Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kunst werkt
Biënnale Gelderland 2006
9 september t/m 5 november in Museum Het Valkhof

De kunstenaar van de toekomst is een ideeënman- of vrouw en culturele ondernemer. Dat is de gedachte achter 'Kunst werkt', de titel van de Biënnale Gelderland 2006. Deze tentoonstelling van vooral jonge Gelderse kunst wordt van 9 september tot en met 5 november gehouden in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Aan 'Kunst werkt' nemen 41 Gelderse kunstenaars deel met individuele kunstwerken en groeps- en projectpresentaties. De Biënnale wordt georganiseerd door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland.

Curator van 'Kunst werkt' is Pieter Entrop. Hij studeerde aan de afdeling Vrije Kunst van de Arnhemse kunstacademie en is werkzaam als consultant. De kunstenaar zal in Entrops visie steeds vaker worden ingeschakeld om 'zijn artistieke licht te laten schijnen' op bijvoorbeeld vastgelopen processen in het bedrijfsleven. Deze houding vindt hij terug in de werken van de geselecteerde kunstenaars.

Kunstenaars
De kunstenaars die met individuele werken deelnemen zijn: Albert v.d. Weide, Melle Smets, Hans Jungerius, Jaap Kroneman, Wouter Bijl, Peter Nijenhuis, Hans Walraven, Marcel Smink, Wout Herfkens, Rob Voerman, Rob Sweere, Janske Hombergen, Elske Revelman de Vries, Shay Kamiel, Melanie Rozema, Floris Kaayk, The Building, Jan van Ijzendoorn.

Er zijn drie groepspresentaties:
Marcel Smink i.s.m. Elka Oudenampsen, Bert van Ommen, Aafke Bennema, Neelke Jacobs, Brigitta van Weeren, Andre v.d. Kerckhoven en Henri Burgers. Ieke Trinks i.s.m. Judith de Bruin en Yvonne Zijp. Suze May Sho, kunstenaarscollectief van Rosell Heijmen, Jessica Helbach en Connie Nijman.

Een derde onderdeel van 'Kunst werkt' is de presentatie van een aantal projecten dat door kunstenaars wordt ondersteund of die daarvoor het initiatief namen. Ze variëren tot plannen voor verblijfsruimten voor het publiek in een park tot wandelroutes onder leiding van kunstenaars. De projecten zijn:
Beeldplan Beekdal bij Renkum (Jan van IJzendoorn en Wim Korvinus), Kenniscentrum De Baak (Jan van der Veer), Elfbergenpad, De Kunst van het Wandelen (Brieke Drost en Mary Overtoom), 'servaes' (Niek Verschoor i.s.m. de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) en Park Overbetuwe (vGtO).

Bij 'Kunst werkt' verschijnen twee publicaties: een speciaal nummer van het tijdschrift 'Rucola' waarin de kunstenaars worden geïntroduceerd en een special van 'Inside', een tijdschrift dat wordt uitgegeven door het kenniscentrum De Baak van het NCW/VNO in Driebergen. Een aantal werken van 'Kunst werkt' zal daar, na de presentatie in Nijmegen, ook te zien zijn.

'Kunst werkt. Biënnale Gelderland 2006. Van 9 september tot en met 5 november in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 Nijmegen. T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl. Open: dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen 12 tot 17 uur.

Einde persbericht

NOOT VOOR DE REDACTIE,