Persbericht Skatebond Nederland

WK skeeleren, Anyang, Zuid-Korea, 2 t/m 9 sept. 2006

Joey Mantia en Cecilia Baena marathonkampioen
De Amerikaan Joey Mantia en de Colombiaanse Cecilia Baena zijn vandaag marathonkampioen geworden op de laatste dag van het WK. Daarmee kwam een eind aan een perfect georganiseerd toernooi in Zuid-Korea. De Nederlanders speelden in de uitslag geen hoofdrol. Ze finishten allemaal in het peloton.

Het regende tijdens de afsluitende marathon (42 km voor alle categorieën) en in tegenstelling tot de afstanden op de piste en de weg wordt de marathon dan niet uitgesteld, maar gewoon verreden. Omstandigheden waar niet iedereen raad mee weet. Alleskunner Joey Mantia wist er wel raad mee, hij won de massasprint. Mantia pakte meerdere gouden plakken op dit toernooi, onder meer ook op de sprintnummers en de 20 km afvalkoers. Fransman in Nederlandse dienst Yann Guyader werd tweede en de Italiaan Fransesco Zangarini derde. De leider in de World Inline Cup en Europees kampioen op de marathon, Massimiliano Presti (Ita), stond net naast het podium op de vierde plaats. Vijfde werd de wereldkampioen marathon van 2002 in België, de Colombiaan Jorge Botero. Van de Nederlanders werd Emiel Blauw (Roden) 16e, Sjoerd Huisman (Andijk) 18e en Mark Horsten (Haulerwijk) 55e.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Colombiaanse ster Cecilia Baena. Ze won de sprint voor Nicole Begg uit Nieuw-Zeeland, die ook al goud pakte op dit toernooi en normaliter furore maakt in de World Inline Cup. De Duitse Jana Gegner eindigde als derde. Elma de Vries (Haule) werd 23e.

Van de junioren jongens, die dit toernooi zilver wonnen op de 3 km aflossingskoers op de piste, eindigde Jan Blokhuijsen (Zuid-Scharwoude) als 14e, Koen Verweij (Alkmaar) als 16e en Pieter-Jan van Eck (Zuilichem) als 48e.
Bianca Roosenboom (Kampen) finishte bij de junioren meisjes als 17e.