Gemeente Boekel


Nationale Monumentendag in Boekel
Op zondag 10 september 2006 neemt de gemeente Boekel voor de eerste keer deel aan de Nationale Monumentendag. De monumentencommissie heeft de organisatie van die dag op zich genomen en wordt daarbij ondersteund door het gemeentebestuur van Boekel. Op zondag 10 september 2006 kunnen geïnteresseerden tussen 11.00 uur en 13.00 uur gratis deelnemen aan een monumentenfietsroute door Boekel. Een fietsroute met een lengte van 25 kilometer waarbij men 12 van de 13 rijksmonumenten in Boekel kan bewonderen. Verder bestaat dan de mogelijkheid om tussen 11.00 uur en 17.00 uur een vijftal rijksmonumenten groepsgewijs te bezoeken. Het betreft hier de navolgende panden:


- De Standerdmolen aan de Julianastraat te Boekel;
- "De Kluis"bij Huize Padua;

- De St. Agathakerk aan de Kerkstraat te Boekel. De restauratie van de beschildering in de absis van de St. Agathakerk kunt u pas na 12.00 uur bezoeken in verband met de Hoogmis;
- Het boerderijencomplex aan de Neerbroek 5 te Boekel;
- De Kapel en het Heilig hartbeeld bij Huize Padua. Bij dit laatste rijksmonument beperkt de rondleiding zich tot de buitenkant van het gebouw.

De start van de Open Monumentendag in Boekel is op zondag 10 september 2006 om 11.00 uur bij de Heemkamer aan het St. Janplein te Boekel. Hier begint ook de monumentenfietsroute en krijgen de deelnemers aan de fietsroute een exemplaar van de route uitgereikt. De officiële opening van dit evenement zal om 11.00 uur worden verricht door de burgemeester van Boekel, de heer Van de Vondervoort.

Belangstellenden kunnen op die dag tenslotte vanaf 15.00 uur tot 17.00 uur in café "het Menneke" aan de Kerkstraat te Boekel (waar de lokale monumentendag tevens eindigt) een powerpointpresentatie van ca. 50 objecten bekijken. Deze presentatie omvat niet alleen de in Boekel aanwezige rijksmonumenten maar ook een groot aantal andere panden/objecten in deze gemeente met een hoge architectonische waarde, waarvan de monumentencommissie hoopt dat ze te zijner tijd op de gemeentelijke monumentenlijst komen.