Gemeente Tiel


Project Jongeren helpen Jongeren in Tiel zoekt jeugdadviseurs

Het project Jongeren helpen Jongeren in Tiel is op zoek naar jongeren die jeugdadviseur willen worden. Jongeren met oog voor de problemen van andere jongeren, die goed kunnen luisteren en adviseren, kunnen zich aanmelden voor de training tot jeugdadviseur die in oktober van start gaat. Het project is onderdeel van de programmalijn Jongeren van het Tiels Stedelijk Ontwikkelingsbeleid.

Jeugdadviseurs zijn vooral een maatje, een vertrouwenspersoon van andere jongeren. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, een teamgenoot van de sportclub of een bekende van school. De jeugdadviseur praat met hen over hun problemen en adviseert hen hoe ze daar mee om kunnen gaan. De jeugdadviseur neemt niet de plek van de hulpverlener in, maar stimuleert, indien nodig, de jongere wel om contact op te nemen met een professionele hulpverlener.

Training
Voordat de jeugdadviseurs aan de slag aan, krijgen zij een training waarna zij (nog) beter in staat zijn om met vragen van leeftijdgenoten om te gaan. Op 3 oktober is er eerst een korte kennismaking met de andere jeugdadviseurs en de begeleiders. Van vrijdagavond 6 oktober tot en met zondagmiddag 8 oktober 2006 gaan de aspirant-jeugdadviseurs met maximaal vijftien leeftijdgenoten en vier begeleiders aan de slag. In dat weekend wordt er geoefend met gespreks- en luistervaardigheden. Ook worden onderwerpen die bij jongeren spelen besproken, zoals drugsgebruik en seksualiteit. En de toekomstige jeugdadviseurs leren waar jongeren in Tiel terecht kunnen voor professionele hulpverlening. Voor de training wordt een eigen bijdrage betaald van euro 15,-. Na de training zijn er vervolgbijeenkomsten waarin de jeugdadviseurs met elkaar hun ervaringen bespreken.

Aanmelden
Gemotiveerd zijn om jeugdadviseur te worden is het allerbelangrijkste. Verder moeten de jeugdadviseurs tussen de 15 en 20 jaar oud zijn en in Tiel wonen of in Tiel op school zitten. Een inschrijvingsformulier is te krijgen via de mentoren op het RSG Lingecollege en ROC Rivor en bij de wijkcentra in Tiel. Of bij de coördinator van Jongeren helpen Jongeren, Winny van Minde, telefoonnummer (0344) 63 34 53, (06) 10 91 26 54 of e-mail: info.tiel@jiptiel.nl .

Brede aanpak jongeren
Het project Jongeren helpen Jongeren is één van de projecten die uitgevoerd worden in het kader van de programmalijn Jongeren van het Tiels Stedelijk Ontwikkelingsbeleid van de gemeente Tiel. De projecten hebben tot doel de onderwijspositie en de psychosociale situatie van jongeren te verbeteren, waardoor mogelijk voortijdig schoolverlaten kan worden voorkomen.

Het Tiels Stedelijk Ontwikkelingsbeleid wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Laatst bijgewerkt: 08 september 2006