Gemeente Rotterdam

Burgemeester Opstelten bezoekt Turkije

Van zondag 10 tot en met vrijdag 15 september brengt burgemeester Opstelten een werkbezoek aan Turkije. Het bezoek bestaat uit vier onderdelen: de burgemeester begint zijn reis in Izmir waar hij aan het hoofd staat van een zakelijke delegatie. Naast het behartigen van zakelijke belangen, richt het internationale beleid van de gemeente Rotterdam zich ook op landen van herkomst van veel Rotterdammers. In dit kader legt de burgemeester een werkbezoek aan de Rotterdamse zusterstad Istanbul af. Vanuit Istanbul brengt de burgemeester een eendaags bezoek aan Golcük, de stad die mede door Rotterdamse hulp weer is opgebouwd na de aardbeving in 1999. Het werkbezoek wordt afgesloten met deelname aan de zogenaamde "Mayors Summit" die dit jaar in Istanbul wordt gehouden.

Izmir

Het werkbezoek aan Izmir richt zich met name op bevordering van de handelsbetrekkingen. De burgemeester wordt tijdens dit gedeelte van de reis ondersteund door Frans Lavooij, voorzitter van de Kamer van Koophandel. In het kielzog van de burgemeester reizen 21 Rotterdamse bedrijven en instellingen mee op het gebied van onderwijs, dienstverlening, transport en logistiek. De burgemeester heeft ontmoetingen met zijn collega uit Izmir en met diverse vertegenwoordigers van het Turkse bedrijfsleven en de Kamers van Koophandel aldaar. In Izmir zal hij tevens aanwezig zijn bij een samenwerkingsovereenkomst die wordt getekend tussen de besturen van het Albeda College, Inholland en de Universiteit van Izmir.

Istanbul

Burgemeester Opstelten brengt een bezoek aan burgemeester Topbaº van Istanbul. Er bestaat sinds 2000 een hecht samenwerkingsverband tussen Rotterdam en Istanbul. Dit bezoek wordt samen met burgemeester Cohen afgelegd die - evenals burgemeester Opstelten - deelneemt aan de Mayors Summit. Onderwerpen van gesprek met Topbaº zijn de grote infrastructurele projecten die momenteel worden uitgevoerd in Istanbul en de bestuurlijke aanpak van de radicalisering. Het programma voorziet voorts in bezoeken aan diverse organisaties waarbij ondermeer wordt gesproken over grootstedelijke problematiek, good governance en de EU kandidatuur van Turkije. Samenwerking op het gebied van onderwijs is ook in Istanbul onderwerp van gesprek. Inholland en de Yeditepe Universiteit zullen in aanwezigheid van de burgemeester een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen.

Golcük

Tijdens het werkbezoek aan Golcük, zal burgemeester Opstelten een aantal projecten bezoeken die met Rotterdamse steun zijn gerealiseerd. Sinds de aardbeving in 1999 heeft Rotterdam een bijzondere emotionele band met deze stad. Rotterdam heeft destijds financiële middelen beschikbaar gesteld waarmee een nieuwe school is gebouwd. Ook via de ontwikkeling van een revalidatiecentrum en de professionele ondersteuning van het brandweerkorps hebben we bijgedragen aan de wederopbouw van deze stad. Burgemeester Opstelten heeft een ontmoeting met zijn collega uit Golcük en wil met eigen ogen de resultaten van deze samenwerkingsprojecten zien. Burgemeester Opstelten bracht eerder in 2000 een bezoek aan Golcük.

Burgemeesters Conferentie

Tenslotte is de burgemeester aanwezig bij the World Mayors Summit die dit jaar in Istanbul plaatsvindt. Thema van deze conferentie voor burgemeesters is "Global Cities as the Meeting Point of Cultures and Civilisations".

noot voor de redactie/