KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

9-9-2006

WK 470 - Topdag voor beide Nederlandse teams op derde dag WK

Bij een wisselvallige stevige wind (4 5 bft) is er vandaag één race gevaren bij de dames en de heren. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wisten deze race op hun naam te schrijven en nemen daarmee de leiding in het tussenklassement. Ook Sven en Kalle Coster konden goed overweg met de wisselvallige wind. Zij finishten als vijfde en stegen daarmee in de top tien van het klassement waar ze nu een negende plaats innemen.

470-dames
In het laatste uur voor de start zorgde de aflandige wind (14 19 knopen) voor een stevige korte golfslag. Neem daarbij de sterke stroom en dan is het niet verwonderlijk dat de coach Jacco Koops voorzichtig mompelt: Het lijkt hier wel San Francisco. De Chinese situatie lijkt inderdaad enigszins op San Francisco waar Marcelien en Lobke vorig jaar de wereldtitel bemachtigde. De dames hadden vandaag ongetwijfeld dezelfde gedachte als hun coach, want het straalde ervan: Deze dag is voor ons. Toch werd het nog een lastige wedstrijd met winddraaiingen van 30 graden en grote windkracht verschillen. Na een voorzichtige start gingen de Nederlandse zeilsters achter het halve veld langs om optimaal gebruikmakend van snelheid en windwisselingen als derde de eerste boei te ronden. Zij namen al snel de koppositie en gaven deze niet meer af. Met dit resultaat gaan ze ook aan de leiding in het tussenklassement, tweede staan de Japanners Yuka/Noriko (15 pts) gevolgd door de winnaars van het Olympisch test event in Qingdao, de uit Zweden afkomstigeTorgersson/Zahrisson.

470 heren
Bij de heren, die later op de dag startten was de wind nog
wisselvalliger. Daarmee konden Sven en Kalle Coster goed overweg. Ze hadden samen met coach Dick Coster de damesrace geanalyseerd en kwamen tot de simpele conclusie: "Gewoon de hoge klap varen en vooral niet je aanpak namen de broer halverwege het eerste kruisrak de leiding, totdat vlak voor de bovenboei de wind flink draaide en er nog acht boten voorschoven. De mannen toonden veerkracht, vochten zich terug tot een vijfde plaats en zeilen daarmee de top tien van het klassement binnen (9e). "Mmm, het begint morgen pas echt!", zei Sven nadat hij de uitslagen zorgvuldig had bestudeerd. Morgen komen de beste dertig herenteam bij elkaar in één groep, zodat de concurrentie veel groter is.

Uitslagen 470 dames, stand na zes races Uitslagen 470 heren, stand na zes races,

1. Marcelien de Koning, Lobke Berkhout , 12 pts 1. Nathan Wilmot/M. Page ( AUS), 16pts

2. Yoshisako Yuka/Okuma Noriko, (Jpn), 15 pts 2. Nic Asher/Elliot Willis (Gbr), 18pts

3. Therese Torgersson.V. Zahrisson (Swe), 18 pts 3. Benjamin Bonnaud/Bonnaud (Fra), 21 pts
9, Sven en Kalle Coster, (Ned) 28 pts

Internetadres: www.rz.gov.cn
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl