Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 24 augustus 2006

Kunst werkt
Biënnale Gelderland 2006
9 september t/m 5 november in Museum Het Valkhof

Een presentatie van eten en drinken dat je kunt kopen in een tankstation, slakken van 70 centimeter op de blauwglazen gevel van het museum, een kleed van honderden lapjes stof gemaakt door Nijmeegse meisjes. Het zijn drie voorbeelden van werken van de meer dan veertig vooral jonge Gelderse kunstenaars die gastcurator Pieter Entrop selecteerde voor de Biënnale Gelderland 2006, getiteld 'Kunst werkt'.
Entrop ging op zoek naar kunstenaars die een rol willen spelen in de 'echte' wereld.
Zij leveren de meest creatieve ideeën aan bedrijven, overheden en organisaties.
De Biënnale wordt georganiseerd door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland en is van
9 september t/m 5 november 2006 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Volgens Entrop ontstaat in de samenleving een schaarste aan creativiteit en innovatieve ideeën. Kunstenaars vormen bij uitstek een groep die aan de vraag van bedrijven, overheden en organisaties naar zulke ideeën gehoor kan geven. Voor 'Kunst werkt' ging hij op zoek naar voorbeelden van zulke vormen van samenwerking, maar ook naar kunstenaars die zich buiten de gebaande paden van de beeldende kunst begeven.

De tentoonstelling met werk van de ruim veertig Gelderse kunstenaars laat een breed scala zien aan hedendaagse kunstuitingen. Van de inrichting van een rouwruimte en een fictieve voorlichtingsfilm over een niet-bestaande ziekte tot slakken op de blauwglazen museumgevel en utopische leefgemeenschappen.
Er is op de tentoonstelling niet alleen ruimte voor individuele kunstwerken, maar nadrukkelijk ook voor projecten waarin kunstenaars met anderen samenwerken.
Een goed voorbeeld van zo'n samenwerkingsproject tussen kunstenaars en de overheid is volgens Entrop de ontwikkeling van het Beekdal bij Renkum. Deze belangrijke ecozone wordt de komende jaren hersteld. Twee kunstenaars zijn ingeschakeld om mee te denken over de toekomst van het gebied. Verder wordt ten zuiden van Arnhem een nieuw park ingericht met behulp van kunstenaars. Het project 'Operatie Icarus Down' is een samenwerkingsverband tussen militairen en kunstenaars, dat zich bezint op geweld in de samenleving.

Opening. 'Kunst werkt', de Biënnale Gelderland 2006 wordt op zondag 10 september om 16 uur geopend. Tijdens de opening maakt Peter Nijenhuis zijn werk 'Alleen Meisjes' dat bestaat uit honderden lapjes stof die door Nijmeegse meisjes aan elkaar worden gezet.

'Kunst werkt'. Biënnale Gelderland 2006. Van 9 september tot en met 5 november in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 Nijmegen. T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl. Open: dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen 12 tot 17 uur.

Curator Pieter Entrop geeft tijdens de expositie op zondag 29 oktober van 14.30 tot 15.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling in Museum Het Valkhof.

Einde persbericht