Gemeente Cranendonck


Feestelijke open monumentendag cranendonck

Veel activiteiten, muziek en dans op zondag 10 september 2006

Budel/Maarheeze, 2 september 2006. De Open Monumentendag in Nederland bestaat dit jaar 20 jaar. Daarom is dit jaar voor het thema 'Feest!' gekozen en worden monumenten opengesteld, die iets met feesten te maken hebben. Ook de gemeente Cranendonck neemt weer deel aan deze dag, waarbij ook hier de historische monumenten weer eens onder de aandacht komen. In Cranendonck wordt aandacht besteed aan kerkelijke feesten, boerenfeesten en meer luxe feesten. Op zondag 10 september zijn van 13.00-17.00 uur acht monumenten opengesteld, en in totaal tien plekken te bezoeken. Bij alle monumenten vinden speciale activiteiten plaats. Een stukje kerkelijke nostalgie met veel een paardenzegening, plechtig lof, processieliedjes, maar ook andere feesten, vertegenwoordigd door een Jazzkwartet en een folkloristische dansgroep. Op deze pagina vindt u een compleet overzicht.

BUDEL

Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie

Kerkstraat 27

1902-1904 en 1910-1912

Architect: J. Franssen, Roermond

Neogotisch

10.30 Zondagsdienst (NB de Open Monumentendag start enkel hier direct aansluitend aan de dienst!)

11.15 Optreden Sign Language Signum

13.00 Optreden Sign Language Signum

13.45 Optreden Sign Language Signum

14.00 Samenzang met de parochiële koren; het dameskoor, herenkoor en gemengd koor kiezen uit het repertoire van de vroegere processies.

In de kerk is een tentoonstelling van historische foto's, beeldmateriaal en voorwerpen rond kerkelijke feesten. Vaandels uit de tijd van processies, het baldakijn, Lam Gods, kazuifels, misdienaarkleding en verdere attributen die te maken hebben met kerkelijke feesten uit de vroegere jaren worden getoond.

De jongeren verzorgen een presentatie van de Wereldjongerendagen die vorig jaar in Keulen gehouden werden. Zij begeleiden u om een kijkje te nemen bij en rondom het orgel. Zij ontvangen u met een kopje koffie. Ook de website van de parochie (www.onzelievevrouwvisitatie.nl) en de fraaie tuin van de pastorie (het gebouw zelf niet) met onder meer de brevierpaden zijn te bezichtigen.

Nederlands-hervormde kerk

Dr. Antonius Mathijsenstraat 7

1812-1813

Architect: onbekend

Neoclassicistisch

In het oudste kerkelijke gebouw van de gemeente geven leden van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' u een korte rondleiding met uitleg over het gebouw, de geschiedenis van de hervormde gemeente en de objecten in de kerk die herinneren aan feestelijke gebeurtenissen zoals doop en huwelijk. Mevrouw Monroy bespeelt het orgel dat zich in de kerk bevindt.

BUDEL DORPLEIN

Rooms-katholieke kerk H. Jozef

Hoofdstraat 201

1951-1952

Architekt: N.H. Pontzen, Tilburg

Neoromaans

Bij de van 13.00-17.00 uur geopende Dorpleinse kerk vindt een bijzondere activiteit plaats! Vanaf 15.30 is daar een zegening van paarden en voertuigen. De voertuigen moeten zich hiervoor opstellen in twee rijen langs de kerk en achter op het plein, allen met de neus in een rondlopende rijrichting. De rijders en begeleiders komen even in de kerk voor een welkom, lied, gebed en zending. Hierna gaan allen gaan naar hun voertuig. De pastoor met acoliet stellen zich op op een verhoogje voor de deur van de kerk, met wijwater en kwispel. De voertuigen zetten zich in beweging en passeren stapvoets voorbij de pastoor om de zegening te ontvangen: paarden eerst, dan fietsen, bromfietsen en motoren en tot slot de auto's. Na de zegening gaat/rijdt ieder zijns weegs.

BUDEL-SCHOOT

Rooms-katholieke kerk O.L.V. Visitatie en H. Antonius van Padua

Grootschoterweg 86

1929-1930

Architect: J. Fransen, Roermond

Neogotisch

Een 'feestelijk' historisch fenomeen wordt hier tijdens de openstelling tussen 13.00 en 17.00 gehouden: onder begeleiding van orgel en koor heeft om 14.30 uur in de kerk het Plechtig Lof (de korte versie, dus zonder rozenhoedje) plaats.

GASTEL

Rooms-katholieke Sint-Corneliuskapel (parochie O.L.Vrouw Visitatie, Budel)

Sint-Cornelisplein 1

Bouwjaar onbekend (ca. 1855)

Architect: onbekend

Eenbeukige kapel met zadeldak

In de kapel van Gastel zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de jaarlijkse feestweek in september (van 16 t/m 23 september zijn de Sint Corneliusfeesten). Talrijke bedevaartgangers komen dan ieder jaar naar Gastel. Gedurende deze periode is het ook kermis in Gastel, is de kapel geopend en vindt er dagelijks de kinderzegening plaats. Tijdens de Open Monumentendag zal de pastoor tussen 13.00 en 14.00 uur iets vertellen over deze kinderzegening.

Naast de Sint Corneliusfeesten zal er ook aandacht zijn voor de overige feesten die in de kapel plaatsvinden, zoals de huwelijksvieringen en doopvieringen en de overige kerkelijke feesten. Er is veel beeldmateriaal te zien, de organist zal geregeld het orgel bespelen en voor alle bezoekers is er koffie of thee, voor de kinderen is er frisdrank.

MAARHEEZE

Rooms-katholieke kerk H. Gertrudis

Kerkstraat 22

1909-1910

Architect L. de Vries, Helmond

Neoromaans

In Maarheeze zijn de kerk en de pastorietuin voor publiek opengesteld van 13.00-17.00 uur. In de tuin van de uit 1821 daterende (en verder niet opengestelde) pastorie zal vanaf 14.30 het Nienke Vonken Jazz Quartet uit Budel gestalte geven aan het feestelijk tintje dat vroeger bij luxe feesten in de meer aanzienlijke huizen hoorde. De pastorietuin is enkel te bereiken via de kerk.

De kerk zal feestelijk met bloemen versierd zijn. In de kerk zullen diverse attributen tentoongesteld worden, zoals kazuifels, monstrans, kelken, boeken en het baldakijn. Ook vinden er diverse optredens plaats: om ca. 13.30 uur zal het parochieel dameskoor onder leiding van Ad Bergmans enkele liederen ten gehore brengen. Daarna zal Ad Bergmans op het orgel spelen. Het Gilde 'Sint Joris en Sint Barbara' van Maarheeze zal van ca. 14.30-15.00 uur aanwezig zijn met vendeliers, tambours en blazers. Vanaf ca. 15.30 uur zal José Kuyten op het orgel spelen en het herenkoor begeleiden. Het herenkoor verzorgt een uitvoering onder leiding van Ton Speeks. De Werkgroep Kinderwoorddienst zal kinderen die de kerk tijdens Monumentendag bezoeken begeleiden.

(Teuten)boerderij

Kerkstraat 5

1779

Architect: onbekend

18de-eeuwse boerderij met fraaie topgevel

In de historische boerderij zijn de benedenverdieping en schuur opengesteld en kunt u als u wilt, worden rondgeleid. Daar is ook een tentoonstelling met foto's van feestelijke gebeurtenissen in het pand uit het verleden en heden. Op het erf vinden om 13.30 en 14.30 uur optredens plaats van dansgroep Danaïde uit Budel. De folkloristische dansen verbeelden het dansen op boerenfeesten zoals die vroeger plaats vonden. Voor geïnteresseerden is een klein boekje over de boerderij beschikbaar.

SOERENDONK

Rooms-katholieke kerk Sint Jan Onthoofding

Dorpsstraat 25

1836-1838

Architect J. van de Rijt, Princenhage

Neoclassicisme ('Waterstaatstijl'); Neoromaanse toevoeging (1932)

Tijdens de Open Monumentendag is de parochiekerk Sint-Jan Onthoofding van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor geïnteresseerden. In de met feestelijke bloemen aangeklede kerk klinken de feestklanken van het monumentale Vermeulen-orgel. Dit uit het midden van de negentiende eeuw daterende orgel is het oudst bekende van deze firma en staat op de Rijksmonumentenlijst.

Verder zal er een tentoonstelling zijn waarin aandacht wordt besteed aan de kerkelijke feesten en zijn ook oude kazuifels, koorkappen en diverse attributen te bezichtigen.

Speciale activiteiten:

11.00 uur voorafgaand aan de start van Open Monumentendag zal in de Dr. A., Mathijsenstraat te Budel een portretreliëf van Dr. Mathijsen, uitvinder van het gipsverband, worden onthuld.

11.15 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

13.00 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

13.00 uur vertelling pastoor over kinderzegening, kapel Gastel

13.30 uur optreden dameskoor, r.k. kerk Maarheeze

13.30 uur optreden dansgroep Danaïde, boerderij Kerkstraat 5 Maarheeze

13.45 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

14.00 uur samenzang met de parochiële koren, r.k. kerk Budel

14.30 uur optreden Nienke Vonken Jazz Quartet, pastorietuin, Maarheeze

14.30 uur optreden dansgroep Danaïde, boerderij Kerkstraat 5 Maarheeze

14.30 uur optreden Gilde 'Sint Joris en Sint Barbara', r.k. kerk Maarheeze

14.30 uur Plechtig Lof, r.k. kerk Budel-Schoot

15.30 uur optreden herenkoor met orgelbegeleiding, r.k. kerk Maarheeze

15.30 uur zegening van paarden en voertuigen, r.k. kerk Dorplein content-type=text/plain; charset=iso-8859-1

Logo Cranendonck

hoofdmenu-item Welkom

hoofdmenu-item Actueel

hoofdmenu-item Over Cranendonck

hoofdmenu-item Gemeentehuis

hoofdmenu-item Organisatie

hoofdmenu-item Bestuur

hoofdmenu-item Digitaal Loket
Actueel > Persberichten > Programma open
monumentendag

Hier vindt u een printbare versie van deze pagina. printversie Uitleg over hoe deze website te gebruiken is. uitleg sitemap Zoeken op de website zoek Informatie over hoe u in contact kan komen met ons. contact

Programma open monumentendag

FEESTELIJKE OPEN MONUMENTENDAG CRANENDONCK

Veel activiteiten, muziek en dans op zondag 10 september 2006

Budel/Maarheeze, 2 september 2006. De Open Monumentendag in Nederland bestaat dit jaar 20 jaar. Daarom is dit jaar voor het thema Feest! gekozen en worden monumenten opengesteld, die iets met feesten te maken hebben. Ook de gemeente Cranendonck neemt weer deel aan deze dag, waarbij ook hier de historische monumenten weer eens onder de aandacht komen. In Cranendonck wordt aandacht besteed aan kerkelijke feesten, boerenfeesten en meer luxe feesten. Op zondag 10 september zijn van 13.00-17.00 uur acht monumenten opengesteld, en in totaal tien plekken te bezoeken. Bij alle monumenten vinden speciale activiteiten plaats. Een stukje kerkelijke nostalgie met veel een paardenzegening, plechtig lof, processieliedjes, maar ook andere feesten, vertegenwoordigd door een Jazzkwartet en een folkloristische dansgroep. Op deze pagina vindt u een compleet overzicht.

BUDEL

Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie

Kerkstraat 27

1902-1904 en 1910-1912

Architect: J. Franssen, Roermond

Neogotisch

10.30 Zondagsdienst (NB de Open Monumentendag start enkel hier direct aansluitend aan de dienst!)

11.15 Optreden Sign Language Signum

13.00 Optreden Sign Language Signum

13.45 Optreden Sign Language Signum

14.00 Samenzang met de parochiële koren; het dameskoor, herenkoor en gemengd koor kiezen uit het repertoire van de vroegere processies.

In de kerk is een tentoonstelling van historische fotos, beeldmateriaal en voorwerpen rond kerkelijke feesten. Vaandels uit de tijd van processies, het baldakijn, Lam Gods, kazuifels, misdienaarkleding en verdere attributen die te maken hebben met kerkelijke feesten uit de vroegere jaren worden getoond.

De jongeren verzorgen een presentatie van de Wereldjongerendagen die vorig jaar in Keulen gehouden werden. Zij begeleiden u om een kijkje te nemen bij en rondom het orgel. Zij ontvangen u met een kopje koffie. Ook de website van de parochie
(www.onzelievevrouwvisitatie.nl) en de fraaie tuin van de pastorie (het gebouw zelf niet) met onder meer de brevierpaden zijn te bezichtigen.

Nederlands-hervormde kerk

Dr. Antonius Mathijsenstraat 7

1812-1813

Architect: onbekend

Neoclassicistisch

In het oudste kerkelijke gebouw van de gemeente geven leden van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck u een korte rondleiding met uitleg over het gebouw, de geschiedenis van de hervormde gemeente en de objecten in de kerk die herinneren aan feestelijke gebeurtenissen zoals doop en huwelijk. Mevrouw Monroy bespeelt het orgel dat zich in de kerk bevindt.

BUDEL-DORPLEIN

Rooms-katholieke kerk H. Jozef

Hoofdstraat 201

1951-1952

Architekt: N.H. Pontzen, Tilburg

Neoromaans

Bij de van 13.00-17.00 uur geopende Dorpleinse kerk vindt een bijzondere activiteit plaats! Vanaf 15.30 is daar een zegening van paarden en voertuigen. De voertuigen moeten zich hiervoor opstellen in twee rijen langs de kerk en achter op het plein, allen met de neus in een rondlopende rijrichting. De rijders en begeleiders komen even in de kerk voor een welkom, lied, gebed en zending. Hierna gaan allen gaan naar hun voertuig. De pastoor met acoliet stellen zich op op een verhoogje voor de deur van de kerk, met wijwater en kwispel. De voertuigen zetten zich in beweging en passeren stapvoets voorbij de pastoor om de zegening te ontvangen: paarden eerst, dan fietsen, bromfietsen en motoren en tot slot de auto's. Na de zegening gaat/rijdt ieder zijns weegs.

BUDEL-SCHOOT

Rooms-katholieke kerk O.L.V. Visitatie en H. Antonius van Padua

Grootschoterweg 86

1929-1930

Architect: J. Fransen, Roermond

Neogotisch

Een feestelijk historisch fenomeen wordt hier tijdens de openstelling tussen 13.00 en 17.00 gehouden: onder begeleiding van orgel en koor heeft om 14.30 uur in de kerk het Plechtig Lof (de korte versie, dus zonder rozenhoedje) plaats.

GASTEL

Rooms-katholieke Sint-Corneliuskapel (parochie O.L.Vrouw Visitatie, Budel)

Sint-Cornelisplein 1

Bouwjaar onbekend (ca. 1855)

Architect: onbekend

Eenbeukige kapel met zadeldak

In de kapel van Gastel zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de jaarlijkse feestweek in september (van 16 t/m 23 september zijn de Sint Corneliusfeesten). Talrijke bedevaartgangers komen dan ieder jaar naar Gastel. Gedurende deze periode is het ook kermis in Gastel, is de kapel geopend en vindt er dagelijks de kinderzegening plaats. Tijdens de Open Monumentendag zal de pastoor tussen 13.00 en 14.00 uur iets vertellen over deze kinderzegening.

Naast de Sint Corneliusfeesten zal er ook aandacht zijn voor de overige feesten die in de kapel plaatsvinden, zoals de huwelijksvieringen en doopvieringen en de overige kerkelijke feesten. Er is veel beeldmateriaal te zien, de organist zal geregeld het orgel bespelen en voor alle bezoekers is er koffie of thee, voor de kinderen is er frisdrank.

MAARHEEZE

Rooms-katholieke kerk H. Gertrudis

Kerkstraat 22

1909-1910

Architect L. de Vries, Helmond

Neoromaans

In Maarheeze zijn de kerk en de pastorietuin voor publiek opengesteld van 13.00-17.00 uur. In de tuin van de uit 1821 daterende (en verder niet opengestelde) pastorie zal vanaf 14.30 het Nienke Vonken Jazz Quartet uit Budel gestalte geven aan het feestelijk tintje dat vroeger bij luxe feesten in de meer aanzienlijke huizen hoorde. De pastorietuin is enkel te bereiken via de kerk.

De kerk zal feestelijk met bloemen versierd zijn. In de kerk zullen diverse attributen tentoongesteld worden, zoals kazuifels, monstrans, kelken, boeken en het baldakijn. Ook vinden er diverse optredens plaats: om ca. 13.30 uur zal het parochieel dameskoor onder leiding van Ad Bergmans enkele liederen ten gehore brengen. Daarna zal Ad Bergmans op het orgel spelen. Het Gilde 'Sint Joris en Sint Barbara' van Maarheeze zal van ca. 14.30-15.00 uur aanwezig zijn met vendeliers, tambours en blazers. Vanaf ca. 15.30 uur zal José Kuyten op het orgel spelen en het herenkoor begeleiden. Het herenkoor verzorgt een uitvoering onder leiding van Ton Speeks. De Werkgroep Kinderwoorddienst zal kinderen die de kerk tijdens Monumentendag bezoeken begeleiden.

(Teuten)boerderij

Kerkstraat 5

1779

Architect: onbekend

18de-eeuwse boerderij met fraaie topgevel

In de historische boerderij zijn de benedenverdieping en schuur opengesteld en kunt u als u wilt, worden rondgeleid. Daar is ook een tentoonstelling met fotos van feestelijke gebeurtenissen in het pand uit het verleden en heden. Op het erf vinden om 13.30 en 14.30 uur optredens plaats van dansgroep Danaïde uit Budel. De folkloristische dansen verbeelden het dansen op boerenfeesten zoals die vroeger plaats vonden. Voor geïnteresseerden is een klein boekje over de boerderij beschikbaar.

SOERENDONK

Rooms-katholieke kerk Sint Jan Onthoofding

Dorpsstraat 25

1836-1838

Architect J. van de Rijt, Princenhage

Neoclassicisme (Waterstaatstijl); Neoromaanse toevoeging (1932)

Tijdens de Open Monumentendag is de parochiekerk Sint-Jan Onthoofding van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor geïnteresseerden. In de met feestelijke bloemen aangeklede kerk klinken de feestklanken van het monumentale Vermeulen-orgel. Dit uit het midden van de negentiende eeuw daterende orgel is het oudst bekende van deze firma en staat op de Rijksmonumentenlijst.

Verder zal er een tentoonstelling zijn waarin aandacht wordt besteed aan de kerkelijke feesten en zijn ook oude kazuifels, koorkappen en diverse attributen te bezichtigen.

Speciale activiteiten:

11.00 uur voorafgaand aan de start van Open Monumentendag zal in de Dr. A., Mathijsenstraat te Budel een portretreliëf van Dr. Mathijsen, uitvinder van het gipsverband, worden onthuld.

11.15 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

13.00 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

13.00 uur vertelling pastoor over kinderzegening, kapel Gastel

13.30 uur optreden dameskoor, r.k. kerk Maarheeze

13.30 uur optreden dansgroep Danaïde, boerderij Kerkstraat 5 Maarheeze

13.45 uur optreden Sign Language Signum, r.k. kerk Budel

14.00 uur samenzang met de parochiële koren, r.k. kerk Budel

14.30 uur optreden Nienke Vonken Jazz Quartet, pastorietuin, Maarheeze

14.30 uur optreden dansgroep Danaïde, boerderij Kerkstraat 5 Maarheeze

14.30 uur optreden Gilde 'Sint Joris en Sint Barbara', r.k. kerk Maarheeze

14.30 uur Plechtig Lof, r.k. kerk Budel-Schoot

15.30 uur optreden herenkoor met orgelbegeleiding, r.k. kerk Maarheeze

15.30 uur zegening van paarden en voertuigen, r.k. kerk Dorplein