Ingezonden persbericht

Maastricht, 29 augustus 2006

PERSBERICHT

Het Parcours 2006; 'uit' voor iedereen

Opening cultureel seizoen Maastricht - zaterdag 9 en zondag 10 september 2006

Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de elfde editie van Het Parcours - de opening van het culturele seizoen van Maastricht - plaats. Het Parcours staat ook dit jaar weer bol van sprankelende optredens en activiteiten op de beste podia en mooiste plekjes van Maastricht. De officiële opening van Het Parcours is op zaterdag 9 september, vanaf 19.45 uur, in Theater aan het Vrijthof. Op zondag 10 september vinden er vanaf 11.00 uur verschillende optredens, presentaties en voorstellingen plaats op verschillende podia in de stad. Toegang is gratis.

Het programma op Het Parcours is mogelijk dankzij de inbreng van de professionele artiesten en kunstinstellingen en amateur-gezelschappen en organisaties uit de gehele provincie en de Euregio. Tijdens Het Parcours zetten ruim 1500 artiesten culturele activiteiten neer op meer dan 50 podia in de stad. De route van Het Parcours zal het publiek leiden langs de verschillende binnen- en buitenpodia en plekken waar het bruist van cultuur en gezelligheid.

Opening Theater aan het Vrijthof
Op zaterdag 9 september wordt in Theater aan het Vrijthof de aftrap gegeven voor de 11de editie van Het Parcours. Gedurende het weekend zullen er vele culturele activiteiten plaatsvinden met voor elk wat wils op de mooiste podia van de stad. Wethouder van Cultuur Jean Jacobs verricht samen met stichtingvoorzitter van Het Parcours om 20.15 uur de officiële openingsplechtigheid waarna er op totaal vier verschillende plekken in het theater diverse voorstellingen en optredens verzorgd worden. Op het programma staat o.a. een scène uit de voorstelling 'Biedermann und die Brandstifter' door Het Vervolg. Ook Huis van Bourgondië is van de partij met de voorstelling 'Chocorammekes met boto'. Daarnaast zijn te zien Ensemble '88 i.s.m. Filmhuis Lumière en Krekel Producties, intro l in situ, de SLIM/Kumulus Bigband, de Ellen Bliek Band, een presentatie van Setheater en de winnares publieksprijs van de Maastricht Music Awards op, de violiste Camille Babut du Mares. De avond wordt afgesloten met een optreden van het Carlo Nardozza Quintet.

Het Parcours d'Amour
Het Parcours introduceert tijdens de elfde editie het literatuurprogramma Parcours d'Amour. Parcours d'Amour speelt zich af rondom de Tongersestraat en biedt een ideale gelegenheid voor literatuur- en dichtliefhebbers om hun hart - letterlijk en figuurlijk - op te halen. Deze buurt ademt namelijk misschien nog steeds een beetje de sfeer van een kleinschalig Quartier Latin; de Toneelacademie, het Conservatorium en de Universiteit Maastricht zijn bewoners van de buurt. Eet- en drinkgelegenheden liggen op een steenworp afstand. Met het Parcours d'Amour wil de organisatie een stuk beoogde kwaliteitsverbetering benadrukken. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door woningstichting Servatius, VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht), het Huis voor de Kunsten Limburg, Stichting Schrijvers, School en Samenleving, Boekhandel Bergmans, Tongersestraat en De Tongerse Poort.

Open Monumentendag
De Open Monumentendag 2006 staat in het teken van 'feest'. En dat is niet zomaar. De landelijke Stichting Open Monumentendag organiseert de Open Monumentendag namelijk voor de twintigste keer. Vanwege het thema wordt er dit jaar veel aandacht geschonken aan de Monumenten die van oudsher in verband worden gebracht met het openbare feestgevoel zoals theaters, brouwerijen, casinogebouwen, lustoorden en café's. In Maastricht heeft dit geresulteerd in het feest van het fort bij Fort Sint Pieter waar de restauratie in volle gang is. Het afscheidsfeest van het garnizoen in het Hoofdwachtgebouw aan het Vrijthof. Het feest van de krakers bij Landbouwbelang en het feest van het brouwen bij Brouwerij de Keyzer. Ook kan het publiek tijdens de Open Monumentendag van dit jaar feestelijk afscheid nemen van aardewerkenfabriek De Sphinx aan de Boschstraat. Aan het einde van dit jaar zal de fabriek hier de poorten sluiten. Het gehele programma is te vinden op www.vvvmaastricht.nl of www.maastricht.nl.

Informatiemarkt / Maastrichts Uitburo Plein 1992
Traditiegetrouw vindt er ook dit jaar een culturele informatiemarkt plaats, waar de nieuwsgierige Parcours-ganger het nodige documentatiemateriaal bij elkaar kan verzamelen. Deze informatiemarkt vormt tegelijkertijd de start van de route van Het Parcours. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt deze infomarkt dit jaar op Plein 1992 opgetrokken. En het in februari opgerichte Maastrichts Uitburo is daarbij van de partij met een mooie actie. Mis het niet.

Gastheer voor de Euregionale Dag van de Blaasmuziek
Het Parcours in 2006 is bovendien gastheer voor de Euregionale Dag van de Blaasmuziek die de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie België gezamenlijk presenteren. Een van de programmaonderdelen is de Euregio-Parade. Meer dan 45 harmonieën en fanfares en ruim 80 tamboerkorpsen zullen deel uitmaken van deze feestelijke, muzikale 'Streetparade'. De parade vertrekt om 13.30 uur in de St. Maartenslaan. Verder staan er tussen 11.30 uur en 18.30 uur concerten op het programma, verspreidt over acht locaties in de binnenstad.

Kijk op www.maastrichtnet.nl voor het volledige programma van Het Parcours.
////////////////////
Meer informatie t.b.v. de pers :
Abraxas Culturele Evenementen                   Stichting Uit
Uitvoerend Producent                        Organisator Het Parcours
Iris Malherbe/ Fiedel van der Hijden                Paul Tummers, voorzitter
T: 045-571 51 00                            T: 043-38 83 381


M: 06-270 348 39/ 06-546 46 285                 E : p.tummers@fdcw.unimaas.nl
E: abraxas@cuci.nl


---- --