Ingezonden persbericht

Herdenking en onthulling m.b.t. 5 gefusilleerde Nijmeegse verzetsstrijders

PERSBERICHT

Datum: zaterdagmiddag 9 september 2006
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Locatie: Bart Hendriksstraat, verzetsstrijdersbuurt, Nijmegen-Oost.

Aanleiding:
toevoeging vijfde straat (11 huizen) aan bestaande wijk met vier straten
(70 woningen), vernoemd naar vier politie-agenten uit het Nijmeegs verzet.
Vijfde straat wordt vernoemd naar vijfde lid van deze verzetsgroep.

Programma:
Onthulling naamplaat op sokkel Pelikaan monument
Onthulling herinneringsplaquette met beknopte toedracht die leidde tot fusillering
Onthulling groot mozaiek, gemaakt door de wijk, met thema Vrijheid
Onthulling vijfde straatnaambord.

In aanwezigheid van:
Familie-leden, leden verzetsgroep, wijkbewoners, officiele genodigden.

Mocht u nadere informatie behoeven, dan kunt u contact opnemen met:

Mw. Ceciel Rutten
info@c-rutten.speedlinq.nl
Tel.: 024-3235296

BIJLAGEN:

PROGRAMMA:

Ochtend
09.40 uur Vertrek Bevrijdingsbus naar Groesbeek

10.00 - 12.30 ONTVANGST EN RONDLEIDING
kinderen en ouders uit de wijk in het
NATIONAAL BEVRIJDINGSMUSEUM 1944-1945
in Groesbeek
12.45 uur Terugkeer Bevrijdingsbus in Wijk.

Middag
14.00 uur Ontvangst genodigden bij Mw. K. de Kort

14.30 uur Welkom aan allen rondom de Pelikaan
Toespraak: Ceciel Rutten

ONTHULLING NAAMPLAAT OP MONUMENT
door beide dochters van Cees de Jong

Last Post
Gelegenheid om bloemen te leggen

14.45 uur Toespraak: Drs. W. Lenders, directeur
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

ONTHULLING PLAQUETTE VERZETSGROEP
door Herman Oolbekkink jr.

15.10 uur ONTHULLING MOZAIEK 'BEVRIJDING'
door kinderen uit de wijk

15.20 uur ONTHULLING STRAATNAAM CEES DE JONG
door Marcel Rutten, Cees de Jongstraat 20

15.30 - 16.30 Samenzijn genodigden bij Mw. K. de Kort

---- --

Voorwoord in programma-boekje

Vandaag viert u als wijkbewoners van de Verzets-strijdersbuurt feest omdat er een nieuwe straat is toegevoegd aan uw wijk. Dat is op zich niet zo bijzonder. Dat wordt in meer buurten gedaan. Bijzonder is het dat uw wijkvereniging zelf het initiatief heeft genomen voor de naamgeving van de nieuwe straat.

Met de Cees de Jongstraat en het toevoegen van zijn naam op 'de Pelikaan' komt terecht een einde aan de indruk dat uitsluitend vier Nijmeegse politiemensen betrokken waren bij de actie 'Ederveen' en daarvoor werden gefusilleerd. Ook Cees de Jong maakte deel uit van dezelfde verzetsgroep. Samen probeerden zij een infiltrant te elimineren omdat de veiligheid van de gehele verzetgroep in gevaar was. Ook Cees de Jong werd daarvoor gearresteerd en na een maandenlang verblijf in concentratiekamp Vught in de vroege morgen van 6 juni 1944 in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Het is goed dat u dit als buurt samen met de familieleden van de omgekomen verzetsstrijders wilt herdenken.

Ik wens alle bewoners van de nieuwe Cees de Jong-straat veel woonplezier in een veilige woonomgeving. Samen met u zal de politie er alles aan doen om het veilig te houden.

Henk van Zwam
Adjunct-Korpschef
Politie Gelderland-Zuid

---- --

STRAATNAAMGEVING

1986

Als eerbewijs aan vier Nijmeegse politiemannen uit het Nijmeegs verzet zijn de vier oorspronkelijke straten van onze wijk naar hen vernoemd.

Het idee om in Nijmegen straten naar deze vier mannen te vernoemen werd al in 1980 ingediend. Dat het toch nog tot 1985 geduurd heeft, komt omdat de meeste nieuwe straten in Nijmegen waren gesitueerd in wijken, waar de straten geen namen maar nummers kregen. Werden straten wel vernoemd, dan waren dat namen, die aansloten bij de in de betreffende wijk reeds gebruikte namen (bomenbuurt, schildersbuurt) of men gaf plaatselijk historisch bekende namen.

De aanleg van een klein apart wijkje met vier straten gaf de Commissie Straatnaamgeving eindelijk de langgezochte gelegenheid deze vier mannen te vernoemen. Een raadsvoorstel van de commissie d.d. 14-01-1986 werd op 5 februari 1986 aangenomen.

2005

In juni 2005 maakt het weekblad De Brug melding van een raads-voorstel van de Commissie Straatnaamgeving voor de vijfde straat, die door inbreidende nieuwbouw van 11 woningen aan onze wijk werd toegevoegd. Men stelt voor: "Overveenstraat".
Omdat Overveen de plaats van executie is, wordt vanuit de wijk een voorstel ingediend om de vijfde straat te vernoemen naar het vijfde slachtoffer van de mislukte aanval op de infiltrant Ederveen. Na het gebruikelijke antecedentenonderzoek heeft de Commissie het voorstel vanuit de wijk overgenomen en voorgelegd aan de Raad. Op 14 september 2005 heeft de Raad van de Gemeente Nijmegen besloten dit voorstel aan te nemen.

---- --
---

File: 9 sept. Beknopte historie fusillering 5 ve

SYMBOLIEK VAN DE PELIKAAN

De pelikaan is gekozen als onderwerp voor het monument vanwege de mythologische betekenis van deze vogel.
De bekendste sage over de pelikaan is dat de moedervogel, als ze geen voedsel voor haar kroost kan vinden, haar borst met haar snavel kapot pikt en haar jongen met haar eigen vlees en bloed voedt.
Zo wordt de pelikaan dan ook menig keer in religieuze schilderingen en in glas-in-lood ramen in kerken afgebeeld.

Vanwege dit verhaal werd de vogel tot zinnebeeld van naastenliefde en mededogen. Ook in de heraldiek is de pelikaan een dikwijls toegepast, favoriet dier.

De vier politiemensen hadden als beroep de bescherming van de burger. Daarin gingen zij zover, dat zij uiteindelijk met hun leven hebben betaald voor hun inzet.

De bescherming van de burgers door de mensen van de Politie wordt gesymboliseerd door de grote vleugels van de Pelikaan. De in eigen borst pikkende snavel herinnert aan hun inzet tot de dood.

MONUMENT PELIKAAN

Een eerste ontwerp, gemaakt op initiatief van een wijkbewoonster, door het amateur-kunstenaars-echtpaar Leo en Berna Geijsberts uit Brakkenstein, ging uit van een Pelikaan, geheel opgebouwd uit driezijdige plaatstalen elementen. Dit ontwerp verkreeg geen goed-keuring van de Commissie Beeldende Vormgeving. De Commissie verzocht daarop de gerenommeerde kunstenaar Ben van Pinxteren (*1933 Nuland - + april 2006) om een schetsontwerp te maken. Dit ontwerp werd wel goedgekeurd en in opdracht van de Gemeente Nijmegen in 1986 gerealiseerd.

---- --