Gemeente Berkelland


Persbericht
15 augustus 2006

Open Monumentendag op zaterdag 9 september ook in de gemeente Berkelland

De gemeente Berkelland doet op zaterdag 9 september, van 10.00 tot 16.00 uur, mee aan de Open Monumentendag. De landelijke organisatie van de Open Monumentendag heeft dit jaar als thema "feest" gekozen. Veel onderdelen sluiten goed aan bij dit thema. In samenwerking met de historische verenigingen is een aantrekkelijk programma opgesteld.

Neede
In Neede is de "Smidse", de oude smederij van Van Campen aan de Borculoseweg gerestaureerd door de woningcorporatie "Pro Wonen" met steun van de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland. De Smidse biedt onderdak aan de Historische Kring Neede en de bijbehorende woning wordt door ProWonen verhuurd. De Smidse is zo authentiek mogelijk ingericht. Het smidsvuur is afkomstig van smederij Tijdink uit Borculo. Tijdens Open Monumentendag zal wethouder Vennevertloo zaterdagmiddag om 12 uur de Smidse officieel in gebruik nemen. Om dit feest op te luisteren zullen er smederijdemonstraties worden gegeven en zal het Markvelds buurtorkest zorgen voor muzikale ondersteuning. In Neede is ook de Hollandsche molen aan de Diepenheimseweg geopend.

Noordijk
In de Oale Schole aan de Schoolweg 11 is een tentoonstelling ingericht over gebruiken en feesten zoals deze in vroegere tijden plaatsvonden. Feesten zoals bruiloften, geboorte, kermis, bijzondere verjaardagen worden belicht.

Eibergen
In de oude en de nieuwe Mattheüskerk worden feestelijke concerten gegeven. Het programma hiervoor ziet er als volgt uit;

Oude Mattheüs R.K. Sint Mattheüs

11.30 uur Orgelconcert A. Krijger Kumbaja jeugdkoor Eibergen 13.30 uur Zanggroep Animo Eibergen Orgelconcert J.de Leeuw 14.30 uur Zanggroep Akkoord Beltrum Orgelconcert Ad. Krijger 15.30 uur Makiko kinderkoor Eibergen Zanggroep Akkoord Beltrum 16.30 uur Orgelconcert Ad. Krijger Makiko kinderkoor Eibergen

Ook het museum "de Scheper" aan het Hagen 24 en de historische boerderij "'t Reimelink " aan de Nieuwstraat hebben de deuren voor bezoekers geopend.

Mallum
De Mallumse watermolen bij het Muldershuis is geopend.

Rekken
De Piepermolen is geopend.

Borculo
In de synagoge aan de Weverstraat wordt aandacht geschonken aan Joodse feesten.

Geesteren
De molen "de Ster" is geopend.

Gelselaar
In Gelselaar is de Nederlands Hervormde kerk geopend.

Haarlo
Op zaterdagmorgen 9 september, om 10.00 uur vindt in de Nederlands Hervormde Kerk van Haarlo de presentatie plaats van de uitgave "Dank U feestelijk - meditaties bij christelijke feesten" Het werk is gemaakt door Ida Roekevisch (beeld) en ds.Harry Tacken (tekst) De Nederlans Hervormde kerk "de kluntjespot" is de gehele dag geopend.

Ruurlo
De houtzaagmolen "Agneta" aan de Borculoseweg is geopend en de vrijwilligers zullen een zaagdemonstratie verzorgen. In het centrum van Ruurlo is dit weekend Septemberfeest (een dorpsfeest) met in de middag een allegorische optocht. In de Nederlands Hervormde kerk zal in de kerkrondgang informatie worden verstrekt over de rijke historie en de bezienswaardigheden van de kerk. Via liturgische tafels wordt uiteengezet hoe de kerk invulling geeft aan de feestdagen Kerst, Pinksteren en Pasen. Er is op gezette tijden een miniorgelconcert en waarschijnlijk een vocaal optreden. Voor de kinderen is er een speurtocht in de kerk, een kinderhoek, de mogelijkheid om het orgel te bezichtigen en een spel&doeactiviteit rondom trouwen en dopen.


---