Gemeente Bernheze


Streekfair biedt kijkje in toekomst Maashorst

Op zondag 10 september is het volop genieten in een prachtig natuurgebied. Tussen 10.00 en 19.00 uur staan de landerijen aan de Weversweg in Zeeland tot de beschikking van het publiek. Daar kan jong en oud intens ervaren wat Natuurgebied de Maashorst te bieden heeft aan amusement, cultuur en leerzaam vermaak. Er zijn vele presentaties over de toekomst van het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant.

De Streekfair is een evenement waar beleven en doen centraal staan, bedoeld voor iedereen die spanning of juist ontspanning zoekt. Een lekker én leerzaam dagje uit.

Boerenwijsheden
De hele streek presenteert zich tijdens de Streekfair. Er is kunst en cultuur uit de regio, presentaties en demonstraties van landbouwactiviteiten. De in de regio actieve organisaties en de overheid lichten hun toekomstplannen toe. Ze laten zien hoe een landbouwgebied zich kan verbreden door het bieden van recreatie, agro-toerisme, zorgboerderijen en het ontplooien van verrassende commerciële activiteiten.
Aan de handelswaar van de standhouders en bij de boeren op het erf heeft iedereen... een buitenkansje.

Parel in ontwikkeling
Verschillende organisaties, verenigd in de `Stuurgroep Maashorst', hebben de handen ineengeslagen om Natuurgebied de Maashorst in zijn oorspronkelijke luister te herstellen. Met subsidies vanuit de EU, het Rijk en de Provincie en bijdragen van lokale overheden, zoals de gemeenten Landerd, Bernheze, Uden en Oss, zijn vele projecten opgestart. Een groot aantal organisaties, waaronder de provincie, gemeenten Bernheze, Landerd, Uden en Oss, Waterschap Aa en Maas, Maashorstboeren, ZLTO, bezoekerscentrum Slabroek, natuur- en milieuorganisaties, Staatsbosbeheer en de Recron leveren hun bijdrage aan de ambitieuze projecten die op stapel staan. Alle informatie daarover is op de Streekfair beschikbaar.

Een sterke economische pijler
Stuurgroep De Maashorst heeft daarnaast oog voor de economische belangen in het gebied. De buitenste schillen, waar het natuurgebied uitloopt in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, lenen zich bij uitstek voor dagrecreatie en langdurend verblijf. Juist in de buitenste regionen zijn campings, bungalowparken, restaurants, hotels en recreatiemogelijkheden te vinden. Het uitgaansleven is er zinnenprikkelend. Steeds meer agrarische bedrijven kiezen er bovendien voor ook recreatieve diensten te bieden. De agrarische sector verbreedt zich. Hoe dat gebeurt, valt te zien op de Streekfair.

Verrukkelijke buitenplaatsen
De landerijen in Zeeland zijn opgedeeld in `buitenplaatsen', waar steeds weer iets nieuws valt te zien of te doen. Op de proeverij kunnen bezoekers de authentieke smaak proeven van streekproducten,
-gerechten en van de plaatselijke culinaire kunsten. Het bourgondische Brabant laat zich van zijn beste kant zien. Intussen spelen muzikanten uit de streek de takken van de bomen. Er is volop speelplezier voor de kids, live-muziek, demonstraties, stands, een paardenshow, eten, drinken en nog veel meer.

Sportief de natuur in
Ook iedereen die op zoek is naar actie, kan zich uitleven op de Streekfair. Bijvoorbeeld met een partijtje boerengolf, hardlopen, Nordic Walking of met een ruige rit op de mountainbike. Er is een de maïsdoolhof uitgezet en bezoekers kunnen zich een weg zoeken langs horsten en slenken met behulp van een GPS-navigator. Voor de fervente fietser is er een enerverende fietstocht door de omliggende dorpen uitgestippeld.

feed