Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 augustus 2006

Opening Schorer Live! door Burgemeester Job Cohen

Op zondag 10 september 2006 opent Burgemeester Job Cohen om 13.00 uur in het West-Indisch Huis te Amsterdam 'Schorer Live!' Tijdens deze gratis publieksmiddag van Schorer zijn er tal van verrassende en interessante optredens, debatten, workshops en ontmoetingen te volgen. Er is volop aandacht voor actuele, maatschappelijke ontwikkelingen waar homo- en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders mee te maken hebben. Onderwerpen die alle het werk van Schorer raken.

Schorer is de landelijke organisatie voor gezondheid en welzijn van homo- en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. Burgemeester Job Cohen steunt het werk van Schorer en onderstreept dit door de opening van 'Schorer Live!' te verrichten. "Gezondheid is het belangrijkste dat een mens bezit. Dus wordt daar heel veel aandacht aan besteed," licht hij toe. "Dat is precies wat Schorer doet. Al bijna veertig jaar voorzien zij homo- en biseksuelen van informatie op het gebied van gezondheid. Ik juich het toe dat dat vanuit Amsterdam gebeurt. Daarom draag ik daar graag aan bij."

De thema's die Schorer oppakt, worden onder andere bepaald door de mensen voor wie Schorer werkt. Directeur Ferdinand Strijthagen: "Daarom zijn wij altijd nieuwsgierig naar wat er onder hen leeft. Wat zijn hun behoeften en wensen op het gebied van homoseksualiteit en gezondheid en speelt Schorer daar voldoende op in?" 'Schorer Live!' biedt de mogelijkheid om daarover van gedachten te wisselen en geeft ruimte om over maatschappelijke ontwikkelingen te praten waar homomannen en lesbische vrouwen mee te maken hebben. Bezoekers van 'Schorer Live!' kunnen hun eigen programma geheel zelf samenstellen. Debatten kunnen zij afwisselen met luchtige programma-onderdelen zoals een theatershow van Karin Giphart of de workshop lesbisch flirten door Irene Hemelaar.

Debatten
Publicist Stephan Sanders leidt een debat met wethouder Maarten van Poelgeest over het beleid van het Amsterdamse gemeentebestuur dat de hoofdstad als emancipatiemachine beschouwt. "Van oudsher is de grote stad dé plek om uit de kast te komen. Hier word je geconfronteerd met andere levensstijlen en culturen. Al gaat dat niet altijd in pais en vree," zegt Van Poelgeest. Hoe veilig en tolerant is Amsterdam nog? Ook Laurent Chambon (onderzoeker en deelraadslid PvdA te Amsterdam) en Ellin Robles (columniste van Het Parool) nemen deel aan dit debat.

Twee vaders of twee moeders
Manuel Venderbos (televisiepresentator van het EO-programma 'Jong!') heeft tijdens 'Schorer Live!' een bijzondere ontmoeting met jongeren die worden opgevoed door twee vrouwen of twee mannen. In 'Hoe vertel ik mijn ouders dat ik hetero ben?' komen de jongeren zelf aan het woord. Zij vertellen over hoe het is om op te groeien in een homo of lesbisch gezin. Over de reacties van hun vriendinnen en vrienden op hun thuissituatie. En wat vinden zij er zelf eigenlijk van?

Hiv, nu en straks
Tijdens 'Schorer Live!' is er uitgebreid aandacht voor het thema hiv. Zo verkent professor Joep Lange, hoogleraar inwendige geneeskunde en aids-deskundige, de mogelijkheden van de hiv-preventiemedicatie in de toekomst: welke medische mogelijkheden zijn er te verwachten na PEP en PREP? Daarnaast is er een Safe Sex Comedy Show, waarbij rappers O-Dog en Aries een workshop geven over het thema hiv en jongeren. Voorts is er een exclusieve preview van de documentaire 'Sense of Life' van documentairemaker Sahin Sisic die het leven van enkele hiv-positieve mannen heeft gevolgd. Na afloop is er een zaalgesprek met de documentairemaker en enkele longtime-survivors.

Het volledige programma is te vinden op www.schorer.nl/live

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht