Goede progressie op eerste trainingsdag voor de 24 uren van Barcelona

Dit weekend rijdt Helmert Jan van der Slik met een Seat Leon Diesel de 24 uren van Barcelona op het circuit de Catalunya. Na zijn debuut in 24 uur race op het circuit van Zolder rijdt hij dit weekend voor het team van Auto Traa samen met teamgenoten Ivo Beukers en Gerrie Willems.

De eerste vrije training op vrijdag werd verreden onder droge omstandigheden. Ivo ging als eerste de baan op om de status van de auto te controleren en het circuit te verkennen. Binnen een aantal ronden reed Ivo een tijd van 2:09.476. Na Ivo kwam Gerrie op de baan en reed vergelijkbare tijden. Helmert Jan kwam als derde op de baan en kreeg van het team de opdracht om het circuit te verkennen en te wennen aan de auto. Binnen drie ronden had hij de snelheid te pakken en reed 2:08.7. Uiteindelijk kwam Helmert Jan tot een tijd van 2:08.601 en hiermee was het team de tweede snelste Diesel in de vrije training.

Na de vrije training begon de twee uur durende kwalificatie. Het weer werd dreigender en aan de noordkant van het circuit hingen wolken. Het team voerde een aantal wijzigingen door aan de afstelling van de auto, waardoor het onderstuur in de snelle bochten verminderd werd. Na de technische veranderingen kwam Helmert Jan als tweede op de baan, waar het inmiddels al zacht regende. Helmert Jan reed een snelste tijd van 2:08.114, goed voor een vierde plaats bij de diesels en een 50ste plaats algemeen . "Het miezerde licht en ik had last van langzaam verkeer voor me, ik moest in mijn snelste ronde drie auto's inhalen. Ik had nog wel een seconde sneller gekund". Vertelde Helmert Jan direct na binnenkomst in de pits. Direct na het neerzetten van Helmert Jan zijn snelle ronde hield het op met zacht te regenen en schoten de rondetijden omhoog. Helmert Jan kwam binnen. Het team zorgde voor regenbanden en zijn teamgenoten namen het stuur weer over. In de regen had de auto een goede wegligging en het team is een van de snelste op de baan, zelfs overall.

Na de kwalificatie staat een pauze van twee uur gepland met daaropvolgend een twee uur durende vrije training in de nacht. Tijdens de pauze houdt het op met regenen en besluit het team om de vrije nachttraining te gebruiken om de set-up van de auto te verbeteren. Helmert Jan geeft samen met zijn oom en tevens engineer Isaac de afstelling die vervolgens door de monteurs op de auto wordt gezet. Tijdens de nachttraining rijdt Helmert Jan vele ronden en komt steeds binnen om de afstelling te perfectioneren. De auto wordt steeds sneller en de balans steeds beter. Uiteindelijk voelt de auto echt goed aan en rijdt Helmert Jan de snelste tijd bij de Diesels 2:07.1 en algemeen een 27ste tijd. Het team is zeer tevreden met de geboekte vooruitgang en de race wordt met veel vertrouwen tegemoet gezien.

De race is inmiddels twee uur bezig en Helmert Jan is opgeklommen vanaf plaats 50 naar plaats 8. Nog 22 uur te gaan.

Tekst en foto: www.remcoveurink.nl

---- --