GroenLinks

Levensgevaarlijke pvc-kabels moeten onmiddellijk uit bajesboten

9 september 2006

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat honderden gedetineerden op twee bajesboten bij een brand het gevaar lopen te stikken. De gangen van de boten zitten vol goedkope pvc-kabels, die bij brand dodelijke rook produceren. De Rijksgebouwendienst (RGD) is hiervoor vorig jaar gewaarschuwd, maar heeft geen veranderingen aangebracht. GroenLinks zal a.s. dinsdag, tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer, van minister Dekker van VROM eisen dat hier onmiddellijk wat aan gedaan wordt.

Tevens willen wij weten of de brandveiligheid van de bajesboten voldoende gegarandeerd is en het verantwoord is om de gedetineerden op de boten vast te blijven houden totdat die kabels vervangen zijn door een veilig alternatief.

De aanwezigheid van de gevaarlijke pvc-kapels blijkt uit vertrouwelijke RGD-stukken die in het bezit zijn van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ,,Ze leggen zo de basis voor een nieuwe Schipholbrand,'' zegt Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van de Technische Universiteit in Delft. ,,De kwaliteit van de elektrische installatie is marginaal. Er is steeds gekozen voor de goedkoopste oplossing,'' oordeelde de deskundige. Hij noemt de installatie `mager' en `de situatie onwaardig'. De rijksdienst heeft hierop gereageerd met de stelling: ,,Dat klopt. Dit was ook het uitgangspunt.'' De organisatie zegt in opdracht te hebben gehandeld van de Dienst Justitiële inrichtingen. De DJI wil niet ingaan op het rapport. Ze verwijst naar de Rijksgebouwendienst. Die stelt dat de boten voldoen aan de bouwregels en dat veiligere kabels niet verplicht zijn. GroenLinks wil weten waarop de dienst haar stelling baseert dat veiligere kabels niet verplicht zijn.

Tot slot, mocht het zo zijn dat de dienst formeel het gelijk aan haar kant heeft, dan nog wil GroenLinks van minister Dekker horen of het uit het oogpunt van goede voorzorg - en met de gruwelijke gevolgen van de Schipholbrand in het achterhoofd - niet verstandiger is om preventief de pvc-kapels te vervangen.

Femke Halsema

«