Ingezonden persbericht


persbericht

inlichtingen

Frank Holtzuizen/Sef Derkx

telefoon

077 352 21 12

Rechtenvrije foto s downloadable van

http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Kloosterlingen/

Zondag 10 september - Limburgs Museum Cinema

filmmiddag over leven in een klooster

Tot en met 22 oktober is in het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Kloosterlingen Portretten en sfeerbeelden van Annie van Gemert te zien. Het is een expositie waarvoor veel belangstelling is van bezoekers en van de kant van de media. De maandelijkse filmvoorstelling Limburgs Museum Cinema, deze keer op zondag 10 september aanstaande, is gekoppeld aan het onderwerp en laat twee documentaires zien over Limburgse kloostergemeenschappen: de Zusters van het Kostbaar Bloed (Tienray) en de benedictijnen (Mamelis). De voorstelling begint om 14 uur en neemt zo n zeventig minuten in beslag.

Klein en boeiend is het portret dat Wim Brinkmans filmde van leven en werk in het klooster van de Zusters van het Kostbaar Bloed in Tienray. Ruim honderd jaar na de stichting van de congregatie nadert het einde. De meeste bewoners zijn bejaard en de zieken ontvangen zorg van de medezusters. Zuster Margret, moeder overste Salome en hun medebewoners vertellen over de activiteiten in het klooster sinds hun terugkeer uit de missie. Acceptatie van wat de toekomst gaat brengen en blijdschap over het nuttige leven dat ze hebben geleid voeren in de gesprekken de boventoon. Wim Brinkmans ontving in 2002 voor deze documentaire de LiFVA-prijs voor de beste historische videoproductie van de Limburgse Filmdagen.

In opdracht van de monniken van klooster Sint-Benedictusberg in Mamelis maakte de Roermondse cineast Bavo Crombach in 2001 een documentaire over de spiritualiteit en dagorde bij de benedictijnen. De film laat zien wat er achter de hoge muren en zware hoektorens van het klooster gebeurt en geeft antwoorden op vragen als: Wie zijn de monniken van Mamelis? Wat doen ze? . Hun dagelijks leven is gebaseerd op de leefregels die de heilige Benedictus (circa 480-550) formuleerde voor kloosterlingen. Na een korte inleiding over de bouwgeschiedenis van het monumentale klooster, komt abt Ad Lenglet aan het woord over het monnikenleven. De dag begint om half vijf s ochtends en eindigt om negen uur s avonds en is in een strikte, eeuwenoude regelmaat gevuld met collectief en individueel gebed, werkzaamheden en recreatie. Het is voor het eerst dat een cineast zo uitgebreid mocht filmen in het klooster van Mamelis. De sfeervolle beelden brengen het leven van de bewoners dichtbij.

Op zondag 10 september is fotografe Annie van Gemert in het Limburgs Museum aanwezig en zal zij op verzoek het fotoboek Kloosterlingen en haar andere publicaties signeren.

Limburgs Museum

Keulsepoort 5

5911 BX VENLO

telefoon 077 352 21 12

website www.;limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur

maandagen gesloten