Gemeente Eindhoven

Persbericht 30 augustus 2006, no 207

Evoluon open en rondleidingen bij NS en TU/e

Open Monumentendag Eindhoven op 10 september 2006

De Open Monumentendag op zondag 10 september a.s. staat dit jaar landelijk in het teken van het thema âFeestâ. In Eindhoven staat het Evoluon in het programma centraal. Niet alleen had dit monument zijn ontstaan te danken aan een feest, namelijk het 75-jarig Philipsjubileum, maar ook bestaat het dit jaar 40 jaar. Verder wordt aandacht geschonken aan twee andere bijzondere complexen waarvoor 2006 een bijzonder jaar is: de Technische Universiteit Eindhoven, die dit jaar haar 50-jarig jubileum viert en het NS station, dat eveneens 50 jaar geleden werd geopend en onlangs is aangewezen als gemeentelijk monument.

Evoluon

Exposities
Het Evoluon is op 10 september voor iedereen gratis toegankelijk. Er zijn van
10.00 tot 17.00 uur verschillende exposities te zien. In samenwerking met Museum Kempenland Eindhoven is er een tentoonstelling georganiseerd over feestelijke evenementen in Eindhoven in het verleden. Ook wordt in beeld gebracht hoe het Evoluon werd gebouwd en hoe het ooit een expositiecentrum was dat het publiek liet kennismaken met de ontwikkeling van de technologie en de bijdrage van Philips daaraan. Verder wordt een interview vertoond met Leo L.J. de Bever, die samen met Louis C. Kalff het Evoluon ontwierp. Op een van de ringen is werk te zien van fotoclub Ericamera, dat een bijzondere kijk geeft op monumenten. Daarnaast zijn er fotoâs van het complex van de TU/e, gemaakt door cursisten van het Centrum voor de Kunsten.

Stadsdebat
Van 14.00-16.00 uur vindt in het Evoluon een bijeenkomst plaats waar deskundigen en publiek met elkaar van gedachten wisselen over jonge monumenten en hun toekomst. Iedereen mag hieraan deelnemen. Eindhoven is een moderne stad en in 2006 benoemd tot Design Capital of Europe. De moderne monumenten en vooral het Evoluon vormen een belangrijk onderdeel van dit imago. De recente geschiedenis heeft een aantal monumentale bouwwerken voortgebracht die uit het stadsbeeld niet meer zijn weg te denken. Toch zijn ook deze gebouwen aan nieuwe ontwikkelingen onderhevig. Transformaties zijn nodig om ze een toekomst te geven.
Philips Harmonie
Voorafgaande aan het stadsdebat vindt er, ter ere van het 40-jarig bestaan van het Evoluon, een optreden plaats van de Philips Harmonie.

Boek
Bij aanvang van het stadsdebat zal het boek âEvoluon, 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regioâ, geschreven door Steef Hendriks en uitgegeven door Adr. Heinen Uitgevers, worden gepresenteerd aan wethouder drs. Mary Fiers.
Het boek is, na de presentatie, in het Evoluon te koop.

NS station

Rondleidingen
Van 10.30 tot 16.30 uur wordt elk half uur gratis een rondleiding in en om het NS Station gegeven, waarin verteld wordt over het ontstaan en de architectuur van het stationscomplex. De rondleidingen worden verzorgd door mensen van de âStichting Wederopbouw Erfgoedâ. Er zijn ook historische fotoâs en films te bekijken, waaronder het stadsjournaal uit 1956. Het verzamelpunt voor belangstellenden is bij de trap naar het restaurant.

TU/e

Rondleidingen
Op het terrein van de TU/e worden tussen 10.30 en 15.30 uur gratis rondleidingen verzorgd door mensen van de faculteit Bouwkunde. Belangstellenden kunnen zich verzamelen voor gebouw Vertigo, De Wielen
1.
Fotoworkshop
Onder leiding van een fotografiedocent van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven vindt op het TU/e-terrein tot 13.30 uur een gratis fotoworkshop plaats. Daaraan voorafgaand vindt om 10.30 uur in het Evoluon een inleiding plaats. Men kan zich hiervoor tot 8 september a.s. aanmelden bij het Centrum voor de Kunsten, tel. 040-216 32 63. Het aantal deelnemers is beperkt. Voor vervoer naar en van de TU/e wordt gezorgd.

De Open Monumentendag Eindhoven wordt georganiseerd door de gemeente Eindhoven in samenwerking met diverse organisaties en personen. Een folder met daarin het programma is verkrijgbaar bij o.a. het informatiecentrum in het stadskantoor, de VVV en de openbare bibliotheek.
U kunt de folder ook downloaden (pdf-bestand 4,5 MB).

Ook de volgende monumenten zijn geopend:

Sterrenwacht Dr. A.F. Philips Observatorium
Alberdingk Thijmlaan 3
Op zondag 10 september open van 13.00-17.00 uur.

Steentjeskerk, Museum Kempenland Eindhoven
St. Antoniusstraat 5-7
In het weekend van de Open Monumentendag gratis toegankelijk, van 13.00-17.00 uur.

Philipsfabriekje 1891/Centrum Kunstlicht in de Kunst Emmasingel 31
In het weekend van de Open Monumentendag open tegen half tarief, van 11.00-17.00 uur.

Collse Watermolen
Collseweg 3
Open zaterdag 9 september van 9.30-12.30 uur.