondgang te worden langs tal van historische, feest- en horecapanden. De caféŽs waren van oudsher de plek voor de gewone man om iets te vieren. Dorst gekregen? Een proeverij met drie bijzondere bieren maakt deel uit van deze activiteit. Proost!
De deelnemers wordt de wandeling gratis aangeboden. Voor de consumpties en de proeverij bedragen de kosten E 8,00, bij deelname te voldoen. In verband met de organisatie graag vooraf aanmelden bij de VVV Weert, Maasstraat 18, tel. (0495) 536 800.

Historische Fietstocht
Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen is er dit jaar een Historische Fietsroute samengesteld die u voert langs drie clusters met activiteiten: het Centrum Weert, De Lichtenberg en Stramproy. Veel bezienswaardigheden en geopende monumenten zijn vermeld en kunnen worden bezocht. Alle beschrijvingen en bijzonderheden vindt u in dit programmaboekje.
U kunt uw eigen startplaats bepalen. Deze historische fietsroute is een aanrader voor iedereen die een ontspannende inspanning wil combineren met het opsnuiven van de cultuurhistorie in de gemeente Weert. Ook na de Open Monumentendagen bent u van harte uitgenodigd de fietsroute (nog eens) te beleven.
De Historische Fietsroute is te verkrijgen bij VVV Weert, Gemeentemuseum Weert
locatie De Tiendschuur en locatie Jacob van Horne. Na 10 september is de fietsroute ook verkrijgbaar in het Infocentrum van de gemeente Weert in de hal van het stadhuis.

Meer informatie
Het programmaboekje geeft meer bijzonderheden over een groot aantal monumenten waar activiteiten plaats vinden zoals een lezing en rondleiding rondom wederopbouwcomplex De Lichtenberg en de presentatie ŽWeert is veranderdŽ in de Paterskerk, op zondag opgeluisterd door Clarinet Choir Piet Jeegers. Verder zijn ondermeer open de authentiek ingerichte huwelijkskamer in de Tiendschuur, de abdij Maria Hart van de zusters Birgittinessen, Sociëteit Amicitia en de Weerter Molens.
Tijdens de Open Monumentendagen is er een informatiepunt ingericht in het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, Markt 7, tel. (0495) 575 474.

Noot voor de pers,