Provincie Limburg

Requiem van Mozart op Amerikaanse Begraafplaats Margraten Uitvoering door Limburgs Symphonie Orkest

Een speciale uitvoering op een heel bijzondere plaats. Dat mag gezegd worden van de uitvoering van het Requiem van Mozart door het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) op zondag 10 september aanstaande op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Het is voor het eerst dat in het 60- jarig bestaan van de begraafplaats er een muziekuitvoering wordt gegeven. Het is een unieke proef die moet leiden tot een jaarlijks terugkerend hoogwaardig evenement op de begraafplaats. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk en begint om 15.00 uur. Op de N278 Maastricht-Vaals is op 10 september een omleidingsroute aangegeven.

Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een subsidie van 25.000,- beschikbaar. De gemeenteraad van Margraten stelde een bijdrage van 20.000,- beschikbaar. Het orkest staat onder leiding van dirigent Enrico Delamboye en wordt begeleid door het Vocaal Collectief. Solisten zijn Katherine Fuge (sopraan), Wiolke te Brummelstroete (mezzosopraan), Tom Sol (bariton) en Marcel Reijans (tenor). Voorafgaand aan het Requiem, KV 26 van Wolfgang Aamadeus Mozart wordt uitgevoerd het Adagio en fuga voor strijkers, KV 546. Voor de bezoekers zijn een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Andere plaatsen zijn gereserveerd. Met de geluidsversterking is rekening gehouden voor 3000 à 5000 bezoekers.

Eucharistieviering
Op zondagmorgen 10 september aanstaande wordt om 10.00 uur op het podium van de begraafplaats een eucharistieviering gehouden, die geleid wordt door mgr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond. Deze viering, die uiteraard ook vrij en voor iedereen toegankelijk is, wordt muzikaal opgeluisterd door de Kon. Harmonie St. Cecilia van Mheer onder leiding van Fried Dobbelstein.

Uniek
De uitvoering op de Amerikaanse begraafplaats is een unieke gebeurtenis. Nooit eerder werd op een begraafplaats, die in beheer is van de American Battle Monuments Commission (ABMC), een concert gegeven. De toestemming voor het concert in Margraten werd pas gegeven nadat zeker was dat de sereniteit van de begraafplaats absoluut verzekerd was. Ook moet de begraafplaats voor, tijdens en na het evenement onbeperkt en voor iedereen toegankelijk zijn. Met inachtneming van die voorwaarden heeft de ABMC, die haar Europees kantoor in Parijs heeft, met het concert en de intentie daarvan ten volle ingestemd. Het idee werd geopperd vorig jaar tijdens het bezoek van President Bush aan de begraafplaats. Andere betrokken partners die het concert mede mogelijk maken zijn het LSO en de vereniging Vrienden van het het LSO, de Heuvellandgemeenten, de stichting Cultuurfonds van de Bank van Nederlandse Gemeenten, ESQ Event Supply en de Mediagroep Limburg.

Memorial Park Margraten
Het cultureel evenement is het startmoment om de realisatie van het Memorial Park Margraten publiekelijk in te luiden. Het Memorial Park Margraten is een impuls voor de regio op de gebieden cultuur, economie en toerisme. Een haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Margraten heeft aangetoond dat er voldoende ruimte is voor een nieuwe ontwikkeling in de gemeente met een bezoekersaantal tussen de 20.000 en 80.000, gebaseerd op een groeimodel voor het Memorialpark Margraten. Beleidsmatig heeft het gemeentebestuur in zowel de Strategische Visie Margraten naar kwaliteit en allure als de cultuurnota Kunst en Cultuur als verbindende schakel uitgesproken het cultuurbeleid te verbreden, waarbij de organisatie van een (jaarlijks) hoogstaand concert op de Amerikaanse begraafplaats expliciet is genoemd.

31-8-2006 10:05