Gemeente Bronckhorst

Ook in 2006 Open Monumentendag in Bronckhorst

De Nationale Open Monumentendag wordt in 2006 al voor de twintigste keer georganiseerd. Vanwege dit jubileum staat de dag dit jaar in het teken van Feest! Het Comité Open Monumentendag Bronckhorst heeft besloten hieraan ook aandacht te besteden. In onze gemeente wordt een programma voorbereid voor 9 en 10 september a.s.

Veel aandacht zal er zijn voor monumenten die raakvlak hebben met feestvieren, ontspanning en vermaak. Herbergen, cafés, muziektenten, dorpshuizen, feestzaal of balzaal, of 'de mooie plaats in huis'. Uiteraard met een enigszins monumentaal karakter. Concertzalen en theaters waren luxueus ingericht en de rijken genoten er niet alleen van muziek of toneel, maar onderhielden er ook hun sociale contacten. Voor de gewone man was amusement te vinden in kroegen, in tijdelijke gebouwen of gewoon op straat. Tegen het einde van de negentiende eeuw, en vooral in de loop van de twintigste eeuw, ontstond steeds meer het idee dat kunst en cultuur voor iedereen moest zijn, sterker nog, dat zij de lagere sociale klassen zouden kunnen 'verheffen'. Gebouwen moesten toegankelijk zijn, dat moest spreken uit de vorm van het gebouw: geen bouwwerken meer die de bezoekers probeerden te imponeren, maar gebouwen die hen juist uitnodigden binnen te komen.

Behalve monumenten zijn er diverse activiteiten die, passend bij het thema Feest!, een rol kunnen spelen tijdens de Open Monumentendag. Feestelijkheden zoals muziek, theater, dans, toneel, eet- en drinkcultuur, volkscultuur, traditie, klederdracht en kermis. Naast bruiloften en partijen kende elke dorp of buurtschap zijn eigen kermis of oogstfeest en ook de jaarlijkse muziek- en toneeluitvoeringen waren hoogtepunten waar men naar uitkeek.

Programma-ideeën in Bronckhorst
Zaterdag 9 september zal in het teken staan van muziek en dans. Op de Brink in Zelhem, in de fraaie muziektent, verzorgen verschillende muziekverenigingen uit Bronckhorst een optreden. In de plaatselijke Lambertikerk worden oude en 'feestelijke' films van onze kerkdorpen getoond. In Hummelo, bij Hessenherberg 't Wapen van Heeckeren, treden folkloristische dansgroepen en harmonicaspelers op. Ook kunnen geïnteresseerden daar bij de oude schietvereniging Willem Tell kennisnemen van de traditionele schietsport. De herberg zelf is natuurlijk al een groot feest! Op zondag 10 september zijn er festiviteiten rond het thema oogst. Bij kasteel Hackfort, de watermolen en de herberg vinden allerlei demonstraties plaats. Zoals vogelschieten en vaandel slaan. Ook staan muzikale optredens van troubadours op het programma. In Linde, bij boerderij 'de Helderboom' staat eveneens een oogstfeest op stapel, waarbij tradities ruim aan bod komen. In de Lindese molen worden, net als in Zelhem, oude films vertoond van historische activiteiten in onze dorpen. In de omgeving van de vier locaties is er uiteraard veel aandacht voor interessante monumenten!

Oproep
Het comité Open Monumentendag Bronckhorst beschikt al over een aantal bijzondere films om te vertonen op beide dagen. Het is echter heel goed denkbaar dat er inwoners zijn die ook over interessante filmpjes/video's en/of foto's beschikken van activiteiten e.d. in onze nieuwe gemeente. Wie voor deze gelegenheid materiaal beschikbaar wil stellen, kan contact opnemen met één de volgende personen: voor de voormalige gemeente Vorden, Henk Vaags (06-51380097), de oude gemeente Steenderen, Bertus Rietberg (0575-452004), het voormalige Hengelo Gld., Mieke Smit (0575-461460), de oude gemeente Zelhem, Hans Bessem (0314-624921) en voor voormalig Hummelo en Keppel, Rinus Rabeling (0313-472968). Als het aanbod aan oude 'monumentale feest-foto's' de moeite waard is, dan wordt hiermee op beide dagen een expositie ingericht.

Hengelo Gld, 20 april 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --