Gemeente Leiden

Noteer vast in uw agenda: Open Monumentendagen Leiden op 9 en 10 september 2006

De Leidse gouden eeuw: weelde, wijsheid en wandluizen

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2006 openen zo'n 30 bijzondere Leidse monumenten hun deuren. In aansluiting op het Rembrandtjaar is dit jaar gekozen voor het thema De Leidse gouden eeuw: weelde, wijsheid en wandluizen.

Na de malaise van het Beleg in 1574 maakte Leiden in de 17e eeuw een spectaculaire bloeiperiode door. Vlaamse protestantse vluchtelingen gaven een nieuwe impuls aan de textielindustrie waarin velen hun fortuin maakten. De weelde die dat met zich meebracht, is nog steeds af te lezen aan de monumentale gevels aan bijvoorbeeld het Rapenburg, maar ook aan het stadhuis en het Rijnlandhuis. De Leidse universiteit trok beroemde wetenschappers aan, waaronder Hugo de Groot, Christiaan Huygens en Descartes. De wijsheid van toen vindt u terug in de enig bewaard gebleven 17e eeuwse bibliotheek, de Bibliotheca Thysiana op het Rapenburg. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. De rijkdom had ook zijn schaduwzijde: door de snelle bevolkingsgroei raakte de stad overvol en een grote groep Leidenaren leefde in armoedige omstandigheden tussen de wandluizen. Zij waren aangewezen op de armenzorg die onder andere georganiseerd werd vanuit De Bakkerij.

Uitgebreid nevenprogramma
Ook dit jaar is er weer een uitgebreid nevenprogramma met demonstraties van ambachtslieden en van diverse panden die in restauratie zijn. Voor kinderen is er op het Vrouwenkerkhof een programma met spelletjes, knutselen en jeugdvoorstellingen in het Anatomisch Theater van het museum Boerhaave. In de speciale Kidsgids staan voor kinderen leuke wetenswaardigheden over de monumenten en de kinderspeurtocht. Het stadhuis is zaterdag en zondag open voor het publiek. Hier vinden diverse activiteiten plaats, ook voor kinderen.

Bijzonder dit jaar zijn:
. de opening van de Monumentendagen met een gratis lezing van Rembrandt kenner bij uitstek Ernst van de Wetering, op vrijdagavond 8 september, in samenwerking met de vereniging Oud Leiden. . Een hedendaagse kijk op 17e eeuws Leiden. In het Scheltemacomplex is de tentoonstelling Mijn gouden eeuw te zien met fotoŽs van leerlingen van de Leidse ICT Academie. Deze bijzondere tentoonstelling wordt 7 september om 17.00 uur geopend door wethouder Jonas van Cultuur. . Fossielen in Leidse stoepen. Tentoonstelling over 16e en 17e eeuwse stoepen op het Rapenburg 31-33, over hardstenen platen, hekwerken, restauratie en fossielen. . Muziek in panden. Gratis inloopconcerten in monumenten met muziek uit de gouden eeuw en hedendaagse composities geĂŻnspireerd op deze periode.

Programmaboek
Meer informatie over de opengestelde panden, het volledige programma en de achtergronden van de ontwikkelingen in deze interessante periode staan in het programmaboek. Het programmaboek en de aparte Kidsgids zijn vanaf begin september op meerdere locaties in Leiden en de regio beschikbaar. Alle tekst en fotoÂŽs staan vanaf ca. half augustus op de site www.leiden.nl/openmonumentendagen.