Gemeente Heerenveen

sleepboten in heerensloot tijdens open monumentendag Show van monumentale sleepboten in Heerensloot tijdens Open Monumentendag

Een tiental monumentale sleepboten meert zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag af in de Heerensloot aan het Breedpad en het parkje Achter de Kerk tegenover het Posthuis. De historische Amsterdammers, Rotterdammers, rivierenslepers en havenslepers zijn van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Bezoekers mogen een kijkje op de schepen nemen. De eigenaren zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden. De scheepsgegevens staan bij de schepen vermeld.

Nederland is van oudsher een land van scheepvaart. De "varende monumenten"hebben daarom een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en het historische erfgoed. De belangen worden behartigd door de stichting Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen. De meeste boten zijn zeventig jaar of ouder. De eigenaren zijn allemaal lid van de Vereniging de Motorsleepboot. Frans Theo Buwalda uit Heerenveen is een van de leden. Zijn rivierensleper de Marianna uit 1910 is een van de afgemeerde sleepboten. Hij nam het initiatief om tijdens de Open Monumentendag met een tiental collega-sleepboothouders bezoekers de gelegenheid te bieden om niet alleen monumentale gebouwen, maar ook monumentale schepen te bekijken.