LTO Noord


Ontwikkelingen blauwtongziekte 9 september 2006

Algemeen

Op 8 september heeft LNV bekend gemaakt dat twee runderen op een exportstal in Hilaard/Hijlaard, vlakbij Leeuwarden, blauwtong hebben. Ze hebben de ziekte al enige weken, zou blijken uit de aanwezigheid van antilichamen (naast virus). De dieren stonden al vier weken in Hilaard en waren bestemd voor Rusland. De dieren komen van twee bedrijven in het zuiden (Nieuwendijk en Best, beide in Noord-Brabant). LNV verricht nu onderzoek op deze bedrijven.

LNV vindt dat de besmetting in Hilaard geen relatie heeft met Limburg en heeft daarom gemeend heel Nederland tot beschermingszone te moeten verklaren. Er zijn nog geen nieuwe 20-km zones ingesteld. Dat zou kunnen gebeuren op het moment dat de bron van de besmetting in Hilaard gevonden is.

Het is belangrijk dat LNV communiceert dat blauwtong een niet besmettelijke dierziekte is die minder dan 5% van schapen en runderen ziek maakt. Het virus kan alleen worden overgedragen door knutten, die bij lage temperaturen (onder 15 graden) niet actief zijn. De overheid moet er voor zorgen dat het beeld rondom blauwtongziekte genuanceerd wordt.

Maatregelen

De regels voor de export van fok- en gebruiksvee veranderen nu weinig. Export blijft mogelijk, maar wel volgens de OIE-normen. Die zijn:


- Het dier moet 60 dagen in isolatie voor export, of


- Het dier moet serologisch getest worden, totale wachttijd is dan 28 dagen, of


- Het dier moet PCR-getest worden, totale wachttijd is dan 14 dagen.

De laatste optie zal in de praktijk de enige zijn die gebruikt zal worden. Door de nieuwe ontwikkelingen gaan landen, zowel binnen als buiten de EU, wel vragen om duidelijkheid over de bluetonguesituatie in Nederland. LTO vraagt LNV daarom om zo snel mogelijk de bron van de besmetting vinden en vervolgens hierover communiceren met onze handelspartners.

Slachtdieren uit Nederland mogen alleen naar beperkingsgebieden van Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg. Frankrijk blijft nog buiten deze afspraken. Voor export naar buiten de beperkingsgebieden, moet het ontvangende land toestemming geven.

LNV adviseert veehouders in heel Nederland om hun herkauwers te beschermen tegen de knutten, die het virus kunnen overbrengen, met behulp van de toegelaten middelen, zoals âPour-Onâ middelen. LTO ondersteunt dit advies.

Er is ook positief nieuws over de nieuwe maatregelen:


- Voor het binnenland betekent de samenvoeging van het âvrijeâ Noord- en West-Nederland met de 150-km zone een verlichting van de maatregelen, bijvoorbeeld voor veehouders die op de grens van gebieden zitten


- Voor de 20-km zones in Limburg komen de volgende versoepelingen tot stand:

è nukaâs kunnen het gebied uit. Opmerking: LTO dringt er bij LNV op aan om de nukaâs zoveel mogelijk op één plek te houden. LNV liet eerst weten hieraan mee te willen werken, maar later helaas dat het juridisch gezien niet mogelijk is. Dit kan er toe leiden dat nuka's gaan uitzwerven over Nederland buiten de 20-km zone.

è transport van herkauwers van boer naar boer is nu mogelijk

è Bijladen van slachtdieren mag nu ook

Problemen bestaande 20-km zones in Zuid- en Midden-Limburg

Voor de 20-km zones blijven de volgende problemen bestaan:


- De besmette en geblokkeerde bedrijven krijgen nog geen uitzicht op afbouw maatregelen. LNV zegt op ons aandringen wel dat hier âop korte termijn naar gekeken moet wordenâ.


- De 20 bedrijven met exportvaarzen krijgen nog niet de oplossing die er nu voor nukaâs wel komt. LNV vindt wel dat, na aandringen van Veepro en LTO, dat dit een âurgent puntâ is. Zeker nu LNV nuka's uit de 20-km zone niet wil concentreren op een aan te wijzen stal, is er ook geen reden om deze vaarzen vast te houden.


- LNV wil nog steeds niet tornen aan het verplichte opstallen tussen één uur voor zonsondergang en één uur na zonsopgang. LTO heeft opnieuw genoemd dat Duitsland en België er anders mee omgaan. Duitsland laat veehouders vrije keus uit opstallen of behandelen. België zegt: opstallen âindien mogelijkâ. LNV komt nu nog niet verder dan de constatering dat het nu eenmaal zo afgesproken is in Brussel. Ondertussen zijn deze maatregelen afgestemd op het gedrag van de Zuid-Europese knut Culicoidus imicola, terwijl het in onze streken vooral lijkt te gaan om Culicoidus obsoletus, die een ander vlieggedrag lijkt te vertonen dan C. imicola.

Belangrijk is ook dat door de vondst van een besmet rund in Viersen, Duitsland, de grens van de 20-km zone in Limburg naar het noorden is opgeschoven en nu loopt van Roermond naar Weert. Duitsland heeft haar zonegrens echter niet aangepast, omdat de Duitse autoriteiten van mening zijn dat het rund afkomstig is uit België. Hiermee blijft de belangrijke rundveemarkt in Krefeld voorlopig buiten de 20-km zone.

LTO praat volgende week met LNV over gebruik van het Diergezondheidsfonds. LTO vindt dat de EU ook mee kan betalen, dat is vorig jaar ook gebeurd in Spanje en Italië (4,5 miljoen euro). LNV moet zich daar hard voor maken.

Verdere ontwikkelingen:


- Woensdag praten Nederland, België, Luxemburg en Duitsland over gemeenschappelijke beperkingsgebieden. Hierdoor zou handel in dieren tussen deze landen vergemakkelijkt kunnen worden. Probleem is ook de rijtijden. In Nederland van 09.00-16.00 uur, maar in Duitsland tot 19.00 uur.


- Frankrijk houdt zich nog afzijdig, en past de EU-regels strikt toe: zones: 20-, 100- en 150-km zone.


- Onderzoeker plaatsen nog meer knuttenvallen. Maar er zijn tot dusver nog geen met BT-virus besmette knutten gevonden.

Aantallen uitbraken van BTV:


- Nederland 38, en dus 2 verdenkingen


- Duitsland 52


- Frankrijk 4


- België 80

LTO-activiteiten voor de komende dagen:


- dinsdagmiddag 12 september, 13.30 uur: overleg LTO portefeuillehouders diergezondheid over de situatie


- woensdag: overleg Nederland met België, Duitsland en Luxemburg over BT en afstemming maatregelen


- woensdag 10.30 uur: algemeen overleg Tweede Kamercommissie voor LNV over blauwtong


- donderdagmiddag 14 september 15.00 uur: overleg LTO-LNV over bluetongue


- vrijdag 15 september: basisoverleg.


- vrijdagmiddag 15 september: LNV, o.a. Directeur VD Alida Oppers, brengt op verzoek LTO bezoek aan Limburg.


- dinsdag 19 september, 09.30 uur: overleg Europese Commissie met COPA-COGECA. LTO is hierbij aanwezig


- donderdag 21 september: Scofcah (permanent comité van de EU voor diergezondheid)

Klaas Johan Osinga

Mona van Spijk

Zaterdag 9 september 2006