Klassieke Filosofische Teksten. Tolerantie bij Spinoza en Locke

RAVENSTEIN, 20060623 -- Op 9, 16, 23 en 30 september 2006 organiseert het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen de leergang Klassieke Filosofische Teksten. Tolerantie bij Spinoza en Locke. In deze leergang staan twee klassieke teksten van John Locke en Baruch de Spinoza centraal: Letter On Toleration van Locke en Tractatus Theologico-Politicus van Spinoza. Beide teksten gaan in op de verhouding tussen politiek en religie. Docenten zijn: dr. Inigo Bocken en dr. Marin Terpstra. Cursusleider is dr. Paul Juffermans. De leergang vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in het Studiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2 te Ravenstein.


Terwijl in de zeventiende eeuw de godsdienstoorlogen Europa teisterden, leverden Baruch de Spinoza en John Locke in politiek-filosofische publicaties de theoretische basis voor de scheiding van kerk en staat. Hoe vernieuwend en radicaal hun pogingen toen ook waren, zij bleven gevoel houden voor het morele en politieke belang van religie.
Een herlezing van twee grondteksten uit die periode, waarin vanuit een politiek-filosofisch perspectief enkele vragen rondom politieke en religieuze tolerantie worden behandeld, is daarom ook met het oog op actuele discussies waardevol.

Dr. Paul Juffermans is filosoof en arts. In 2003 promoveerde hij in Nijmegen op de dissertatie Drie perspectieven op religie in het denken van Spinoza. Hij is filosofiedocent aan diverse HOVO-instellingen en seniorenacademies.

Dr. Inigo Bocken is filosoof en coördinator van het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit. Hij bezorgde en becommentarieerde John Lockes Een Brief over tolerantie. Ook is hij o.a. een kenner van het werk van Cusanus.

Dr. Marin Terpstra is universitair docent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde op de dissertatie De wending naar de politiek. Een studie over de begrippen 'potentia' en 'potestas' bij Spinoza, Nijmegen 1990.


Voor nadere informatie of voor inschrijving:
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/tolerantie, info@soeterbeeck.ru.nl of (024) 361 55 55




Soeterbeeck Programma