Ingezonden persbericht


200.000e Tilburger Sophie van Schaik
naar Same in Tanzania

Jubileumreis 20 jaar stedenband Tilburg-Same

Van 10 tot 24 september gaat wethouder Gon Mevis samen met medewerkers van de gemeente Tilburg en leden van de Tanzania werkgroep op werkbezoek in het disctrict Same in Tanzania. Een hele bijzondere Tilburger gaat mee: Sophie van Schaik, de 200.000e Tilburger en studente aan de Fontys Rockacademie. Zij is uitgenodigd door de gemeente om kennis te maken met een andere kant van Tilburg, namelijk de kant van internationale samenwerking. Sophie: "Ik heb er veel zin in. Tanzania lijkt me een heel mooi land en ik heb altijd al een keer de Kilimanjaro willen zien. Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven en ik ben benieuwd hoe dat is voor jongeren in Same. Ik wil in gesprek gaan met jongeren en ga op zoek naar de rol van muziek in Tanzania".

Tijdens het werkbezoek worden daarnaast allerlei projecten bezocht die de afgelopen jaren zijn opgezet met Tilburgse steun van de Tanzania werkgroep en de gemeente. Wethouder Gon Mevis van mondiale bewustwording: "Het wordt een bijzondere reis, waar we op bijzondere manier verslag van willen doen. Als we terugkomen, zullen Sophie en ik dat ook op een originele wijze presenteren aan de inwoners van Tilburg. Hoe en wat precies, dat blijft nog even een verrassing".

Financieel management

Tussen Tilburg en het district Same in Tanzania bestaat sinds 1986 een stedenband. De Tanzania werkgroep uit Tilburg werkt al 20 jaar samen met het ontwikkelingsteam van het bisdom Same. Mevis: "Met onze steun willen we het lokale bestuur in Same versterken. Een goed lokaal bestuur is één van de voorwaarden voor het terugdringen van armoede. Dit najaar bestaat de stedenband 20 jaar. Dat vieren we tijdens het werkbezoek. Maar we gaan niet alleen feest vieren. We gaan vooral naar Same om een nieuw project te starten rond het thema financieel management".

De gemeente stelt hiervoor apparatuur beschikbaar, zoals computers en programmatuur. Ook gaan medewerkers van de gemeente in Same trainingen verzorgen aan medewerkers van het district. In de periode 2006 - 2008 vindt ieder kwartaal een uitwisseling plaats. Dit zijn stagebezoeken van medewerkers van Same District naar Tilburg en reizen van medewerkers van de gemeente Tilburg naar Same om trainingen of procesverbeteringen te verzorgen. Voor dit project krijgt de gemeente subsidie van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). De gemeente stelt zelf een bedrag van E 15.000,- beschikbaar.

Voor de pers:
Theun van den Boer, gemeente Tilburg, 013 542 88 19 Sarieke van Reenen, gemeente Tilburg, telefoon 013 542 92 47

De Tanzania werkgroep viert zaterdag 9 oktober haar 20-jarig lustrum in een feesttent in de Piushaven. Tussen 13.00 en 18.00 uur zijn alle Tilburgers welkom om deel te nemen aan activiteiten, zoals een lagerhuisdebat of te genieten van live muziek. Voor meer informatie over de Tanzania werkgroep en de projecten in Tanzania: www.tanzaniawerkgroep.nl

Het Same-district ligt in de Kilimanjaro regio en heeft een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante kilometer. Het is een plattelandsregio met circa 226.000 inwoners. Het district bestaat uit 82 dorpen. Belangrijkste economische activiteiten zijn de zelfvoorzienende landbouw en veeteelt.

Tilburg bijna klaar voor start Crossroads

Zes jongeren geselecteerd, vijftien jongeren in beeld voor voortraject

Tilburg is bijna klaar voor de start van Crossroads, de school voor jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs en Jeugdbeleid: "Naar verwachting kunnen we in oktober met zes jongeren van start. Twee daarvan gaan aan de slag bij VSO de Burcht, dat is ingericht voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. De andere vier bij het leerbedrijf Basisvaardigheden, dat is ingericht voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar".

De betrokken partners zijn op dit moment druk doende met de voorbereiding van het programma en ook het justitiële voortraject is inmiddels in volle gang. "Op dit moment hebben we nog 15 jongeren in beeld, die mogelijk nog in kunnen stromen op Crossroads", aldus Backx. Door medewerkers van het Openbaar Ministerie, de politie, Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Jeugdreclassering, Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker en de gemeente wordt bekeken of zij in aanmerking komen voor Crossroads. Als dit het geval is start een traject waarin de jongere en diens ouders of opvoeders worden gescreend voor deelname en waarbij een integraal plan van aanpak wordt opgesteld door de Jeugdreclassering. Bij het opstellen van dit plan van aanpak werkt de Jeugdreclassering nauw samen met de andere partners in het traject Crossroads: het onderwijs en Stichting Kompaan.

Achtergrond

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die met justitie in aanraking zijn geweest komen via het Veiligheidshuis en een uitspraak van de rechter of op aanwijziging van hun gezinsvoogd bij Crossroads terecht. Hier krijgen zij van 08.00 tot 20.00 uur een intensief programma opgelegd, waarin onderwijs, orde en discipline, toeleiding naar de arbeidsmarkt, hulpverlening, huisvesting, vrijetijdsactiviteiten en nazorg aan bod komen. Iedere jongere krijgt een op maat gesneden aanpak, waarin gedragsverandering en (her)opvoeding centraal staan. Met als uiteindelijk doel: het bieden van toekomstperspectief en het leiden naar school of werk.

Crossroads gaat tot en met 2008 experimenteel van start: al lerende worden ervaringen opgebouwd, geëvalueerd en aangepast. De financiële middelen voor deze periode zijn afkomstig van de gemeente Tilburg, de provincie, het ministerie van Justitie en het ministerie van OC&W. De gemeente is in gesprek met de rijksoverheid en provincie om Crossroads ook na deze periode voort te kunnen zetten.

Het project is ontstaan naar aanleiding van het advies van de commissie Fijnaut (december 2003) om in Tilburg een voorziening te creëren voor jongeren die het risico lopen om het criminele pad te bewandelen. Daarnaast vloeit Crossroads voort uit de gemeentelijke notitie 'Grenzen stellen, toekomst bieden' (december 2003). Op 1 april 2005 is een intentieverklaring ondertekend door de betrokken partners en in het voorjaar van 2006 is een plan van aanpak vastgesteld. Dit plan is de afgelopen periode inhoudelijk verder uitgewerkt.

Voor de pers:
Theun van den Boer, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 19; Esy Hoek, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 35.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 92 47