Nederlandse Moslim Omroep

InFocus: achtergronden bij actualiteit positie moslims islam in Nederland.

Zondag 10-09-2006 van 12.00 tot 12.27 uur op Nederland 2

Herhaling 16-09-2006 van 10.30 tot 10.57 uur op Nederland 2

InFocus over:
De islam in Bangladesh, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur die contact zoekt met Nederlandse moslims en over de Internationale rechtspositie van Israël

Bangladesh, een van de grootste moslimlanden ter wereld. Maar het beeld dat lang heeft bestaan, van een vreedzame, heterogene samenleving, staat onder grote druk sinds islamisten het recht in eigen hand zijn gaan nemen, Onder het mom van de bescherming van hun geloof delen ze harde klappen uit naar minderheden, hoewel deze geen aanstoot geven en ook geen verdediging hebben: hindoes, christenen, boeddhisten en ahmadiyya's. Groepsverkrachtingen, martelingen, bommen, de verdrijving van huis en haard, alles lijkt geoorloofd bij deze fundamentalistische 'zuivering'. Vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisatie Global Human Rights Defence trekken het land in en nemen de verklaringen van slachtoffers en getuigen op; de NMO liep mee.

In deze uitzending ook aandacht voor de ambassadeur van Amerika in Nederland, Roland E. Arnall (1939). Namens zijn regering zet Arnall zich in om de verhoudingen tussen Nederlandse moslims en de Amerikaanse overheid te verbeteren. Welke middelen heeft hij tot zijn beschikking? De NMO is natuurlijk buitengewoon benieuwd naar deze plannen: een exclusief interview op een moment dat Amerika de aanslag van 11 september 2001 herdenkt.

Tenslotte nog een onderwerp dat gedomineerd wordt door Amerika: de staat Israël. Hoe is het mogelijk dat Israël steeds tot buitensporig geweld kan overgaan zonder dat dit vanuit het westen krachtig wordt bekritiseerd? Heeft het Westen geen enkele kritiek, geen enkele mogelijkheid tot sancties? Hoe zit die coalitie Amerika-Israël? Hoe zal het kruitvat van het Midden-Oosten zich verder ontwikkelen? De NMO sprak met twee betrokkenen: Jan Wijenberg en Alfred Pijpers. De eerste, lid van 'International Forum for Justice and Peace', was ambassadeur in Jemen en Saoedi-Arabië, de laatste is als senior onderzoeker verbonden aan Clingendael, Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen.

De NMO sluit de uitzending af met een recitatie uit de Heilige Koran.

Na afloop is de uitzending te bekijken via verschillende streams op onze website.